Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bērniem robežas šķērsošanai vajadzēs vairāk dokumentu

Valdība otrdien lems par noteikumu projektu, kas paredz bērna vecākiem vai aizbildņiem sagādāt vairāk dokumentu, lai samazinātu nelikumīgu bērnu pārvietošanu pāri robežai.

Iekšlietu ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts pamatā paredz saglabāt iepriekšējo kārtību, proti, noteikt kārtību, kādā bērns, kuram ir Latvijas valstiskā piederība, šķērso valsts robežu, kā arī papildu dokumentus, kas ir nepieciešami, lai samazinātu nelikumīgu bērnu pārvietošanu pāri robežai, bērnam šķērsojot valsts robežu patstāvīgi, kā arī izglītojamo bērnu grupās.

Valsts robežsardzes apkopotie dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā ir bijuši vairāki desmiti gadījumu, kad nepilngadīgās personas bez vecāku piekrišanas mēģinājušas šķērsot valsts robežu. Tas nozīmē, ka vecāku piekrišanas uzrādīšana kā papildu dokumentu ieviešanas mehānisms ir ļāvusi efektīvi kontrolēt situāciju uz valsts robežas, iespējams, samazinot nelikumīgu bērnu izvešanu.

Projekts nosaka kārtību, ka jebkurš bērns Latvijas valsts robežu šķērso ar Latvijas Republikas valsts robežas likumā minētajiem dokumentiem. Savukārt bērnam, kuram ir Latvijas valstiskā piederība, izceļojot no valsts, papildus Latvijas valsts robežas likumā minētajiem dokumentiem ir nepieciešami arī citi dokumenti ar nosacījumu, ka bērns šķērso ārējo robežu, jo uz iekšējām robežām starp Eiropas Savienības dalībvalstīm nepastāv robežkontrole.

Projekts paredz papildu dokumentus gadījumos, kad bērns šķērso valsts robežu patstāvīgi, pilnvarotas personas vai vecāka, kurš ir trešās valsts piederīgais, pavadībā.

Papildu dokumentu uzrādīšana sekmētu Latvijas valsts bērnu civiltiesiskās nolaupīšanas gadījumu skaita samazinājumu, kā arī viņu nelikumīgu izvešanu uz trešajām valstīm, ja bērna vecākiem ir dažāda valstiskā piederība.

Projekts neparedz papildu dokumentu nepieciešamību attiecībā uz bērnu, kuram nav Latvijas valstiskās piederības, jo Eiropas regulas nosacījumi paredz robežsargu pienākumu pievērst īpašu uzmanību nepilngadīgajiem, kas ceļo patstāvīgi vai citu personu pavadībā, kā arī pārbaudīt, vai bērnu pavada viņa vecāks vai likumīgs pārstāvis.

Projekts paredz arī regulējumu par Latvijā dzīvojošu bērnu, kurš nav nevienas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonības un kurš izglītojamo bērnu grupā dodas ekskursijā uz Eiropu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas