Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bērnus vakcinēt piespiedu kārtā nevar

Latvijā bērnu vakcinēšana pret difteriju ir brīvprātīga vecāku izvēle. Arī pēc gadījuma, kad ar difteriju saslima un slimnīcā nonāca vairāki vienas ģimenes bērni un viens no viņiem ļoti smagā stāvoklī, Dienas aptaujātie eksperti pauda, ka obligāta vakcinēšana nav iespējama, jo tas ir pretrunā ar cilvēktiesībām. LTV Panorāma vēstīja, ka mācītājs vecākiem bija ieteicis bērnus nevakcinēt. Cita apstiprinājuma tam gan nebija, jo baznīca to noliedza.

Difterijas pote ir iekļauta tā saucamajā vakcinācijas kalendārā, un tas nozīmē, ka valstij obligāti ir jānodrošina bezmaksas vakcinācija ikvienam valsts iedzīvotājam līdz 18 gadu vecumam. Savukārt lēmumu potēt vai nepotēt bērnu pieņem paši bērnu vecāki, Dienai skaidro Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

L. Bundule uzsver, ka, ja vecāki atsakās vakcinēt savus bērnus, tad viņi paraksta vakcinācijas atteikumu, kas ir noteikts LR Ministru kabineta apstiprinātajos Vakcinācijas noteikumos, un šis atteikums tiek pievienots bērna ambulatorajai kartei. SVA pārstāve skaidro, ka valsts nevar vakcināciju veikt piespiedu kārtā, jo tas ir pretrunā ar cilvēktiesībām.

Arī Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate apliecina, ka pagaidām medicīnā vispār nav izteiktu piespiedu pasākumu.

“Veselības ministrija daudzreiz ir ierosinājusi noteikt stingrākus piespiedu ārstēšanas pasākumus, bet tas parasti ir pretrunā ar cilvēktiesībām,” saka I. Šmate. Viņa arī Dienai skaidro, lai šādus piespiedu pasākumus īstenotu, ir jāizstrādā īpašs mehānisms, taču šādu mehānismu ir ļoti grūti īstenot. “Viens ir ierosināt, bet otrs ir realizēt,” uzsver I. Šmate. “Man grūti iedomāties, kā tas piespiedu kārtā varētu notikt, ka, piemēram, ārstu brigāde iebrūk dzīvoklī un piespiedu kārtā kādu vakcinē,” ironizē I. Šmate. Viņa arī uzsver, ka pagaidām nevar iedomāties, kā šādu piespiedu mehānismu varētu realizēt.

Savukārt SVA preses pārstāve L. Bundule vairākkārt vērš uzmanību uz to, ka gala lēmumu pieņem vecāki, turklāt ne visus bērnus var potēt. “Ir dažādas alerģijas un slimības, kas nav savienojamas ar difterijas poti,” skaidro L. Bundule.

Pēc I. Šmates domām tas, ko ministrija šobrīd var darīt un reāli arī dara, ir sabiedrības informēšana par vakcinācijas nepieciešamību. I. Šmate uzskata, ka par bērnu vakcināciju tiek runāts visu laiku, un gadījums ar saslimušajiem bērniem, tikai saasina situāciju. “Šis gadījums ir uzskatāms piemērs vecākiem, ka viņi riskē, ja neklausa ārstu aicinājumam un nevakcinē bērnus,” norāda I. Šmate.

Jāatzīmē, ka vakcināciju kalendārs paredz bērnu plānveida bezmaksas vakcināciju pret 11 dažādām infekcijām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas