Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bērni sūdzas, Annele iet tālāk

No bērnunama Annele bēg ne tikai bērni, bet arī darbinieki. Bērnu inspekcija pret vadītāju, ko ieceļ rajona padome, — bezspēcīga

Man sāp galva... no pīpēšanas, laiski novelk pusauga meitene, kura sarkanā paplukušā dīvānā ar šķiltavām izdedzinātiem roku balstiem sēž kopā ar vienaudzi. Abas ar šķērēm uz pusēm garlaikoti griež salvetes, lai vēlāk tās iespraustu salvešu turētājā uz galda savās šābrīža mājās — Bauskas rajona bērnu namā Annele. Pusaudzes māsas gan tagad nepīpējot — viņas no bērnu nama pārvestas uz sociālās korekcijas izglītības iestādi Naukšēni, kur režīms esot stingrāks. Salvešu griezējām aiz muguras ir zēnu istabiņa bez durvīm — darbinieki durvis no eņģēm izcēluši zēniem par sodu.

Istaba bez durvīm ir viens no iemesliem, kādēļ bērnu namā 22.jūlijā kopā ar Dienu bez iepriekšēja pieteikuma ieradušās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) darbinieces, uzskatot, ka tas ir nopietns privātās dzīves neaizskaramības pārkāpums. Annele pēdējos gados uzmanību izpelnījusies kā bērnunams ar vislielāko sūdzību un ierosināto kriminālprocesu skaitu par bērnu tiesību pārkāpumiem.

VBTAI vairākkārt vērsusies Bauskas rajona padomē ar lūgumu no amata atbrīvot bērnu nama direktori Lilitu Seržāni (agrāk — L.Grāvīti — red.) un arī Labklājības ministrijas paspārnē esošajā Sociālo pakalpojumu pārvaldē (SPP) — neiekļaut šo iestādi sociālo pakalpojumu sniedzēju sarakstā, taču abu institūciju pārstāvji saka, ka viss ir kārtība.

Sūdzības par vardarbību


Pērnā gada laikā par Anneli VBTAI ienākušās 11 sūdzības — gan no bērniem, gan bērnunama darbiniekiem, gan arī apkārtējiem iedzīvotājiem. Iepriekš visvairāk bijušas sūdzības par kabatas naudu izmaksu, par apģērba neizsniegšanu, taču pašlaik šī problēma atrisinājusies, norāda VBTAI. Šogad saņemtas no bērniem trīs sūdzības par vardarbību iestādē. Pēdējā pusgada laikā no Anneles aizgājuši deviņi darbinieki.

Anneles bēdu stāsts aizsākās 2005.gada beigās, kad tika ierosināta krimināllieta pret L.Seržāni saistībā ar apsargu aicināšanu bērnu namā, lai viņi, iespējams, fiziski ietekmētu zēnus. L.Seržāne toreiz Dienai apsargu klātbūtni bērnu namā skaidroja ar to, ka viņi ar zēniem runājuši par "vīriešu higiēnu". Kriminālprocess pēcāk tika izbeigts, tad atkal atjaunots un joprojām turpinās.

Lai arī Annele atrodas Bauskā, Bauskas bāriņtiesa bērnus Annelē neievieto. Bauskas pilsētas domes priekšsēdētāja Ārija Gaile skaidro — bērniem tiek meklētas audžuģimenes, jo neapmierina Annelē notiekošais. Annelē nonāk pārsvarā bērni no Bauskas rajona pagastiem.

Pēc L.Seržānes teiktā, pašlaik Annelē uzturas 20 audzēkņu. Divas meitenes patlaban atrodas Naukšēnos, viens zēns — sociālās korekcijas iestādē Strautiņi, savukārt vēl viens audzēknis — Matīsa cietumā. Pēc VBTAI informācijas, trīs pusaudži esot samērā regulāri klaiņotāji.

Iepriekšējā pārbaudē, ko VBTAI veica aprīlī, tika konstatēts, ka durvis nebija divām no zēnu istabām, viena istaba bija izdemolēta, pārējās — no sienām norautas tapetes, nokritis apmetums. L.Seržāne par izdemolēto istabu gan teic — audzēknis nospārdījis sienu un cauruma vietā vēlējies sienā izveidot arku un tajā ielikt spoguli.

Tagad vienas durvis ir atliktas atpakaļ, savukārt par otrām L.Seržāne saka, ka tās tiks ieliktas tad, kad darbinieki panākšot vienošanos ar zēniem. Viņa skaidro, ka durvis nācies izcelt kādā naktī, kad vairāki zēni esot ieslēgušies istabiņā — vēlējušies dzert alkoholu un smēķēt. "Varēja tur notikt arī izvarošana," piebilst L.Seržāne.

Saista ar slimībām


Kādēļ zēni ir tik agresīvi šajā bērnu namā? L.Seržāne tajā vaino bērnu garīgās veselības problēmas — vairums audzēkņu esot "Ģintermuižas (psihiatriskās slimnīcas — red.) kontingents" "Bērni, kuriem ir tāda diagnoze kā šizofrēnija, ir gatavi par rubli māti pārdot, vai viņš ir gatavs visu pateikt, ja viņam iedos pāris cigarešu," viņa uzsver. Kā liecina statistika, pērn bērnu namā no 25 audzēkņiem uzturējušies vien seši garīgi veseli bērni.

Tiesa, VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa uzskata, ka šie bērni neatšķiroties no citu bērnu namu bērniem un problēma ir cita: "Pamatproblēma Annelē ir tā, ka tur ir nevis darbinieku sadarbība ar bērniem, bet visu laiku konfliktējošas attiecības." Bērnu nams arī šogad jau vairāk nekā 10 reižu esot saucis policiju — gan par pusaudžu klaiņošanas gadījumiem, gan arī par to, ka audzēkņi necenzētiem vārdiem apsaukājuši darbiniekus. L.?Rieksta-Riekstiņa bērnu agresivitāti skaidro ar to, ka visdrīzāk tiem nav pietiekoši aizpildīts brīvais laiks, bērni esot sūdzējušies, ka "nav ko darīt".

Anneles sociālā aprūpētāja Agrita Murmuļeva stāsta, ka zēnu aktivitātes norisinoties lielākoties naktī: "Viņi guļ pa dienu un pa naktīm neguļ. Skatās televizoru, skaļi klausās mūziku, staigā. Trijos naktī man viens puisis atsūtīja 21 īsziņu ar savu vārdu."

SPP redz ko citu


Atšķirībā no VBTAI inspektoriem Sociālo pakalpojumu pārvalde (SPP) problēmas Annelē nesaskata. Laikā starp VBTAI pārbaudi aprīlī un tagadējo arī SPP esot viesojusies Annelē un viss bijis kārtībā. SPP sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles daļas vadītāja Elvīra Kisele arī norāda — pārbaude Annelē neesot bijusi iepriekš pieteikta. Tiesa, bērnu nama vadītājas L.Seržānes teiktais gan liecina par ko citu: "Teica, mēs gribam izvērtēt kvalitāti. Tas aizņēma vienu dienu, kamēr es sakopēju visus vajadzīgos dokumentus, un otrā dienā tās aptuveni bija kādas astoņas stundas, cik viņi pabija pie manis (...)"

Vērtējot Anneles darbību, E.Kisele teic — pēdējo gadu laikā situācija Annelē uzlabojusies, viņa arī norāda, ka jānodala bērnu tiesību jautājumi, ar kuriem jāstrādā VBTAI, no sociālo pakalpojumu kvalitātes jautājumiem, ar kuriem strādā SPP, un bērnu tiesību jautājumos nejaucoties.

Par šādu attieksmi sašutusi ir L.Rieksta-Riekstiņa: "Kāds gan var būt kvalitatīvs pakalpojums, ja netiek ievērotas bērnu tiesības? Tajos pat noteikumos, pēc kuriem vadās pārvalde, rakstīts — bērnu aprūpes institūcijā ir jānodrošina nepieciešamie apstākļi bērna vispusīgai attīstībai.." VBTAI nolēmusi lūgt Labklājības ministriju izvērtēt SPP darbību.

Arī bērnu nama uzturētāji — Bauskas rajona padome, kas pērn piešķīra 148 000 latu, — ar Anneli ir apmierināti. Padomes priekšsēdētājs Aivars Okmanis saka — bērnu nams Bauskas rajonā esot nepieciešams, savukārt bērnu nama direktori viņš nevarot no amata atbrīvot: "Ja mums nav pierādījumu pret bērnu nama direktori. (..) Par visām atstādināšanām ir tiesas procesi." Tiesa, A.Okmani un L.Seržāni saista ne tikai darba attiecības, bet arī kāds fakts, ko jautāti abi nenoliedz — L.Seržāne bijusi vedējmāte A.Okmaņa kāzās. Abi gan norāda — draugu attiecības viņus nesaistot un bērnunama kvalitāti arī ne.

Kas noticis Annelē?


2005.gada oktobra beigās Bērnu un ģimenes lietu ministrija saņēma anonīmu informāciju, ka vairāki vīrieši apsargu tērpos ierodas bērnu namā Annele un fiziski iespaido bērnus. Tika ierosināta krimināllieta, pēcāk izbeigta, tad pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārsūdzēšanas atkal atjaunota. Izmeklēšana turpinās joprojām

2006.gada novembrī VBTAI pārbaudē konstatēja pārkāpumus Annelē bērnu nodrošināšanā ar atbalsta ģimenēm un nodošanu aizbildnībā. Piemēram, vienā no kāda bērnu nama audzēkne pret viņas gribu ievietota atbalsta ģimenē pie kādas pensionāres un 40 gadu veca vīrieša ar garīga rakstura traucējumiem. Kāds cits bērnu nama audzēknis savukārt kā atbalsta ģimenē ticis ievietots sociālā riska ģimenē. Bauskas pilsētas domes administratīvā komisija izteica brīdinājumu bērnu nama vadītājai

2007.gada jūlijā Bauskas rajona padomē ar iesniegumu vērsās seši Anneles darbinieki ar sūdzībām par direktores darbu, ka iestādē ir neciešami apstākļi darbiniekiem, un par darba nepareizo organizēšanu. Piemēram, mazajiem bērnunama bērniem neesot auklītes, ir tikai viena aprūpētāja, tādēļ bijušas traumas. Četri no sešiem vēstules parakstītājiem Anneli ir pametuši

2008.gadā VBTAI saņēma sūdzības par iespējamu vardarbību no bērnunama darbinieku puses. Vienā no gadījumiem, kur ir aizdomas, ka darbiniece žņaugusi kādu audzēkni, policija atteikusies rosināt kriminālprocesu, bet VBTAI šo lēmumu pārsūdzējusi

Top komentāri

domas
d
Diemžēl mūsu valstī ir ļoti daudz darbinieku kas strādā ar bērniem, kaut viņu īstā vieta ir citur! Protams ir arī cilvēki, kas ir kā radīti būt par pedagogiem, bet par tiem nestrādā! Mūsu valsts vīri ir panākuši to, ka tiesības ir visiem, bet pienākumu nav vairs nevienam! Jo par pārkāpumiem pie kārtības tā arī neviens īsti netiek saukts! Pedagogs var mierīgi pateikt, ka tā nav viņa darīšana kāds izglītības līmenis ir klasei, ka viņš par bēnu nevar atbildēt, ka viņam ir arī savas problēmas utt. Tāpat Valsts institūcijas nevar - negrib kontrolēt, kas notiek tām padotajās iestādēs, jo tad jau būs vairāk jāstrādā! Ir gan papīrs papīra galā, bet kārtības nav nekādas! par piemēru salīdziniet rokrakstus, kādi tie bijas sliktajos padomju laikos un kādi ir tagad bērniem un pie viena padomājiet, vai mēs bērniem palīdzam, vai tomēr viņus bojājam! Saudzējot, mēs viņus varam arī sabojāt tā, ka vēlāk jau diemžēl būs par vēlu un tad jau tās kļūdas labot būs vai nu neiespējami, vai arī vispār nevarēs izlabot! Nevajag bērnu audzināšanu un skološanu pārlieku komercializēt, bet strādāt vairāk pašīem un likt darboties un domāt bērniem, tad būs rezultāti gan bērniem, gan vēlāk arī valstij!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas