Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bažas par drošību 16.martā lielākas nekā citus gadus

Atsevišķi politiskie spēki šogad izmantos tādus tradicionāli ar etnisko spriedzi saistītus datumus kā 16.martu, turklāt krīzes apstākļos radikālo grupu darbību uzkurina arī sabiedrības neapmierinātība ar sociāli ekonomisko situāciju. Šī drošības policijas (DP) pēc 13.janvāra grautiņiem paustā prognoze liek bažīties, vai Leģionāru atceres diena noritēs bez starpgadījumiem.

Zināms riska faktors ir arī Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) aicinājums uz 10 minūšu vienotības akciju 16.marta pusdienā, kuras laikā visi Latvijas iedzīvotāji, arī policisti, savā darbā "ieturētu pauzi". Iespējams, šajā laikā pie Brīvības pieminekļa tieši pirms leģionāru gājiena notiks sapulce "pret nacismu". Par to, vai saskaņot šo un citus pasākumus, šodien jālemj Rīgas domei (RD).

Dažus pēdējos gadus 16.martā notikumi Rīgas centrā rit pēc šāda scenārija: leģionāri un vairāku latviešu nacionālistu organizāciju biedri pēc dievkalpojuma Doma baznīcā organizēti dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, kamēr nomaļus savu sašutumu skaļi pauž tie, kas gājienu saista ar "fašisma atdzimšanu". Lielais policistu skaits nodrošina to, ka abu pušu fiziska konfrontācija nav iespējama, un dažu stundu laikā visi jau ir izklīduši. Pirms trīs gadiem aizliedza visus pasākumus un pieminekli apjoza ar žogu, taču Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis sola, ka šogad tā, visticamāk, nebūšot.

Kā Dienai pastāstīja RD izpilddirektora Andra Grīnberga preses sekretārs Uģis Vidauskis, domē saņemti trīs pieteikumi publiskiem pasākumiem 16.martā. No plkst.10 līdz 13 pie Brīvības pieminekļa biedrības Rodina (Dzimtene) pārstāvis Eduards Gončarovs pieteicis sapulci Par brīvu Latviju bez nacisma ar 20 cilvēku piedalīšanos. No plkst.13 līdz 14 notiks tradicionālais leģionāru gājiens pēc dievkalpojuma no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, ko pieteikusi organizācija Daugavas vanagi Latvijā (DVL). Iecerēts, ka tajā piedalīsies 300 cilvēki, arī otra leģionāru organizācija — Latvijas Nacionālo karavīru biedrība, partija Visu Latvijai un citi līdzīgi domājošie.

Rīgas domnieka Genadija Kotova (PCTVL) no plkst.17 līdz 18 pie Laimas pulksteņa pieteiktā sapulce Par pilsonisko mieru un labklājību aptuveni simts cilvēkiem varētu nenotikt, jo, kā Dienai atzina pieteicējs, viņš ar domubiedriem piebiedrosies E.Gončarova rīkotajam pasākumam. Savukārt E.Gončarovs sacīja: "lai lieki nenoslogotu policiju", sapulce tomēr neilgs trīs stundas un sāksies tikai plkst.12. Pēc tam tās dalībnieki neizklīdīs, bet gan vēros no malas gājienu. Rodina mājaslapā publicētais aicinājums "nostāties atdzimstošā fašisma ceļā" neesot jāsaprot burtiski, apgalvoja E.Gončarovs, solot gājienu nebloķēt. Tieši tas notika 2005.gadā, kad vairāki stilizētos cietumnieku tērpos ģērbušies cilvēki pēkšņi izveidoja dzīvo ķēdi leģionāru priekšā. Rodina pārstāvis atzina, ka būtu apmierināts, ja 16.martā RD neatļautu nevienu no pasākumiem.

DVL vadītājs Jānis Atis Krūmiņš Dienai pauda nožēlu, ka medijos tiek akcentēts gājiens, lai gan mērķis ir pirms došanās uz Lestenes brāļu kapiem nolikt ziedus kritušo biedru piemiņai. "Lai viņi protestē pret fašismu visa gada garumā. Kāpēc viņi izvēlas tieši šo dienu, kad mēs pieminam puišus, kas paši neizvēlējās savu likteni?" par Rodina pasākumu teic DVL pārstāvis.

VP preses pārstāve Ieva Rekšņa, komentējot NPA aicinājumu, uzsvēra VP vadības viedokli: policijas darba apstāšanās kaut vai uz 10 minūtēm ir nepieņemama, tāpēc policistus aicina akcijā nepiedalīties. "Jebkurā gadījumā policija savus pienākumus pildīs. Ko dome atļaus, to nodrošināsim," sacīja I.Rekšņa un solīja, ka arī pēc pasākumu beigām VP būs gatava nepieļaut nekārtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas