Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bārzdiņš: Jāmeklē alternatīvus pasākumus pensiju indeksācijai

Jāizskata dažādi alternatīvi pasākumi pensiju indeksācijai, un tos jāvērtē no efektivitātes viedokļa galvenā mērķa sasniegšanai - uzlabot pensionāru dzīves kvalitāti, vēstuli ar šādu priekšlikumu veselības ministrs Juris Bārzdiņš nosūtījis valsts amatpersonām, portālu Diena.lv informēja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Vēstuli ar aicinājumu J.Bārzdiņš nosūtījis Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Labklājības ministrei Ilonai Jurševskai, Finanšu ministram Andrim Vilkam, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram.

J.Bārzdiņš uzsvēra, ka Latvijā šobrīd ir vieni no lielākajiem pacientu līdzmaksājumiem Eiropas Savienībā, kas būtiski palielinājās 2009.gadā, sākoties ekonomiskajai krīzei. Arī šobrīd līdzmaksājums par vizīti pie ārsta speciālista un par ārstēšanos slimnīcā un par lielāko daļu no kompensēto zāļu grupām ir divas reizes lielāks kā pirmskrīzes periodā un ir galvenais iemesls, kādēļ iedzīvotāji pēc palīdzības vēršas novēloti.

Pensionāru ikmēneša budžetā izdevumi par veselības aprūpi sastāda vienu no lielākajām sadaļām. Pacientu aptaujas apliecina, ka pat 70% slimnieku ir grūtības norēķināties par ārstēšanos, jo īpaši - ārstēšanos slimnīcā, bet 35% trūkst naudas līdzmaksājumu segšanai par kompensējamajiem medikamentiem.

Savukārt gandrīz piektā daļa pacientu zālēm izlieto 20 - 30% no ikmēneša ienākumiem. Tādēļ Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) galvenā prasība veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai ir tieši augsto līdzmaksājumu samazināšana. “Tas diemžēl nav iespējams bez papildus līdzekļu piešķiršanas veselības aprūpes nozarei, taču pensiju indeksācijas vajadzībām līdzvērtīgas summas piešķiršana veselības nozarei sociālām vajadzībām, ļautu augstos līdzmaksājumus samazināt,” skaidroja J.Bārzdiņš.

Veselības ministrs aicināja samazināt pacientu līdzmaksājumus par ārstēšanos slimnīcās un ambulatori, kā arī par kompensējamajiem medikamentiem. Veselības ministrs arī akcentēja, ka spēkā esošie atvieglojumi veselības aprūpes saņemšanai, kas tiek apmaksāti no Sociālā drošības tīkla pasākumiem plānotā finansējuma, ir paredzēti tikai līdz šā gada beigām un bez papildus līdzekļu piešķiršanas veselības aprūpei nākamajā gadā iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem nebūs iespējams nodrošināt tādu valsts atbalstu veselības problēmu gadījumā kā šobrīd.

Tāpat pensionāru veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai veselības ministrs aicina vērtēt LPF izteikto priekšlikumu ienākuma nodokli no pensijām un piemaksām novirzīt to pensionāru veselības aprūpei, kuru pensijas nepārsniedz 160 latus mēnesī. Šāds risinājums būtu solidārs pret tiem vecajiem ļaudīm, kuru veselība ir vājāka un kuri ir sociāli visneaizsargātākie, piebilda J.Bārzdiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas