Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ārvalstu mediji: Zatlera lēmums ierosināt Saeimas atlaišanu ir vēsturisks

Ārvalstu plašsaziņas līdzekļi Latvijas prezidenta Valda Zatlera lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu dēvē par vēsturisku.

"Vienā no visvēsturiskākajām runām, kādu šī mazā Baltijas valsts ir pieredzējusi, kopš tā 1991.gadā atstāja Padomju Savienību, prezidents Valdis Zatlers teica, ka viņš vēlas dot tautai varu lemt pēc tam, kad tā ir nesusi lielus upurus nesenās recesijas laikā," raksta aģentūra "Reuters".

"Viņa lēmums ievirza šo Baltijas valsti kursā uz politisko krīzi, un tas notiek brīdī, kad valsts ir tikko sākusi atlabt pēc recesijas, kuru izraisīja 2008.gada globālā finanšu krīze un tikai septiņus mēnešus pēc iepriekšējām vēlēšanām oktobrī," uzsver "Reuters".

"Latvieši ilgi ir runājuši par to, ka viņiem ir savi oligarhi, neliela vīru grupa ar labiem sakariem, kuri, kā tiek uzskatīts, izmantojuši politiskus amatus, lai kļūtu bagāti un ietekmētu valdību. Zatlera lēmums šo jautājumu ir izvirzījis atklātībā, un tas nāca pēc tam, kad parlamenta balsojums ceturtdien nobloķēja.. kratīšanas veikšanu īpašumos, kas pieder opozīcijas politiķim un uzņēmējam Aināram Šleseram, kurš ir noliedzis, ka būtu rīkojies nelikumīgi," raksta "Reuters".

Aģentūra "Agence France Prese" (AFP) uzsver, ka "Zatlera solis bija bezprecenta, un [viņa] padomnieki norāda, ka kopš neatkarīgās Latvijas republikas izveidošanas 1918.gadā neviens prezidents tā vēl nav rīkojies".

Pēc AFP vērtējuma, ar šādu soli Zatlers ir iesaistījies lielā politiskā spēlē pirms ceturtdien Saeimā paredzētā balsojuma par nākamo Valsts prezidentu, kurā kandidāts būs arī viņš.

"Kopš ievēlēšanas amatā 2007.gadā Zatlers ir atkārtoti aicinājis likumdevējus rīkotie saistībā ar to, ka sabiedrības uzticība politiķiem ir īpaši zema, īpaši laikā, kad bijušajā padomju valstī ir dziļa ekonomikas krīze, kas izraisīja ļoti nepatīkamus taupības pasākumus," piebilst AFP.

Savukārt aģentūra "Associated Press" (AP) raksta, ka Zatlera lēmums "izveido skatuvi nemierīgai politiskajai situācijai recesijas rētām klātajā Latvijā, kura bija spiesta lūgt 7,5 miljardu eiro starptautisko aizdevumu, lai savestu kārtībā savu sakropļoto ekonomiku".

Jau ziņots, ka Zatlers sestdienas vakarā paziņoja, ka ierosina atlaist 10.Saeimu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas