Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bērnu un pusaudžu nāves gadījumu skaits traumu dēļ augstākais Eiropā

Latvijā bērni un pusaudži no traumām iet bojā biežāk nekā citās Eiropas valstīs, liecina Eiropas Bērnu drošības alianses ("European Child Safety Alliance", ECSA) jaunākais pētījums.

Saskaņā ar pētījuma datiem Latvijā uz katriem 100 tūkstošiem bērnu vecumā līdz 19 gadiem 2005.gadā bija reģistrēti 22,43 nāves gadījumi, kuru cēlonis bija netīšas traumas.

Pētnieki norāda, ka traumas ir visizplatītākais bērnu un pusaudžu nāves cēlonis Latvijā, veidojot 37% no visiem nāves gadījumiem šajā vecuma grupā, un visvairāk bērnu Latvijā iet bojā ceļu satiksmes negadījumos, kā arī noslīkstot.

Pētījumā arī secināts, ka Latvijā biežāk no traumām mirst bērni no trūcīgākām un mazizglītotākām ģimenēm, kuriem ir slikti dzīves apstākļi.

Arī abās pārējās Baltijas valstīs šajā ziņā situācija nav īpaši labāka - Lietuvā 2005.gadā uz katriem 100 tūkstošiem bērnu vecumā līdz 19 gadiem reģistrēja 21,90 traumu izraisītu nāves gadījumu, bet Igaunijā - šādu gadījumu skaits sasniedza 21,30.

No netīša traumatisma vislabāk ir pasargāti bērni Nīderlandē, Lielbritānijā un Īrijā - šajās valstīs reģistrēti attiecīgi 5,83, 5,93 un 6,52 bērnu nāves gadījumi, kuru cēlonis bija traumas.

Eiropas Savienībā letāls iznākums nejaušu traumu dēļ iestājās vidēji 11,25 gadījumos uz katriem 100 tūkstošiem bērnu vecumā līdz 19 gadiem.

Arī tīšu traumu dēļ Baltijas valstīs bērni vecumā līdz 19 gadiem mirst biežāk nekā citās ES valstīs. Vissliktākā situācijā šajā ziņā ir Lietuvā, kur tīšu traumu dēļ 2005.gadā reģistrēja 8,21 bērnu nāves gadījumu. Igaunijā un Latvijā tīšu traumu dēļ bērnu nāve iestājās 6,25 un 5,69 gadījumos.

No tīša traumatisma vislabāk pasargāti bērni un pusaudži Grieķijā, kur 2005.gadā reģistrēja tikai 0,74 nāves gadījumus, kuru cēlonis bija tīšas traumas.

Pētījumā, kurā apskatītas 24 Eiropas zemes, iekļauti dati par bērnu nāves gadījumiem, ko izraisa ceļu un ielu satiksmes negadījumi, citi netīši negadījumi, noslīkšana, nosmakšana, ugunsnelaimes, kritieni, saindēšanās un tīšas traumas, piemēram, vardarbība.

ESCA, kas izveidota pēc Eiropas Patērētāju drošības asociācijas iniciatīvas, veicina starptautisku sadarbību bērnu traumatisma prevencijā, informē par traumatisma situāciju atsevišķās valstīs un pieredzi traumatisma profilaksē, lai bērniem Eiropā vecumā līdz 19 gadiem nodrošinātu labāku dzīves kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas