Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Balsu pirkšanas skandāls: Par balsi maksāja 5 - 20 eiro; iesaistītas vairākas partijas

Vēlētāji uz Latgales vēlēšanu iecirkņiem, lai nobalsotu tieši par 4. sarakstu - Vienotība - un pievilktu plusu 3. numuram, ar kuru kandidēja Dzintars Zaķis, vesti ar autobusiem no Ērgļiem, Madonas un citām pašvaldībām, bet vietējie pie iecirkņiem pievesti ar automašīnām. Par vienu balsi maksāts no pieciem līdz pat 20 eiro. Tā liecina Latvijas Televīzijas raidījuma _de facto _iegūtās liecības no cilvēkiem, kas pārdevuši savu balsi vai braukuši ar "vēlētāju autobusu".

Raidījuma sarunas ar lieciniekiem arī apstiprina Dienas iepriekš atklāto Zaķa saistību ar uzņēmēju Andri Kozuli.

Raidījums tāpat norāda, ka Drošības policijas (DP) ierosinātās lietas saistītas ar vairāk nekā divām partijām, kuru vārdi jau izskanējuši publiski - Vienotība un No sirds Latvijai. DP patlaban strādā kopumā ar sešiem kriminālprocesiem, kas ierosināti par balsu pirkšanu.

Visvairāk iespējamo nelikumību fiksēts Latgalē, bet ne tikai – tādi bijuši arī Kurzemē, Vidzemē, faktiski – visā Latvijā. Latgalē ne viens vien atklāj, ka Latgalē balsu pirkšana esot visai ierasta lieta. Tomēr šoreiz vairāk strādāts tieši viena saraksta labā. Drošības policija (DP) apliecina – tik daudz informācijas par iespējamu balsu pirkšanu kā šogad – iepriekšējos gados nav saņemts, un pārkāpuma raksturs visur esot līdzīgs. "Kā vienojošs elements ir tas, ka kādi cilvēki vienojas ar citiem,  savāc vienkopus daudz dažādu cilvēku un ar transportlīdzekļiem nogādā noteiktā reģionā, kur viņi balso par noteikto partiju, tad tiek atrādīti neizmantotie vēlēšanu biļeteni un pēc tam tiek samaksāts. Naudā vai graudā – tas atkarīgs no katra konkrēta gadījuma," stāsta DP priekšnieka vietnieks Juris Leitietis. 

Piemēram, par to, ka vēlēšanu priekšpusdienā no Ērgļiem ies bezmaksas autobuss uz vēlēšanu iecirkni Dekšārēs, Latgalē, tur zinājuši pāris dienas iepriekš, vēsta raidījums. Nostrādājusi iekšējā apziņošana. Kāds iereibis vīrs pie barakveida mājas Ērgļos apmierināti stāsta, ka arī bijis šajā autobusā, esot "normāli piedzērušies" un bijis jautri. Pie tām pašām mājām satiktās kundzes stāsta, ka noteiktajā laikā bija jādodas uz Ērgļu autoostu. Tur pienācis klāt kāds vīrietis un vaicājis, vai viņas arī uz "to ekskursiju". Saņemot apliecinošu atbildi, viņš teicis, ka "tad jūs esat mūsu barā". Piekodināts, lai paņem līdzi pases, jo pa ceļam būs jānovēl. 

Nekāda ekskursija gan nav bijusi. Aizbraukuši līdz Dekšārēm, nobalsojuši un braukuši atpakaļ. Vaicāts, kā zinājis par ko balsot, iereibušais vīrs raidījumam saka, ka tas ticis pateikts. Uz jautājumu, vai, par ko balsot, teicis Zaķis, vīrietis atbild: "Nē, cits kāds. Kaut kāds svešs."

Dekšārēs vēlētāju autobuss – šis, vai varbūt vēl kāds cits – pamanīts. Vietējais iedzīvotājs Andrejs stāsta: "Es vēlēšanu dienā redzēju murgu (..) tur viens vispār karājās uz vārtiņiem piedzēries. Ļoti piedzēries. Viena sieviete dalīja cigaretes un plānoja tālāko rīcību. (..)  Tas vīrietis, kas karājās uz žoga, viņš nokrita mums priekšā. Es dabūju apstāties. Un tad tie, kas bija spēcīgāki, un nebija tik daudz uzņēmuši to vēlēšanu eliksīru, viņu pacēla, un aizbrauca."

Cita autobusa pasažiere stāsta, ka vedēji bija sarūpējuši arī degvīnu braucējiem. Atpakaļceļā pie Vestienas autobusu sagaidīja divi auto - gaišas un tumšas krāsas. "Tad tas viens iekāpa iekšā pie mums, tas otrs nerādījās," stāsta sieviete. Iekāpušais izdalījis naudu, izkāpis un aizbraucis. "Viss autobuss dabūja. Visi kā viens," sieviete apliecina, norādot, ka katram tikuši 20 eiro.

Lai dabūtu naudu, bijis jāuzrāda vēlēšanu zīmju komplekts bez ceturtā saraksta. Pēc tam autobuss turpinājis ceļu. Daži no reisa pasažieriem, ko satika raidījumam gan noliedz, ka viņiem kāds kaut ko maksājis vai ka likts par kādu balsot. Arī vīrietis Ērgļos, kura vārdu kāds nosaucis saistībā ar reisa organizēšanu, savu līdzdalību noliedz. Saka – nezinot, kādēļ viņa vārds pieminēts.

Balsotāji vesti ne tikai ar autobusiem no Vidzemes puses. Apzināti arī vietējie, no kuriem daudzi vēlēšanās parasti nepiedalās. Uz vēlēšanām nebija plānojusi doties arī viļāniete Jūlija. Pie viņas atskrēja trīs kaimiņi, kuriem kāds bija piezvanījis. "Man tik pēkšņi atskrēja – vari aizvest mūs ar savu mašīnu? Maksā pa desmit eiro!! Nopelnīsim 10 eiro un riktīgi varēsim padzert," stāsta Jūlija. Viņi devušies uz iecirkni. Pa ceļam piestājuši dažas mājas pirms iecirkņa, un viens no kaimiņiem tur saņēmis instrukciju, kā balsot. "Es paņēmu tās savas lapiņas, es domāju, nē - es savu Latviju par 10 eiro nepārdošu. Tā es to Zaķi izsvītroju," klāsta sieviete.

Atpakaļ ceļā apstājušies pie tām pašām daudzdzīvokļu mājām, lai saņemtu naudu, bet sieviete nav ņemta līdzi un līdz ar to maksātāju neesot redzējusi. "Es nopirku maizīti, margarīnu, eļļu un tā, bet viņi nopirka tās septiņgrādīgās pudeles. Un visi bija tā piedzērušies, redzēju vakarā, kā visi pa ceļu viļājās. Un viņi bija tik laimīgi, tik laimīgi, ka viņiem tika piedzerts. Tik man piekodināja – turi muti, turi muti. Bet man tā mute neturas ciet. Tāpēc, ka es esmu Latvijas pilsonis, Latvijā dzimusi, Latvijā augusi, un esmu dievticīga."

Pēc notikušā uzreiz zvanījusi policijai. Jau vēlēšanu dienā policija ieradās arī pie Igora, kuru de facto sastapa pie Sakstagala pagasta veikala. Viņš savu balsi atdeva vien par pieciem eiro. Maksātāju pazinis. "Sestdien pie mājas  piebrauca, pavaicāja, vai pase ir derīga, vai nē.  Un piedāvāja balsot," stāsta Igors, atklājot, ka uz vēlēšanu iecirkni aizvests ar baltu mersedesu, bet maksātājs strādājot "pie Kozuļa, karjeros".

Raidījums arī norāda, ka Igors tāpat kā Ērgļu autobusa pasažieri izskatījies nobijies, taču tāds neizskatījies Igora norādītais cilvēks Andrejs. Viņa versija ir cita - nevienu neesot vedis, nevienam nav maksājis. Pamāj uz mašīnu, kas jau vairākus gadus kā noņemta no uzskaites, un saka – uz vēlēšanām braucis viens. Vienlaikus gan viņš apliecina, ka pats balsojis par Zaķi, kuru pazīstot un kuram esot "normāli solījumi".

Andrejs apstiprina Igora teikto, ka strādājis Pērtnieku karjerā, tikai precizējot - pirms kāda laika. Pērtnieku karjers un tā vadība patlaban ir redzamākā saikne šai vietai - Viļāniem - ar Zaķi, kurš iepriekš jau atzinis, ka labprāt makšķerē Pērtnieku karjeros. Ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Kozuli raidījumam nav izdevies sazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas