Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez ģimenes valsts pabalsta varētu palikt teju 300 000 bērnu

Ja tiks atbalstīts Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums ģimenes valsts pabalstu no nākamā gada maksāt vien par trūcīgo ģimeņu bērniem, šo valsts atbalstu vairs nesaņems teju 300 000 bērnu visā Latvijā, liecina Labklājības ministrijas (LM) sniegtā informācija. 

Patlaban ģimenes valsts pabalstā ik mēnesi var saņemt astoņus latus par katru bērnu. Agrāk šis pabalsts bija diferencēts – par pirmo bērnu varēja saņemt astoņus latus mēnesī, bet katru nākamo – vairāk. Taču taupības vārdā izlemts pabalstā uz laiku - no 2009. gada vidus līdz 2012. gada beigām - par katru bērnu maksāt astoņus latus neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē. 

FM sagatavotie un valdībā apspriestie nākamā gada budžeta konsolidēšanas priekšlikumi paredz ģimenes valsts pabalstu maksāt vien trūcīgajām ģimenēm, bet divreiz lielākā apmērā – 16 latus par katru bērnu. Pēc LM sniegtās informācijas, šā gada septembrī trūcīgo statuss bija 180 777 cilvēkiem, no kuriem 62 997 jeb 35% bija bērni. 

Kopumā ģimenes valsts pabalstu šajā gadā saņem vidēji 360 000 bērnu. Budžetā šim mērķim šogad atvēlēti 35 miljoni latu. Ja valdība atbalstīs ģimenes valsts pabalsta maksāšanu vien par trūcīgo ģimeņu bērniem, tad uz labāk situētu ģimeņu bērnu rēķina tiktu ietaupīti ap 22 miljoni latu, liecina diena.lv aprēķini. 

Proti, ja nekādas izmaiņas pabalstā nākamgad nebūtu, tad tā izmaksai, pēc LM sniegtās informācijas, 2011. gadā būtu nepieciešami 34 miljoni latu. Ja tomēr izmaiņas būs un pabalstu maksās vien trūcīgo ģimeņu bērniem, tad pie pašreizējā trūcīgo skaita pabalsta izmaksai plānotajā dubultā apmērā nākamgad būtu nepieciešami ap 12 miljoni latu, liecina diena.lv aplēses. 

Ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu līdz 15 gadu vecumam vai arī līdz 19 gadiem, ja bērns mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Jāatzīmē, ka ģimenes valsts pabalsts ir vienīgais valsts sniegtais atspaids par bērniem vecākiem par diviem gadiem. 

Portāla mammam.lv līdzautore Sindija Meluškāne pauda sašutumu par FM priekšlikumu izmaiņām ģimenes valsts pabalsta izmaksas kritērijos. “Man un, domāju, lielajam vairumam ģimeņu šāda iecere rada zināmu šoku. Lai arī niecīgs, tas tomēr ir pabalsts.” 

Jāatzīmē, ka priekšlikums ģimenes valsts pabalstu maksāt vien trūcīgo ģimeņu atvasēm bija viens no daudzajiem Pasaule bankas (PB) ieteikumiem Latvijas 2011. gada budžeta konsolidēšanai. PB pamato, ka šim pabalstam ir maza ietekme uz situētākām mājsaimniecībām. Tām šis atbalsts vairāk ir simbolisks, nekā labklājību uzlabojošs. 

Koalīcija par FM piedāvātajiem 2011. gada budžeta konsolidēšanas pasākumiem plāno vienoties līdz piektdienai, 19. novembrim. Jaunā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) neatbalsta priekšlikumu ģimenes valsts pabalstu saglabāt vien trūcīgām ģimenēm, bet pārējām to nemaksāt.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas