Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Auziņš: Augstās maksas dēļ biežāk studē ārzemēs

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Tinis- Žanis
T
Tur jau tā lieta, ka nav "labāk, ka brauc mācīties uz ārzemēm" ne jau studētgribētājiem, bet Latvijas valstij, jo ir absolūti skaidrs, ka lielākā daļa Latvijā neatgriezīsies.Tāpēc IM ierēdniņiem būtu intensīvāk jākustina pelēkās šūniņas un savas pakaļiņas,lai šo procesu apturēt maximāli īsā laikā, citādi pavisam drīz var pienākt brīdis, kad arī pēc šā iestādījuma vairs nebūs nekādas vajadzības, jo šeit vienkārši vairāk nebūs kam studēt ( un raugoties tālākā nākotnē) arī kam mācīties skolās.
Žanis
Ž
Ko tad Auziņš īsti piedāvā - atcelt izglītības maksu visiem vai arī ieviest visiem ? Laikam ne jau izgītības dārdzība, bet gan tās kvalitāte ir galvenā Latvijas problēma. Un tas, kas šobrīd notiek iespējams ir ļoti pozitīvs un veselīgs process, jo tie, kas maksā par izglītību beidzot ir sapratuši, ka preces kvalitāte neatbilst cenai, un ka ar iegūtajiem cietajiem vāciņiem nevar atpelnīt ieguldījumus. Tātad, lai bizness nenobankrotētu ir vai nu jānolaiž cena vai arī jāceļ kvalitāte. Bet pēdējais uz sitienu tā nav izdarāms, jo sistēma ir atstrādāta gadu desmitu garumā. Nav arī skaidrs, kam vajadzēs lētus vāciņus, ja tie tāpat nav nekā vērti, ja nu vienīgi atbilstoša ierēdņa krēsla ieņemšanai. Tad jau tiešām ir daudz labāk, ka cilvēki brauc mācīties uz ārzemēm, un kaut ko arī iemācās. Jautājums ir tikai, vai viņu zināšanas Latvijā kādam būs vajadzīgas ?
Andris
A
Latvijā jāmaina nodokļu sistēmu!
students
s
Lai nebūtu augstā studiju maksa,Latvijā jāatjauno progresīvais ienākuma nodoklis! Pirmskara Latvijā studenti saņēma 80-100 latu stipendiju(progresīvais ienākuma nodoklis no 1919.gada)un ES valstīs ar progresīvo nodokļu sistēmu,piemēram,Norvēģijā,Somijā,Austrijā,Īrijā,Č ehijā,Ungārijā,Grieķijā studijas valsts augstskolās ir bez maksas!
duuda
d
Pievienojos komentetajiem, kuri pashi macas arpus LV un var salidzinat ar LV izglitibas sistemu.. Pati ar nomacijos LU gadu (vel joprojam maksaju studentu kreditu). Atceros, ka LV uz lekcijam gaju ar riebumu, jo zinaju, ka bus kartejaa garlaicigaa sen jau no aprites izgajuso profesoru purpeshana. Pat nevar salidziniat ar arvalstu universitashu lekciju limeni.. Zel, ka Latvieshi maksaa tadu naudu par zemas kvalitates izglitibu. Kad Latvija atguva neatkaribu, strauji auga pieprasijums pec universitatem, lidz ar to pat kaiminu Janka vareja atvert savu "koledzhu" un macit studentus. Tai visai augstakas izglitibas sistemai vajag vienu lielu reformu. Nevis teret naudu, lai Kalviti uz ASV Demokratu kongresu sutitu (kur pec vina teiktaa "nekadus kontaktus neesot izvedojis"), bet gan patreizejos augstskolu pasniedzejus uz arvalstu universitatem, lai smelas idejas, kaa uzlabot lekciju kvalitati..:)
...
.
Pilnīgi piekrītu I.V.
I.V.
I
Vācijā augstākā izglītība ir bez maksas, ja studē valsts iestādē un pārzini vācu valodu. Vēl vari pretendētu uz stipendijām. Dzīvošana pat vācijas dienvidos ir lētāka (vai tāda pati), kā Latvijā, tikai iespējas - izglītības kvalitāte, laboratorijas, interna prakses etc. ir nodrošinātas un modernas. latvijas problēma ir tāda, ka 1) Izglītības cena neatbilst kvalitātei 2) Ļoti zema kvalitāte (it visās jomās - pedagogu sastāvs, mācību programmas, laika sadalījums, mērķi, uz ko tiek virzīta izgl'tiība, prakses, materiāli etc.) 3) Reāli nav darba vietu - lielākā daļa Lv darba vietu ir 'vidējās' , akadēmiski, zinātniski un ļoti specifiski arodi LV vispār, šķiet, nav nedz vajadzīgi, nedz tiek atbalstīti, par algām nemaz nerunajot.. 4) netiek atbalstīti un motivēti izcilnieki. Lv izglītības sistēma ir orientēta uz 'vidējo aritmētisko' un to, ka visus, kas ir zem šī līmeņa, ir jāmēģina uzvilkt uz augšu. Turpretī tie, kas ir ar gaišām galvām, ja vien nesastop pedagogu privātu ieinteresētību (bet nevis valsts atbalstu), arī ar laiku noslīd līdz viduvējībām. Tāpēc visiem, kam ir svarīgs kvalitatīvas izglītības kapitāls, tas, diemžēl, ir jāiegūst citur, jo Lv tādas iespējas nepiedāvā.
AD
A
Kādēļ gan Latvijā būtu vajadzīgi izglītoti cilvēki, ja galvenais rūpals ir spekulācija ar nekustamiem īpašumiem?
ihaha
i
Latvijaa viszemaakaas algas Eiropaa, vislielaakaa mirstiiba Eiropaa, visaugstaakaa maksa par izgliitiibu Eiropaa, procentuaali visvairaak miljonaaru uz vienu iedziivotaaju Eiropaa, visstraujaakaa iedziivotaaju samazinaashanaas Eiropaa! Vai tie, kas ir bijushi un ir pie varas nav jaatiesaa par genociidu pret savu tautu?
SB
S
issteniibaa man dziivojot Vaacijaa iziet apmeeraam taa pati nauda, kas Riigaa. Pie kam, es buutu laimiigs, ja Riigaa vareetu noiireet normaalu vienistabas dziivokli par 300 euro ieskaitot komunaalos un internetu 4 pieturas no pilseetas centra. Kaapeec studeet uz arzemeem nav aizbraukusi veel visi (iipasi bakalaura liimeni)? Vienkaarsi Latvijaa visa studiju sisteema ir balstiita uz to, ka studenti darba laikaa jau straadaa, un straadaa pilnu slodzi biezi vien. Rezultaataa iestaajas magiskais aplis un "race to the bottom" maaciibu kvalitaates zinaa. Probleema, gan nav tikai straadaajosajos studentos, bet arri pasniedzeejos, kas veinkaarshi nespeej piedaavat zinaashanas, kas darba tirguu dod tieshaam pievienoto veertiibu. Sisteema buutu jaamaina pamatiigi. Es personiigi esmu par to, lai maksaatu visi, bet mazaak (pats biju budzeta students). Vaacijaa piemeeram liidzmaksaajums nedriikst paarsniegt eur 500 par semestri. Latvijaa jau paslaik tas buutu loti leeti... Ir jaadomaa, ko mees gribam, ja arvien vairaak cilveeku aizbrauks jau bakalaura liimeni, tad LR atpakal vinus vairs neredzeet! Socializaacija, iemanu apguushana ieklausanaas darba videe notiks sajaas valstiis, ne druumajaa un lietainajaa Latvijaa :(
alias
a
Latvija vispār ir neadekvāti dārga valsts visos aspektos. Drīz būs viena no dārgākajām pasaulē. Žadnostj fraiera gubit.
stabule
s
viena no ntajām dzīves sfērām uz kuru valdošajiem nospļauties.. Nākotni jau nevajag, bērnus nevajag, izglītību nevajag, uzņēmumus klapējam ciet, utt. Šitie jefiņi padsmit gados vairāk kaitējuši Latvijai kā visas pēdējo simt gadu okupācijas kopā ņemot.
p.s.
p
ne jau tikai macibu maksas del brauc uz arzemem - galvenais, ka negrib izskiest laiku pie LU vairuma aosunojusajiem pasniedzejiem, kas lasa lekcijas no vismaz 30 gadu veciem konsoektiem un par jauninajumiem dzirdet negrib. Atvainojos tiem daziem, kas LU ir limeni, ari rektors, kurs zin ka vajadzetu but, bet kuram ir sausmigi jacinas ar tiem, kas neko negrib mainit.
NIKA
N
Laikam pie vainas ir ari kriize, jo nav naudas studijam.
to Jezups
t
Latvijā sen vairs dzīvošana nav lētāka :D

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas