Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Askolds Rodins: Glābšanas lokomotīve

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ivars R.
I
Piekrītu Valdim Liepiņam Salīdziniet: Ja privātās lietās mēs pilnvarojam kādu pārstāvēt manas intereses, tad pilnvarojumu parakstam paši personīgi. Nav domājams, ka kāda sveša trešā persona parakstītu manā vietā šādu pilnvarojumu rīkoties manā vārdā. Taču vēlēšanās piedāvājam absurdu, lai kāds pilnīgi svešs no malas atbrauc un bez manis ieceļ manu (tavu, jūsu) pārstāvi. Maldīgs ir priekšstats, ka deputāts Saeimā risinās kaut kādas abstraktas valsts lietas, kuras ir atrautas no konkrētu vēlētāju gribas, ka deputāts nemaz nedrīkstot Saeimā izvirzīt jautājumus konkrētu vietu iedzīvotāju interesēs (Ropažu, Kuldīgas u.tml. iedzīvotājus skarošus). Sekojot šim maldam, nokļūstam strupceļā, piemēram, ja Saeimā būs jālemj par konkrēta īpašuma piespiedu atsavināšanu izgāztuvei, ceļa būvei u.tml. Iznāktu, ka neviens deputāts nedrīkst aizstāvēt konkrēto īpašnieku, kura Satversmē garantētās tiesības tiek ierobežotas. Valsti veido konkrēti pilsoņi, katram ir savs vārs, un pase, un ir arī savas intereses. Turklāt Satversmē ierakstītais proporcionalitātes princips paredz, ka Saeimā pārstāvētiem ir jābūt visiem atšķirīgajiem viedokļiem, kuriem ir 1% vēlētāju atbalsts (apm. 10 000, kas nepieciešami parakstoties par likumu ierosināšanu). Pašlaik vēlēšanās lietotā procentu barjera ir pretrunā proporcionalitātes principam. Teritoriālās atšķirības ir viens no atšķirību veidiem. Piemēram. Kurzemniekiem var būt interese aizsargāt savu jūrmalu, kurpretī naudīgiem rīdziniekiem var būt pretēja interese - šo jūrmalu noasfaltēt un sacelt savas vasarnīcas. Tad ko - kurzemnieku vietā savēlēsim rīdziniekus, jo to vienkārši ir vairāk ?
Valdis Liepiņš
V
Piekrītu Rodina kunga novērtējumam par Leišklalna kunga ierosinājumu. Bet par vēlēšanu reģistra ieviešanu, Rodina kungs nošauj šķībi: 1. Vēlētāju reģistrs ir veidojams no deklarētās dzīves, nevis darba vietas. 2. Būtiski taču ir ka balso par pārstāvi Saeimā no vietas, kurā tagad dzīvo, nevis kur kādreiz pavadījis bērnību. Nav runa par patriotismu, bet par pārstāvniecību Saeimā 3. Tagadējā "spiedogs pasē" sistēma pārkāpj Satversmes 6. pantu par aizklātām vēlēšanām. 4. "Spiedogs pasē" sistēma pieļauj Satversmes 7. panta pārkāpšanu - jo ar vēlētāju migrāciju uz citu vēlēšanu apgabalu, deputātu skaits vairs nav proporcionāls vēlētāju skaitam apgabalā. 5. Vēlētāju migrācija var ļoti būtiski mainīt vēlēšanu iznākumu - tikai daži simti krustiņu vienam kandidātam un svītrojumi visiem pārējiem var noteikt, kuru no kandidātiem uz vēlēšanām iebraukušie vēlētāji ievēlēs par deputātu no apgabala, kurā paši nedzīvo.
Ivo
I
Raksts labs! Mani pārsteidz tikai Rodina kunga nezināšana par vēlētāju reģistru.. Tas, ka Saeimas vēlēšanās tas netiek lietots tas ir tieši tāpat pret Satversmi kā viņa minētie piemēri.. protams, ka vēlētājam ir vieglāk, bet tad jau varbūt arī nevajag iet uz iecirkni - varbūt varētu Cimdars iet pa visiem uz mājām un lūgt nobalsot!
vilis
v
Man patīk raksts.
jautājums
j
Vīnogas skābas ? Politiskos sancenšus nolikāt ... tikai ko varat nolikt pretī ? Viņi ir latvieši, draugs ! Tapat kā Tu...Un, kas uz brāli saka ģeģis... Vai visus latviešus apkarosiet, kas pie jūsējās pareizās partijas nepieder ? Varbūt, ka TP ir ciniķi. Bet kas ir JP+PS ? Bļauri ? Un ja vēl pilnmēness... Kur kleptomānija, kur šizofrēnija... Mazāk par konkurentu apkarošanu pie siles vajag uztraukties, bet vairāk domāt par kalpošanu. Par kalpošanu savai valstij ! Gan JL, gan TP...
Bumbins
B
Tie prot tikai Latvijas karodziņus piesmiet un tusēties pa pirtīm. Jā, kas sunītim asti cels... Jauno ciniķu paaudze ir TPJO, kas atgādina apdomju laika komjaunatnes vožakus.
jautājums
j
TP ir potenciāli ļoti spēcīga jaunā paaudze. Trīsdesmitgadnieki... Slaidi kā kurti... Bet, ja vecie resnie negribēs atdot vietas.... Var jau visu likt uz Šķēles kārts, bet baidos šī kārts ir sista...Tad domāju, ka nākamās vēlēšanasTP ir bezcerīgi zaudētas un partijas šķelšanās ir neizbēgama. Tā man šķiet... No malas....
TangoArgentiino
T
Visprātigāk būtu, ja labējā koalīcija JL, PS, SCP atrastu kreisajā flangā eiropeiski orientētus kadrus, un uz nākamajām vēlēšanām izveidotu CENTRISKU KOALĪCIJU ar sociāldemokrātiem, solidaritāti un ko tik nu vēl, tas būtu visiem patriotiem vislabākais variants. Savdabīga TF nr.2 un pieņemama daudziem ! Un vajag jau tagad izstrādāt CENTRISKU programmu un arī krievu intereses ņemt vērā
drakons
d
Nabaga "plaukta uzņēmuma" brīvā prese un tās žokeji! Nezin, kur likties aiz bailēm kā greizsirdīgas lapsas. Vienīgā Dienas un tās politisko pakalpiņu pastāvēšanas jēga izrādās ir būt pretī TP. Tā vietā, lai diskutētu par programmu saturu un uzstādījumiem, tiek apzelēta vienīgā valsts politskā problēma - kas ir un ko dara Andris Šķēle. Arī Askolds ir nodzēris un nopīpējis prātiņu.
zvirbulēns
z
Nē. Vienkārši uzmanības alkstošs neveiksminieks.
re kā
r
zvirbulēns 09:58: "Ideāli būtu katrai partijai viens saraksts vienā apgabalā Latvijā!" TP ieliktenis, jebšu pastnieka Leiškalna rokas puisis?
I.B.
I
Piekrītu, ka TP ir nāves agonijas SĀKUMS. Un ne tikai TP !
politikis
p
visjautrākais ir tas ka tp aizvien vel nepielec, ka izredžu iekļut nakamajā saimā nav, pat ja 5% barjeru parvarētu tie būtu 5 deputatiņi! apmēram tā ka tb lnnk - nekādas teikšanas tikai ziepēshanās. Ta nu ir laba zina Latvijai
dzeris
d
"ar labvēlīgiem politiskiem lēmumiem".
dzeris
d
Tas vēl nav nekas, būs jau vēl lielāki pārsteigumi no TP puses, jo šiem cilvēkiem ir ko zaudēt, tāpēc, tie neapstāsies, un, spēlēs uz visu banku. Pārsvarā visu šo cilvēku biznes ir sauistīts ar labvēlīgiem politiskiem tāpēc, zaudēt politisko ietekmi tiem ir nāvējoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas