Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Augstskolu budžeta vietas liks zem lupas tuvāko mēnešu laikā

Augstākās izglītības studiju programmu saturs tuvāko mēnešu laikā tiks likts zem Augstākās izglītības padomes (AIP) lupas. Otrdien Izglītības un zinātnes ministrijā iesniegts AIP sagatavotais projekts studiju programmu kvalitātes un ilgtspējas izvērtēšanai, uz kuras gūtajiem rezultātiem nākamgad varētu tikt balstīta budžeta vietu skaita samazināšana,  portālam Diena.

lv pavēstīja izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) preses sekretāre Agnese Korbe.Projekta iesniedzēja AIP izvērtēšanas procesam sadarbībā ar Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centru piesaistīs ārvalstu ekspertus. Tā īstenošanas laikā plānots izvērtēt akreditēto studiju programmu kvalitāti, savstarpējo pārklāšanos katra reģiona ietvaros, resursu pietiekamību un ilgtspēju. Tāpat tiks izvērtēta programmu starptautiskā konkurētspēja, nosakot kvalitatīvākās un eksportspējīgās studiju programmas un virzienus, informē A.Korbe. Programmu izvērtēšana notiks saskaņā ar ar Ministru kabineta noteikumiem „Studiju programmu satura un īstenošanas uzlabošana un akadēmiskā personāla kompetences pilnveidošana”. AIP iesniegtais projekts tiks izvērtēts un apstiprināts mēneša laikā. Savukārt pirmos izvērtēšanas rezultātus, uz kuriem balstīts 2012.gada valsts budžets, plānots iegūt vasaras beigās. Kopējais izvērtējumam jeb projekta 1.kārtai pieejamais publiskais finansējums ir 1 001 495 lati, ko pilnā apmērā finansē no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.Noslēdzoties projekta 1.kārtai, tiks veidoti priekšlikumi 2.kārtas īstenošanai, kas paredz turpmāku kvalitatīvāko studiju programmu pilnveidi, uzlabošanu, attīstību, starptautiskās konkurētspējas veicināšanu un izstrādi ES valodās. Arī 2. kārtas īstenošanai plānots ESF finansējums.

Jau ziņots, ka nepieciešamās budžeta konsolidācijas ietvaros tika plānota dublējošo studiju programmu budžeta vietu samazināšana. IZM padotībā esošajām augstskolām šogad noteica konsolidāciju 600 tūkstošu latu apmērā, savukārt Kultūras ministrijas augstākās izglītības iestādēm – 400 tūkstošu latu apmērā. Taču otrdien finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) paziņoja, ka šāda iespēja netika rasta, jo dublējošo programmu izvērtēšanas rezultāti būs skaidri vasaras beigās.

Jāmin, ka plānotā izvērtēšana gan apskatīs programmu kvalitāti kopumā, nevis koncentrēsies uz dublējošām programmām. Turklāt iepriekš ziņots, ka budžeta vietu konsolidācija pēc izvērtēšanas notiktu pakāpeniski, atbalstot institūciju ciešāku sadarbību un apvienošanu, īpaši – stimulējot brīvprātības principu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas