Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

AT attaisno nacionālā naida kurināšanā apsūdzēto neonacisma ideju atbalstītāju

Augstākā tiesa (AT) pirmdien attaisnoja par nacionālā naida kurināšanu apsūdzēto neonacisma ideju atbalstītāju Andri Jordanu.

Līdz ar to AT atcēla Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 6.marta spriedumu - sodīt A.Jordanu ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 9.martā, un pēc šī datuma lietas dalībnieki desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Pirmdien sēdes laikā A.Jordans lūdza tiesu pievienot lietai grāmatu Neļaudis, lai viestu skaidrību par šāda jēdziena izpratni, paskaidrojot, ka šis vārds tiek lietots sarunvalodā un ar to nav domāts nekas aizvainojošs. Tiesa tomēr nolēma šo grāmatu nepievienot lietas materiāliem, uzskatot, ka lietā ir pietiekami daudz materiālu un ekspertu atzinumu.

Prokuratūra iepriekš norādīja, ka 2007.gada februārī Andris Jordans pēc paša iniciatīvas ieradies uz Latvijas Antifašistiskās komitejas organizēto diskusiju «Nacisma, neonacisma un ksenofobijas problēmas Latvijā», kur paudis viedokli. Diskusijas beigās, kad Jordanam uzdoti jautājumi, viņš sevi nodēvējis par neonacistu.

Savukārt uz jautājumu, cik ebreju un čigānu ir viņa pārstāvētajā organizācijā, Jordans krievu valodā vairāku desmitu cilvēku klātbūtnē atbildējis: «Ebreji, žīdi un čigāni - viņi nav cilvēki. Tāpēc viņu nav mūsu organizācijā.»

Uz jautājumu par neofašistisko un neonacistisko organizāciju darbošanos Krievijā Jordans atbildējis: «Jā, pareizi, viņi darbojas!»

Prokuratūra uzskatīja, ka A.Jordans ar saviem izteikumiem apzināti publiski paudis uzskatus, kas provocē nacionālo naidu un nesaticību, pauž necieņu pret cilvēkiem viņu etniskās piederības dēļ, kurina nacionālo naidu. Viņa arēji neagresīvie izteikumi, paužot naidīgu attieksmi pret atsevišķu tautu pārstāvjiem, proti, čigāniem un ebrejiem, to etniskās piederības dēļ, neatzīstot viņu tiesības dzīvot.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 6.martā Jordanu atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz gadu, taču, tā kā Jordanam jau bija neizciesta sodāmība, galīgais sods Jordanam tika noteikts brīvības atņemšana uz pusotru gadu.

Kā iepriekš rakstīja Diena, tas, kā konferencē tika izteiktas frāzes, tika nofilmēts un nodots Drošības policijai. 2007.gada rudenī prokurore Ieva Garanča kriminālprocesu nolēma izbeigt «noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ», taču vēlāk šis lēmums tika pārsūdzēts un prokurors Skalbe lietu tomēr nosūtīja uz tiesu.

Krimināltiesību speciālists Andrejs Judins lietā rakstītajā eksperta atzinumā uzsvēris, ka Jordans «pauda naidīgu attieksmi pret atsevišķu tautu pārstāvjiem - čigāniem un ebrejiem - viņu etniskās piederības dēļ, neatzīstot viņu tiesības dzīvot».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas