Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Barševskis: Ja izglītība jums šķiet dārga, izmēģiniet tumsonību

Valsts finansējums augstākajai izglītībai mūsu valstī ir pats mazākais Eiropas Savienībā - gan uz vienu studējošo, gan procentos no iekšzemes kopprodukta, skaidro Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis, komentējot Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska paziņojumu Latvijas Televīzijā, ka valsts budžeta konsolidācija iespējama uz dažādu subsīdiju samazināšanas rēķina, piemēram, izglītības, kultūras un citām nozarēm.

Rektoru padomes priekšsēdētājs akcentē, ka uz spēles ir likta mūsu bērnu un visas Latvijas nākotne. "Vēlos citēt ilggadējā Hārvarda universitātes prezidenta Dereka Boka brīdinājumu "Ja izglītība jums šķiet dārga, izmēģiniet tumsonību!"," viņš norāda. 

A. Barševskis uzsver, ka Latvijas augstākā izglītība nekad, arī tā saucamajos "treknajos gados", nav tikusi finansēta pietiekamā apjomā, nerunājot par situāciju pēc tam. "Pēdējo divu gadu Eiropā laikā finansējums Latvijas augstākajai izglītībai ir samazināts par 51%, kas ir finansējuma samazinājuma nepārspēts rekords visā Eiropas Savienībā," norāda Rektoru padomes priekšsēdētājs.

Pat starptautisko aizdevēju organizācijas, kuras Latvijai liek samazināt valsts budžetu, ir brīdinājušas, ka iepriekšējo gadu sazinājumi augstākajai izglītībai ir bijuši tik lieli, ka tālāka finansējuma samazināšana nopietni apdraudētu iespēju uzturēt kvalitāti.

Viņaprāt, valsts finansējuma vēl tālāka samazināšana nozīmē virzību uz pilnīgu maksas augstāko izglītību, ko jaunie cilvēki nevarēs atļauties un tie vai nu aizplūdīs uz ārzemēm, visticamāk uz neatgriešanos, vai nesasniegs to izglītības līmeni, kāds Latvijai ir nepieciešams, lai atdzīvinātu ekonomiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas