Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atklāj Jūgendstila muzeja pirmo kārtu

Izcilā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna dzīvesvietā Alberta ielā 12 atklāts pirmais jūgendstila muzejs Latvijā, un sestdien tas vērs durvis apmeklētājiem. "Rīgā būs viens dzīvoklis, kurš pilnībā parādīs jūgendstila būtību — sākot ar autentisko telpu plānojumu un oriģinālo sienu krāsojumu, līdz pat vissīkākajai detaļai: logu vitrāžām, virtuves flīzēm un pat durvju un logu rokturiem," uzsver Rīgas Jūgendstila centra pārstāvji. Ieejas maksa muzejā pieaugušajiem būs viens lats, bērniem par brīvu, savukārt pirmajā dienā visi varēs to apmeklēt bez maksas.

Muzejam rezervētas telpas 460 kvadrātmetru platībā ēkas pirmajā stāvā un pagrabā, taču pagaidām apskatei tiks nodotas tikai trīs pirmā stāva istabas — priekštelpa, viesistaba un kamīna istaba, ar kopējo platību 82,7 kvadrātmetri, jo pārējās telpas vēl tiek restaurētas. Otrajā kārtā plānots atvērt ēdamistabu, guļamistabu, kalpones istabu, virtuvi un vannas istabu, bet trešajā — pagrabu, kurā būs izglītojoša un atraktīva digitālā ekspozīcija par jūgendstila laikmetu.

Antikvāro priekšmetu iegāde muzeja vajadzībām Rīgas domei izmaksāja 57 000 latu, savukārt telpu noma gan Jūgendstila centram, kas iekārtojies ēkas otrajā stāvā, gan muzejam — 70 803 latu. Centrs maksu uzskata par atbilstošu, jo muzeja telpām nav analoga Rīgā — tās ir unikālas gan ar savu vēsturisko vērtību, gan izcilo, autentisko jūgendstila interjeru.

Pašvaldības deputāte Maija Stefane (PS), kas iepriekš asi protestēja pret muzeja izveidi, joprojām izmaksas sauc par neadekvātām pašreizējām budžeta iespējām: "Nākamgad summa par telpu nomu būs 120 tūkstoši, neskaitot citus maksājumus. Tas viss laikā, kad mums jādomā par kultūras izglītības funkciju nodrošināšanu un kad finansējums tiek samazināts kultūras nozarē strādājošiem, tajā skaitā tiem, kam ir minimālā alga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas