Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Baltkrievijai un Krievijai jārod kompromiss, lai neapdraudētu gāzes piegādes Eiropai

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Andris Piebalgs aicinājis Baltkrievijas valdību un Krievijas enerģētikas koncernu "Gazprom" tuvākajā laikā izbeigt strīdu par Krievijas gāzes piegādēm Baltkrievijai nākamajā gadā, lai nodrošinātu stabilas gāzes piegādes ES dalībvalstīm.

"Es vēršos pie abām pusēm, lai tās pēc iespējas tuvākā laikā nonāktu pie vienošanās un gāzes piegādes ES valstīm netiktu apdraudētas. Eiropas Komisija (EK) seko līdzi pašreizējai situācijai, jo tas varētu ietekmēt gāzes piegādes Eiropai," norādīja Piebalgs.

Piebalgs plānojis 2007.gada 4.janvārī sasaukt dabasgāzes piegāžu stabilitāti kontrolējošās ES gāzes koordinācijas grupas sanāksmi.

Kā ziņots, otrdien sarunās "Gazprom" piedāvāja Baltkrievijai 2007.gadā piegādāt gāzi par 110 dolāriem (59 latiem) par 1000 kubikmetru salīdzinājumā ar 45 dolāriem (24,12 latiem) šogad. Savukārt Baltkrievijas valdība ir ar mieru maksāt Krievijai par gāzes piegādēm 75 dolārus (40,2 latus) par 1000 kubikmetru.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko septembra beigās piedraudēja, ka Minska saraus attiecības ar savu galveno sabiedroto Maskavu, ja tā krasi paaugstinās gāzes cenas Baltkrievijai.

"Gazprom" gatavojas no 1.janvāra pārtraukt gāzes piegādes Baltkrievijai, ja attiecīga vienošanās netiks panākta tuvāko dienu laikā. Savukārt Baltkrievija izteica nodomu paaugstināt dabasgāzes tranzīta cenas proporcionāli valstij piegādātās gāzes cenu pieaugumam.

"Gazprom" pārstāvji paziņoja, ka gāzes piegādes Rietumeiropas valstīm Krievijas un Baltkrievijas attiecības neietekmēs, tomēr šādu iespēju pilnībā izslēgt nav iespējams.

Aptuveni 20% no Krievijas gāzes piegādēm Eiropai tiek veikti tranzītā caur Baltkrievijas teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas