Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Bērziņš: LPP/LC nevarēja pieļaut haosu Rīgas domē

Saeimas LPP/LC frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš intervijā Dienas žurnālistei Inārai Eglei pēc notikumiem Rīgas domē, kur viņa pārstāvētā partija palīdzēja Rīgas mēram Jānim Birkam saglabāt amatu.

Ar politiku nesaistītam cilvēkam grūti saprast, kas notika Rīgas domē. Kāpēc laikā, kad galvaspilsētā notiek Dziesmu un deju svētki, bija nepieciešams mainīt Rīgas mēru Jāni Birku?

Notikušais liecina, ka Rīgas domes koalīcijā ir kādi cilvēki, kas nav apmierināti ar funkciju, amatu vai politiskās ietekmes sadalījumu. Iespējams, koalīcijā bija arī kaut kādi komunikācijas trūkumi. Tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un uz katrām pašvaldību vēlēšanām partijas vēlas kaut kā profilēties un parādīt, kas pilsētā ir izdarīts. Sociāldemokrātu aģitācija, ka par Rīgas mēru jāvēl Jāni Dineviču un tikai tad visi rīdzinieki sapratīs, cik labi viņiem ir dzīvot, arī ar to ir skaidrojama. Ir tā vēlēšanās kaut kādā veidā noprofilēties, iespējams, pat uz citu rēķina.

Vai Tautas partijai arī bija problēmas profilēties?


Es neņemtos tā teikt par Tautas partiju, jo es Rīgas domē nestrādāju. (Ilga pauze. Pēc intervijas A.Bērziņš atzīst, ka kolēģi partijā aicinājuši viņu nesaasināt situāciju ar saviem izteikumiem. — I.E.) Labi, pateikšu. Domāju, ka arī TP ir kādas intereses un mēra vietniekam Andrim Ārgalim, kas atbild par pilsētas attīstību un ostu, droši vien gribas vairāk būt sabiedrības degpunktā un plašāk izrādīt labos darbus. Manuprāt, tā situācija tiešām nebija normāla, ka divi koalīcijas partneri, nerunājot ar citiem, vienkārši tā brīvi paņēma un uzlika parakstus uz dokumenta par mēra atsaukšanu. Šeit bija vērojams arī ļoti īpatnējs dakteru dumpis. Tautas partijas deputāti Aris Lācis un Baiba Rozentāle, cik es zinu, parakstīja šo dokumentu. Vai tas bija tāpēc, ka Jānis Birks nedeva investīcijas viņu slimnīcām vai nepietiekoši tās atbalstīja? Dakteru brālība ir tik cieša, ka viņi parasti viens pret otru neiestājas un cits citu atbalsta. Šis ir īpašs gadījums, un domē tā zemūdens straume ir pietiekoši daudzslāņaina.

Kāpēc LPP/LC nepiekrita vēl šajā pirmdienā izteiktajam Tautas partijas ierosinājumam nomainīt Jāni Birku ar Andri Ārgali. Tieši jūsu pārstāvētā partija palīdzēja Birkam saglabāt amatu.

Mēs nevis palīdzējām Birkam noturēties, bet precīzi demonstrējām konsekvenci un parādījām, ka ar mums var rēķināties kā ar ļoti nopietniem partneriem, kas — ja reiz dod savu vārdu, tad to arī tur un aiz muguras to nemaina. Situācijā, kad līdz vēlēšanām ir palikuši nepilni desmit mēneši, personāliju nomaiņa radītu haosu un nebūtu iespējams izdarīt pat tos iesāktos darbus, kurus varētu labi pabeigt un parādīt pirms vēlēšanām. Tāds bija arī frakcijas viedoklis. Ir jāļauj Jānim Birkam turpināt vadīt koalīciju, iespējams, uzlabot komunikāciju partneru starpā un nostrādāt līdz beigām.

Tas neveiksmīgais apvērsums arī parādīja, ka politiskās partijas tomēr stabilizējas un iegūst lielāku politisko briedumu. Tās vairs nav gatavas vienkārši nogāzt kaut ko, lai tikai pēc tam sēstos pie galda. Nevar nojaukt māju un tad domāt, kā mēs būvēsim nākamo. Varbūt māju nemaz nevajag nojaukt. Varbūt tajā tikai sijas vai jumts vienā pusē jānomaina. Tas ir princips, ko zinātniskā valodā sauc par konstruktīvās neuzticības votumu, kas, piemēram, ir iestrādāts Vācijas likumdošanā, ka tu nevari izjaukt koalīciju un atlaist valdību, pirms neesi piedāvājis jauno modeli un parādījis, ar ko tas būs labāks. Konstruktīvās neuzticības votumu mēs varētu iestrādāt arī savos likumos.

Kādu iespaidu notikumi Rīgas domē varēja atstāt uz valdības stabilitāti? Vai nebūtu mēģinājumi tēvzemiešus arī valdībā aizstāt, piemēram, ar Jauno laiku?

Ja Tēvzeme nebūtu Rīgas domē koalīcijā, tad, zinot, kā viņa domā, varbūt tā pati mēģinātu kaut kā ne tik aktīvi strādāt valdībā vai, iespējams, pat aiziet projām no valdības, apvainojoties uz visu pasauli. Taču, ja viņiem nebūtu Rīgas mēra, viņu rīcības brīvība būtu stipri mazāka.

Vai jūs vēl redzat iespēju Jaunajam laikam šīs Saeimas laikā nonākt valdībā?

Es neizslēdzu tādu iespēju. Mums līdz Saeimas vēlēšanām vēl ir divi gadi. Piemēram, administratīvi teritoriālā reforma nav nekāds partejisks jautājums. Tas ir nacionāls jautājums, un tur būtu jārunā par to, kā valstī ir labāk. Ivars Godmanis tā domā un mēģina arī ministrus tā virzīt. Ja šajā jautājumā tiktu izrādīta kāda attieksme, tas noskaņotu visu koalīciju pozitīvāk pret Jauno laiku. Latvijas Pirmajai partijai un Latvijas ceļam tā sadarbības pieredze ar Jauno laiku ir dažāda. Ir arī psiholoģiskas barjeras, kuras būtu jāpārvar, un tās var pārvarēt tikai ar konkrētām lietām. Manuprāt, Jaunais laiks šo attieksmi diezgan konstruktīvi pēdējā laikā arī sāk demonstrēt.

Jums kā premjera partijas frakcijas vadītājam Saeimā ir jānodrošina tās vairākuma atbalsts valdības iniciatīvām. Kā jūs vēl divus gadus tiksiet galā ar šo pienākumu, ja koalīcijai ir tikai trīs balsu pārsvars?


Es ļoti centīšos. Nopietni jāskaita balsis un jākontrolē, lai deputāti vienmēr būtu uz vietas un komandējumus plāno tad, kad nav Saeimas un komisiju sēžu. Jautājumos, kur nav politisku domstarpību, jārunā ar opozīciju.

Jūs esat drošs, ka Tautas partija neizmantos šo situāciju, kad būs nolēmusi gāzt Ivara Godmaņa valdību?

Viņi pirmdien gan tiekoties ar premjeru, gan Rīgas domē to vēl vienu reizi ļoti nopietni apsolīja un teica, ka viņi esot Ivara Godmaņa valdības lielākie aizstāvji. TP apsolīja, ka domē tagad būs liela saskaņa un visi strādās rīdzinieku labā.

Vai jūs paredzat, ka Ivara Godmaņa valdība nostrādās līdz šīs Saeimas pilnvaru beigām?


Esmu jau teicis, ka Godmaņa valdības viens no kritiskiem punktiem būs nākamā gada budžeta pieņemšana. Pieļauju, ka tur var rasties konflikti koalīcijas partiju starpā. Taču gribu arī atgādināt, ka šīs koalīcijas līgumā ir teikts — ja kāda no partijām aiziet projām, tas nenozīmē, ka koalīcija pārstās eksistēt un ka atlikušie nevarētu piesaistīt kādu citu no malas. Es negribu neko prognozēt, bet tikai teikt, ka arī tur nav durvis pilnīgi aiznaglotas. Pašlaik izskatās, ka koalīcija vēlas strādāt un partijas nenodarbojas ar papildu spēku meklēšanu.

Cik ilgi Godmanis izturēs?

Viņš izturēs. Viņš ir stiprs cilvēks. Viena lieta, ja tu esi trekno gadu speciālists, bet otra lieta, ja esi pieradis strādāt liesā maizē. Liesā maizē strādāt ir veselīgāk. Tā ka es domāju — viņš izturēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas