Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Avīze: Koķei nepatīk Daugavpils skolu sadarbība ar Krievijas vēstniecību

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Imants
I
Tāpat kā nav dažādas žīdu Holokausta versijas, nav arī dažādas Latvijas vēstures "versijas" -- ir tikai patiesība un meli. Melus bērniem nav jāmāca. Latvijai nekāds "Tēvijas karš" -- Lielais vai mazais -- nebija. Mums bija tikai Otrais Pasaules karš.
no malas
n
G. Novikovs Kā var būt divi dažādi datumi? Protams, rodas liela jautājuma zīmē attiecībā uz to, kad tad mums atzīmēt II Pasaules kara beigas, jo Eiropa kopīgi to atzīmē 8.maijā, bet Krievijas Federācija (un iepriekš arī PSRS) 9.maijā. Šis ir strīdus jautājums, kura skaidrojums ir vienlaikus vienkāršs un sarežģīts. Vienkāršs tādā ziņā, ka 8.maijā turpat visas vācu karaspēku vienības kapitulēja sabiedroto priekšā, tostarp arī Padomju Savienības Vācijas Ziemeļu-Austrumu daļā izvietotajiem spēkiem. Taču nez kāpēc Padomju Savienība izvēlējās iet citu ceļu, nepieskaitot sevi pie pārējām Eiropas valstīm kā uzvarētāju. Sarešģīti tādēļ, ka sākam skaldīt faktus. Tieši tas ir iemesls, kāpēc Padomju Savienība ir ļoti skrupulozi meklējusi iemeslu, lai nodalītu sevi no pārējiem uzvarētājiem. Un lai cik smieklīgi arī nebūtu – atrada. Tika piefiksēts, ka 1945.gada 9.maijā Karlhorstes pilsētā dislocētie vācu karaspēki luftvafes pārstāvja Hansa Jurgena Štumfa (Hans-Jürgen Stumpff), vērmahta oberkomandiera feldmaršala Vilhelma Keitela (Wilhelm Keitel) un « kriegsmarines » galvenā komandiera admirāļa Hansa Georga fon Frīdenburga (Hans-Georg von Friedeburg) vadībā padevās tur izvietotajiem padomju spēkiem. Kāpēc smieklīgi? Karlhorste ir viena no Berlīnes piepilsētām, kas pat ir iekļauta Berlīnes apgabalā – tātad nav gluži Alma-Ata vai Kamčatka attāluma ziņā. Tādējādi kapitulācija jau sen (jau 8.maijā) bija sākusies, bet beidzās 9.maijā un citur vēl vēlāk. Ja reiz tādā veidā, proti, tik skrupulozi pieejam šim kapitulācijas faktam, tad arī Lielbritānija varētu uzvaras dienu jeb “V-day”, kā to dēvē briti, atzīmēt 9.maijā. Šajā gadījumā britu arguments ir laika zonas, jo, kad 7.maijā tika parakstīts “vācu padošanās instruments” (German Instrument of Surrender), tas noteica, ka visas karadarbības tiek izbeigtas 8.maija 23.01 pēc Centrāleiropas laika, bet britiem no šīs laika joslas ir jāskaita 1 stunda uz priekšu, kas attiecīgi ir jau 9.maijs 00.01. Un tā arī ar citām valstīm, kur nu vēl pieskaitīt tās teritorijas, kurās vācu karaspēki padevās vēl vēlāk. Atliek vienīgi vērtēt pašiem, kāpēc briti nevēlas izcelties no pārējām valstīm un atzīmē uzvaras dienu 8.maijā.. Varbūt te vainojama kārtējā tā laika padomju tautas mentalitāte – visur būt atšķirīgam un nepiekrist nekam, kas nācis no Rietumiem..
Kaspars Gasūns
K
Par civiliedzīvotāju upuriem svešās teritorijās un pret saviem iedzīvotājiem - tās nav vienlīdzīgas kategorijas. (Kas pilnīgi noteikti neattaisno ne Trešā Reiha, ne Padomju režīmu.) Turklāt mēs nezinām, kāds būtu upuru skaits, ja Reihs pastāvētu ilgāk un tam izdotos realizēt savas nacionālās programmas. Kopumā uzskatu par neproduktīvu skaitīt, par cik miljoniem dzīvību vairāk vai mazāk kāds no šiem režīmiem ir pazudinājis. Pilnīgi pietiek konstatēt, ka tie ir noziedzīgi un atbildīgi par miljoniem nevainīgu upuru. Tas būtu kā salīdzināt masu slepkavu, kas nogalinājis 15 cilvēkus, ar tādu, kas nogalinājis 20. Un tad vēl salīdzināt šo slepkavu slepkavības metodes, motivāciju vai analizēt upuru dzimumu statistiku. Tas viss ir lieki! Abu režīmu noziegumi ir pārpārēm pietiekami, lai tie nonāktu kategorijā, kurā vairs nav diferenciācijas "labākajos" un "sliktākajos". Mēs atkal atgriežamies pie tās pašas Ījaba domas, kuru Jūs atkal un atkal apstiprinat ar saviem argumentiem, mēģinot pamatot, kādēļ Padomju Savienība ir sliktāka par Trešo Reihu. Es tomēr palieku pie vienādības zīmes.
Kaspars Gasūns
K
Par 9. maiju. Citāts no angļu vikipēdijas: "It [ar Sabiedrotajiem parakstītais kapitulācijas dokuments] included the phrase "All forces under German control to cease active operations at 2301 hours Central European Time on May 8, 1945." The next day, General Wilhelm Keitel and other German OKW representatives traveled to Berlin, and shortly before midnight signed a similar document, explicitly surrendering to Soviet forces, in the presence of General Georgi Zhukov." Pēc Padomju Savienības laika gan ar Sabiedrotajiem parakstītā kapitulācijas dokumenta spēkā stāšanās, gan kapitulācijas akta parakstīšana, kas tika veikta Žukova klātbūtnē, notika 9. maijā. Atkārtoju - tādēļ nav pamata apgalvot, ka Padomju Savienība šo datumu izvēlējās kādu kaitniecisku motīvu vadīta.
lno
l
Kurā punktā es būtu atkārtojis Jūsu teikto un izmatojis pret Jums? _____________________________ Es rakstīju: Atkārtojāt manis teikto un vielaicīgi pārmetat man vēstures nezināšanu? Tas taču nav viens un tas pats? Beigsim labāk skaldīt matus un atklājiet savus kritērijus tautu diženuma noteikšanai?
lno
l
Pilnīgas muļķības par civiliedzīvotājiem! 11 miljoni vācu koncentrācijas nometnēs vien. No tiem puse ebreju. ______________________________ Nu to jau gandrīz nodzēš viens Ukrainas Golodomors:) Vai Jums ir kāda saitīte, ka arī Hitlers izsniedza raznarjadkas, cik jāapšauj katrā apgabalā, bet vietējais gauleiters lūdz: Atļajiet nobendēt vēl pārdesmit tūkstošus?:)
Kaspars Gasūns
K
Pilnīgas muļķības par civiliedzīvotājiem! 11 miljoni vācu koncentrācijas nometnēs vien. No tiem puse ebreju. Padomju Savienībai gan drīzāk var pārmest genocīdu pret saviem iedzīvotājiem.
Kaspars Gasūns
K
Kurā punktā es būtu atkārtojis Jūsu teikto un izmatojis pret Jums? Ja tas ir par vispārzināmiem vēstures faktiem, tad par to atkārtotu pieminēšanu nebūtu jābrīnas.
lno
l
Jūsu minētais ar Sabiedrotajiem parakstītais kapitulācijas akts stājās spēkā 8. maijā vienu minūti pāri 23:00 Vācijas laikam. ____________________________ Eizenhauera pieņemtā kapitulācija pēc dokumenta stājās spēkā 9.maijā.
lno
l
lno » Kaspars gasūns. 17:18 Uzvārds ar mazo burtu netīšam, sorry:)
lno
l
Vai tas maina to, ka starp abiem režīmiem ir liekama vienādības zīme un attiecīgi starp abu armiju veterāniem latviešiem? __________________________ Ar piebildi, ka sarkanajiem tā iznīcināšanas bilance krietni iespaidīgāka, un viņi savas valsts civīliedzīvotājus iznīcināja vairāk kā nacisti okupēto valstu civīliedzīvotājus.
Kaspars Gasūns
K
Atvainojiet, UPA pilnais nosaukums bija Ukrainas Partizānu armija, nevis "Atbrīvošanas". Tas no tās SS tēmas.
Kaspars Gasūns
K
Jūsu minētais ar Sabiedrotajiem parakstītais kapitulācijas akts stājās spēkā 8. maijā vienu minūti pāri 23:00 Vācijas laikam. (Atvainojiet, tur patiešām sajaucu parakstīšanas un spēkā stāšanās brīdi.) Attiecīgi pēc Padomju savienības laika jau pāri pusnaktij. Bet pats galvenais. Tā kā šajā pirmajā reizē nebija klātesošs Sarkanās armijas virspavēlnieks Žukovs, tad 9. maijā tika organizēta vēl viena parakstīšana jau Berlīnē viņa klātbūtnē. Tātad formāli bija divas kapitulācijas un attiecīgi arī katra puse atzīmē savējo. Tādēļ nav nekāda pamata pārmest Padomju Savienībai vai jebkurai citai valstij, kura atrodas uz Austrumiem no Vācijas, ka tā atzīmē Vācijas kapitulāciju 9. maijā.
lno
l
Pardon, 8. maijā prezidents Trumens...:))
lno
l
Atkārtojāt manis teikto un vielaicīgi pārmetat man vēstures nezināšanu? Tīri boļševistiska kazuistika! Laikam tomēr esat LU produkts:)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas