Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Askolds Rodins: Gruzija uz naža asmens

Uz zemes Chinvali tuvumā patiešām bija sanācis konflikts: dienvidosetīnu policisti aizturēja četrus gruzīnu virsniekus, kurus pēc dažām stundām atbrīvoja. No Tbilisi puses atskanēja — ja neatlaidīsiet aizturētos pa labam, paši atbrīvosim. Līdzīgi incidenti Dienvidosetijā atgadās laiku palaikam, taču nekad tie nav izraisījuši tik bīstamas sekas. Lēmums atbrīvot gruzīnu virsniekus tika pieņemts jau pirms lidmašīnu parādīšanās.
Saspīlējums Gruzijas un Krievijas attiecībās pagājušajā nedēļā sasniedza sen nepieredzētu līmeni. Nācis zināms, ka uz nenoteiktu laiku atcelta jūlija beigās paredzētā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva tikšanās "aci pret aci". Gruzija izsauca uz dzimteni "konsultācijām" savu vēstnieku Maskavā, un tas ir ārkārtas apstākļu signāls. Priekšlaikus vizīti Latvijā pārtrauca Gruzijas ārlietu ministre Jekaterina Tkešelašvili. Apdarīja pašu nepieciešamāko — parakstīja divus valdības līgumus — un steigšus devās mājās. Dziesmu svētku koncerts palika neskatīts. Puslīdz normālā situācijā viņa to nedarītu. Tbilisi Krievijas vēstnieks atteicies tikties ar Gruzijas Ārlietu ministrijas darbiniekiem, kas grib viņam iesniegt protesta notu saistībā ar to, ka Krievijas gaisa karaspēku lidmašīnas 8.jūlijā ielauzās Gruzijas gaisa telpā, 40 minūtes meta cilpas uz ziemeļiem no separātiskās Dienvidosetijas galvaspilsētas Chinvali. Pēdējos pāris mēnešos Krievijas kara lidmašīnas Gruzijas gaisa telpā fiksētas vismaz 16 reizes, un vienmēr Krievija noliegusi, ka kaimiņvalsts gaisa telpa tikusi pārkāpta. Šoreiz Krievijas Ārlietu ministrijas nākusi klajā ar speciālu paziņojumu, kurā apstiprina savu kara lidmašīnu uzturēšanos Gruzijas gaisa telpā. Tas esot darīts, lai "atvēsinātu pārkarsušas galvas" un "situācijas noskaidrošanai". Gruzija lūgusi šo incidentu, kuru tā vērtē kā klaju Krievijas agresijas aktu, iekļaut ANO Drošības padomes darba kārtībā.

Saspringtās nedēļas vidū Tbilisi divu dienu vizītē ieradās ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa, kura aicināja konfliktos iesaistītās puses būt savaldīgām, bet Krieviju — "kļūt par pusi, kas piedalās problēmas risināšanā, nevis tās saasināšanā". Raisa kārtējo reizi apliecināja, ka viņas valsts veicinās Gruzijas pievienošanos NATO.

Steigšus uz Maskavu izsauktais marionešu Abhāzijas republikas prezidents Sergejs Bagapšs nāca klajā ar paziņojumu, ka arī Gruzijas iestāšanās NATO nepalīdzēs tai atgūt kontroli pār Abhāziju. Līdzīgus vārdus pirms viņa tika teicis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievija un Gruzija faktiski bija uz kara robežas. Karš nav vajadzīgs nevienai no šīm valstīm. Gruzijai tāpēc, ka nav cerību uzvarēt, jo spēki ir pārāk nevienlīdzīgi. Krievijai tāpēc, ka pārāk smagas būtu kara starptautiskās sekas, kaut arī tā deklarējusi, ka savu pilsoņu (vismaz 80% Abhāzijas un Dienvidosetijas iedzīvotāju ir Krievijas pilsoņi) interešu aizstāvībai var likt lietā militāru spēku.

Iemesls spējajam konflikta saasinājumam Dienvidosetijā (tikpat labi tas varēja notikt Abhāzijā), iespējams, meklējams tālu no Kaukāza, Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kurā akurāt Gruzijas gaisa telpas demonstratīvās un oficiāli atzītās pārkāpšanas dienā ASV un Čehija parakstīja vienošanos par pretraķešu aizsardzības sistēmas radaru dislocēšanu Čehijā.

Lai ko arī stāstītu Kremļa propaganda, Vladimira Putina prezidentūras gadi iezīmējušies Krievijai ar virkni smagu ārpolitisko neveiksmju. To cēlonis ir Krievijas ambīciju neatbilstība tās reālajam starptautiskajam svaram ārpus ANO, kur Maskava mantojusi no PSRS veto tiesības Drošības padomē. Neraugoties uz Maskavas kategorisko nē, februāri tika pasludināta Kosovas neatkarība, un to atzinusi lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) valstu (arī Baltijas valstis) un ASV. Citiem vārdiem sakot, notika tas, ko Krievija negribēja pieļaut un bija apņēmusies nepieļaut. Vilšanos sagādāja arī Serbija. Serbi ievēlēja tādu parlamentu, kas orientējas uz iekļaušanos eiroatlantiskajās struktūrās, un nevis domā atkarot Kosovu, balstoties uz "lielā brāļa" stiprā pleca.

Dūre pret galdu un dūre pa krūtīm vissmagāk un visskanīgāk sista jautājumā par ASV pretraķešu sistēmas dislocēšanu Viduseiropā. Bērnišķīgi pārspriedumi par tematu "pretraķešu sistēma apdraud Krieviju" mijās ar draudiem "dot asimetrisku atbildi".

Viena "asimetriska atbilde" jau bijusi — Krievijas aizsardzības ministra amatā ģenerāli (čekas ģenerāli, tomēr ģenerāli) nomainīja mēbeļu tirdzniecības menedžeris. Nekāda, ne simetriska, ne asimetriska, Krievijas atbilde nav iespējama NATO dalībvalsts Čehijas teritorijā. Demonstratīvais Gruzijas gaisa telpas pārkāpšanas akts un ar to saistītā saspīlējuma eskalācija varētu būt solītā "asimetriskā atbilde", apliecinājums tam, ka Krievijai vēl pastāv iespējas ieriebt ASV, kad Amerika savu nacionālo interešu vārdā neņem vērā kategoriskus Krievijas iebildumus.

Jācer, ka Krievijas bezatbildīgā ieroču žvadzināšana liks dažai labai Eiropas valstij revidēt līdzšinējo pārmēram iecietīgo attieksmi pret Krievijas kaprīzēm un īpatnībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas