Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Audits atklāj nepilnības cietumu saimniecībā

Tieslietu ministrija (TM) veikusi auditu Ieslodzījumu vietu pārvaldē, ko vada Visvaldis Puķīte. Audita rezultāti ir slepeni, taču _Nekā personīga _ziņoja, ka cietuma saimniecībā atklātas nepilnības.

Jau vēstīts, ka V.Puķīte publiski ir paziņojis, ka cietumi ir bankrota priekšā un gada beigās nebūs naudas, lai samaksātu par elektrību, apkuri un ieslodzīto ēdināšanu. Tas varot izvērsties par nacionālās drošības jautājumu. 

Pārvaldes budžets ir 25 miljoni latu. No tā saimnieciskām vajadzībām tērē mazāk kā piekto daļu (18,4%), tikai pusotru procentu (1,4%) atvēl remontiem, bet visvairāk - algām (80,2%).  

Kā teikts TM vaiktā audita ziņojumā - akmeņogļu patēriņu cietumos rēķina nevis pēc apsildāmās platības, bet ieslodzīto skaita. Bet pārvaldes uzrādītie parādi par gāzi atšķiras no rēķiniem un nesakrīt ar valsts noteiktajiem apkures tarifiem.

Neskaidra esot darbinieku atlaišana - TM audits atklāj, ka lielākoties darbu zaudējuši vienkāršie darbinieki - 146 mediķi un 108 apsargi. Bet par 62 vietām pieaudzis to skaits, kas pilda vadības un atbalsta funkcijas. Solīto ietaupījumu uz algu rēķina nav devusi Centrālcietuma un Matīsa cietuma, kā arī Daugavpils un Grīvas cietuma apvienošana – pēc tās likvidēta tikai viena štata vieta.

TM auditā  minēts, ka daudzviet vidējās algas pieaugušas – Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālajā aparātā kopā par 15 tūkstošiem (15 376Ls) latu, bet Jelgavas cietumā — par 35 tūkstošiem (35 100Ls) latu. 

Atlaižot gandrīz visus mediķus, pustukša stāv par 6,2 miljoniem latu uzceltā  Olaines cietuma slimnīca, kuru atklāja tikai pirms diviem gadiem. Šobrīd te apkopj tikai garīgi slimos un ārstē tuberkulozi. Par gandrīz 700 tūkstošiem latu moderno aparatūru cietumam piegādāja bijušā Bērnu slimnīcas direktora Dzintara Mozga civilsievai piederošā firma Arbor Medical korporācija, kas bieži uzvarējusi dažādu slimnīcu lielu iepirkumu konkursos, minēja Nekā personīga.

Es varu teikt to, ka es esmu visu izdarījis, lai optimizētu šo iestāžu darbu un tas arī ir izdarīts, komentēja V.Puķīte.

"Ja ir nelikumība, tad par nelikumību ir sods. Ja ir vienkārši kādas neskaidrības – tās var palūgt novērst. Ja ir bijušas kādas nelikumības un izšķērdības, tad par to ir dienesta pārbaude un sods," raidījumam teica tieslietu ministrs Mareks segliņš.

TM aicina cietumu priekšnieku četru mēnešu laikā novērst auditā atklātās nepilnības.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas