Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Askolds Rodins: Jēgu zaudējušie svētki

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Tiks
T
Senīlajam Rodinam atgādināšu, - starp citu, kā jau daudz kam uz šīs zemes, arī Sieviešu dienai pirmsākumi meklējami senajā Ēģiptē, kad tika godinātas visas sievietes neatkarīgi no sociālās piederības. Apsveikt sievietes 8.martā vai neapsveikt protams ir katra indivīda paša pārliecība. "Dienas" komentos pie citiem rakstiem par 8.martu jau - Valija- iekomentēja šo svētku rašanos. Dundukam Rodinam vēl nav pierāpojis, ka murgo tik par padlaikiem, ko? - 1857. gada 8. martā Ņujorkas tekstilrūpniecības strādnieces devās ielās, lai paustu protestu sakarā ar zemajām algām un 14 stundu darba dienu. - 1908. gada 8. martā Ņujorkas sociāldemokrātiskā sieviešu organizācija izveica masveida mītiņu, kura pamatdoma bija aizsargāt sieviešu tiesības. Tūkstoši sieviešu devās Manhetenas ielās, lai pieprasītu lielāku darba samaksu, aizliegtu bērniem strādāt un iegūtu balss tiesības vēlēšanās. - 1913. gadā starptautisko sieviešu solidaritātes dienu Vācijā svinēja 12. martā, Austroungārijas zemēs, Šveicē, Nīderlandē - 9. martā, Krievijas impērijā un Francijā - 2. martā. - 1914. gadā lielākajā daļā Eiropas valstu šo dienu sāka svinēt 8. martā. - 1921. gadā Padomju Krievijā II Komunistiskajā sieviešu konferencē nolēma atzīmēt starptautisko sieviešu solidaritātes dienu 8. martā, pieminot - 1917. gada 8. martā Pēterburgā notikušo sieviešu streiku, kas aizsāka Februāra revolūciju. - 1966. gada 8. maija ar PSRS Augstākās padomes prezidija lēmumu Starptautisko sieviešu dienu izsludināja par valsts svētkiem un brīvdienu. - 1975. gadā ANO saistībā ar Starptautisko sieviešu gadu 8. martā sāka svinēt Starptautisko sieviešu dienu. 1977. gadā ANO Ģenerālā Assambleja ar rezolūciju № A/RES/32/142 ieteica dalībvalstīm katru gadu (datumu izvēloties atbilstoši vietējai kultūrai un paražām), svinēt Cīņas par sieviešu tiesībām un Apvienoto Nāciju organizācijas starptautiskā miera dienu, ko ANO piesaistīja 8. martam. - Šobrīd oficiāli valsts svētki šī diena ir: Albānijā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Bosnijā un Hercegovinā, Bulgārijā, Kamerūnā, Ķīnā, Kubā, Itālijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Maķedonijā, Moldovā, Mongolijā, Melnkalnē, Krievijā, Serbijā, Tadžikistānā, Ukrainā, Uzbekistānā (sasaistot to ar Mātes dienu) un Vjetnamā. - Bet Latvijā 2008. gadā 8.martu noteica par atzīmējamu Starptautisko Soieviešu dienu, taču ne brīvdienu. Tradicionāli 8. martā sievietes tiek sveiktas ar ziediem un laba vēlējumiem.
Svētkus nevajag
S
Dzimšanas dienas nevajag - par cilvēkiem jāpriecājas katru dienu, Līgo svētkus nevajag - līgoties vajag katru dienu, Jauno gadu nevajag - saule lec katru dienu, 18. novembri nevajag - Latvija jāmīl katru dienu. Kā aptrakuši ar tiem svētkiem...
Dobeļa atrauga
D
Ma šis raksts izskatā pēc Dobeļa atraugas ar Tabūna piebezdējumu...
Smaids
S
Vecajam NŪĢIM laikam nav nevienas normālas meičas ko sveikt 8.martā, tāpēc SAPENTERĒJIS galīgo SVIESTU! Ha-ha-ha!
indigo
i
Nu nesaprotat jūs neko (smagi nopūšas). Mēs taču esam sērdieņu tauta.( atkal nopūšas). Kādi tur svētki. Ja nu vienīgi miltāri patriotiskās olimpiādes, pār-gadskārtu-jānīts-nāca un dievs-kungs-ir-mūsu-stipra-pils attiecībās 1:1:1. Labs maisījums, tāds mierinošs. (raud) Biedri, nu uztveriet visu vieglāk - var taču papriecāties vienkārši tāpat - bez visām idejiski ģimeniski erotiskajām motivācijām. Vai ne???:)
gramatika
g
atcerAS.
Juris
J
Askold, tu kļūsti vecs!
Zilite
Z
Socialdemokrats >> Rodinam 11:14 Vai cik jauki , ka kads atcerejas apzimejumu - NEPS ! Es , jau vairakas nedelas , nervozi kodiju lupas . Atceresies , vai neatceresies ! Sini politiskaja un ekonomiskaja gara stavokli Latvija ! Varbut pateikt prieksa ! / smaidins / Atcerejas gan !!! Nu , gudrinieki , tie latviesi !
Senais
S
Kas ir Starptautiskā sieviešu diena pasaulē var uzzināt Vikipēdijā, kas tā bija PSRS daži vēl atcerās, bet kas tā ir tagad Latvijā es ar prātu netieku gudrs. Nu nav tā ne Mātes diena, ne mīlētāju diena, bet kas tad? Demonstrācijās ar sarkaniem karogiem arī taču neiet, lai gan atsaucas uz Rozu Luksemburgu. Nu es personīgi nesveicu ne māti, ne mīļoto šajā dienā, tas nu nav man pieņemams, ka dārgākie cilvēki tiek saistīti ar pasaules komunistisko kustību. Bet, kā saka Godmanis, sarežģītāk ir ar darba "biedrenēm", tās tā kā šķībi skatās, ka nesveicu. Atliek tikai secināt, ka tie ir svešu sieviešu sveikšanas svētki, nu kaut kas no seno auglības svētku paliekām, kad bija jāņem priekšā katra, kas pagadījās ceļā. Ja tu nedari, tad uzskata tevi par nūģi. Grūti būt vīrietim. Ak jā, daudzi jau to neatceras, bet Sieviešu diena šodienas izpausmē radās tikai Brežņeva laikos reizē starp citu ar 9.maiju, kad darba vietās sākās totālās iedzeršanas par jebkuru iemeslu un šis bija viens no svarīgākajiem.
Baiba Bumbiere
B
Nu jau paris gadu dzivoju Francija un velos padalities ar saviem noverojumiem. Sestdien no rita musu pilsetas galvenaja laukuma redzeju viriesus dalam sievietem narcises ar kartinam. Pecpusdiena un svetdien no puku veikaliem bira lauka kungi ar ziedu puskiem. Puku davinasanas akta varbu nav atrodama atbilde uz jautajumu, cik liela tam visam saistība ar sieviešu līdztiesību, jo esmu parliecinata, ka sie francu viriesi, nebija noskanoti parspriest sieviesu vai dzimumu lidztiesibas problemas "majas kartiba", bet gan vienkarsi iepriecinat damas. Manuprat, atbilde ir meklejama taja, ko es redzeju francu medijos saja laika? Seit 8. marts un visa nedela, kura tas iekrit, ir nozimigs laiks, lai parspriestu dzimumu lidztiesibas jautajumus, sievietibu un visu, kas ap to. Nevalstiskas organizacijas ar pasvaldibas atbasltu riko konferences, diskusijas un tiksanas, lai apspriestu socialos jautajumus un ir ari tiksanas ar sievietem no citam pasaules valstim (piedalijos loti interesnata tiksanas ar kundzi no Sudanas). Pagajusaja nedela televizija parrraidija dokumentalas filmas par feminisma vesturi, dzemdniecibu, sievietes kermeni reklemas, lesbiesu tiesibam, medicinas jaunumiem (uzzinaju, ka zales, kuras lauj atbrivoties no menesreizem pa visam) un, protams, diskujas par sim temam. Kas man palika prata no Latvijas mediju zinam pagajusaja nedela? A, nu ja, tads vienreizejs raksts par to, ka sievietes joprojam ir par 11% zemak atalgotas neka viriesi. Cik originali! Domaju, ka Latvijas sabiedriba butu lielaki ieguveja, ja mediji izgaismotu sieviesu solidaritates un dzimumu lidztiesibas jautajumiem nedaudz plasak un dzilak, nevis butu tikai verotaji un steretipu (par padomiju, nolukusam tulpem, komerciju utml.) atrazotaji. Mans novelejums Dienai un tas komentetajiem butu meklet sim datumam jaunu, starptautiskaku un aktualaku, saturu, ts.s nemt iniciativu savas rokas.
Ducal
D
Skrandu proletariesha 8. marts: nopljukushu tulpiti pa Latu, puslitru ljergas - pedejo patere jau pa celjam lidz "vienlidzigajai" - iedod shamai tulpiti un pa aci. Latvietis pelekais biskji variee - tulpite ta pati - bet Rigas shampis - to aiznes "sievai" (uzrunu: "SIEVA.. eee SIEVA!!" lieto ikdienaa). Sievai taja diena svetki - pelekais viirs no riita sviestmazi atnes uz gultu - sauc taas par brokastim, un iznes miskasti vakaraa. Pa aci nesit, nav laika - futbols jaskatas.
D.DAUKA
D
ĪSI,PRECĪZI ========================================== 8 .marts vienmēr bijis un ir arī mūsdienās nozīmīga diena puķu audzētājiem un to pārdevējiem, konditoriem un vīndariem.
inde
i
Man arī tāda sajūta, ka Rodins ir rūdīts vecpuisis un sieviešu nīdējs.
TV
T
STULBĀKIE SVĒTKI PASAULĒ, KURUS VARĒJA IZDOMĀT TIKAI PRĀTIŅU ZAUDĒJUŠI ĻAUTIŅI. PAT VALENTĪNA DIENA IZSKATĀS TĪRI PIEŅEMAMA UZ 8. MARTA FONA!. ĪSTĀS PADOMJLAIKU ATRAUGAS UN IDIOTISMA KALNGALS.
Centra meitene
C
Askold Rodin! Puķes padomju laikos nu nemaz nebija tik dārgs prieks, kā tagad! Mana mamma no savas mazās medmāsas aldziņas varēja atļauties nopirkt pa pušķītim no katras uzziedējušās puķu šķirnes, sākot ar sniegpulkstenišiem pavasarī un beidzot ar asterēm rudenī. Diemžēl es šajos laikos to nevaru atļauties, kaut gan man ir augstākā izglītība, pieredze un darbs specialitātē (tiesa gan - kultūras jomā). Bet Sieviešu diena ir jauka, un lai taču to svin katrs, kas vēlas! Tam nemaz nav obligāti jābūt apsveikumam ar puķēm, ir patīkami saņemt komplimentu, sveicienu kaut vai vārdos, kā no savējiem tā nepazīstamiem. Kas tur slikts, ja kāda kalendāra diena ir iemesls cilvēkiem būt smaidīgākiem un draudzīgākiem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas