Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bijušo Irākas prezidentu varētu pakārt sestdien

Bijušā Irākas prezidenta Sadama Huseina advokāts piektdien izteica pieņēmumu, ka gāzto diktatoru varētu pakārt sestdien. "Amerikāņi sazinājās ar aizstāvības komandu un lika savākt Huseina mantas. Viss liecina, ka viņu droši vien pakārs rīt," telekanālam "Al Jazeera" piektdien sacīja bijušais Kataras tieslietu ministrs Nadžibs Naimi.

Naimi atsaucās uz iepriekš Huseina aizstāvības grupas vadītājam Halilam ad Dulaimi izteikto aicinājumu no ASV puses savākt bijušā Irākas diktatora mantas.

"Amerikāņu puse man piezvanīja un palūdza savākt prezidenta un [arī uz nāvi notiesātā Huseina pusbrāļa] Barzana Ibrahima at Tikrīti personīgās mantas," piektdien sacīja Dulaimi.

Trīs ASV telekanāli ceturtdien ziņoja, ka nāvessods Huseinam, iespējams, tiks izpildīts trīs dienu laikā.

NBC, CBS un "Fox News Channel" atsaucās uz vārdā neminētām ASV militārpersonām, kuras vēlējušās palikt anonīmas.

"Fox News Channel" vēstīja, ka kāda ASV militārpersona pastāstījusi, ka Irākas valdība "ļoti vēlas izpildīt nāvessodu Sadamam".

Savukārt NBC ziņoja, ka ASV armija, kuras gūstā atrodas Huseins, saņēmusi oficiālu Irākas valdības lūgumu nodot viņu Irākas varas iestādēm.

ASV armijas pārstāvis piektdien apstiprināja, ka juridiski Huseins atradies Irākas varasiestāžu pārraudzībā jau pirms tiesas procesa sākuma 2005.gada oktobrī, un viņš tikai turēts ASV armijas cietumā.

Taču ASV armijas pārstāvis pulkvežleitnants Kriss Gārvers nezināja teikt, vai Huseins jau ir pārvests no līdzšinējās ieslodzījuma vietas.

"Likumīgi viņš tika nodots irākiešiem jau vairāk nekā pirms gada. Pēc Irākas valdības lūguma mēs drošības apsvērumu dēļ atstājām viņu ASV armijas cietumā," sacīja Gārvers.

Jebkāda viņa pārvešana būtu "tīri fiziska ieslodzītā pārvietošana", kurš jau tāpat atrodas Irākas valdības pārraudzībā, piebilda ASV armijas pārstāvis.

"Šobrīd drošība ir pats galvenais jautājums - drošība viņam un cilvēkiem ap viņu -, lai izvairītos no nelikumīgas atbrīvošanas mēģinājumiem un tamlīdzīgiem starpgadījumiem," uzsvēra Gārdners un piebilda, ka "piemērotā laikā" tiks izplatīts attiecīgs paziņojums.

Savukārt Irākas Tieslietu ministrija piektdien paziņoja, ka nāves sods Huseinam netiks izpildīts ātrāk par 26.janvāri.

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki piektdien vairāku Huseina upuru piederīgajiem pavēstīja, ka nāvessoda izpilde bijušajam Irākas diktatoram netiks atlikta.

Maliki gan neminēja konkrētu pakāršanas datumu, taču viņa palīgs lika saprast, ka to varētu izdarīt vēl šogad.

"Mūsu respekts pret cilvēktiesībām liek mums izpildīt nāvessodu Huseinam un viņa palīgiem. Tie, kuri iebilst pret nāvessoda izpildi, iedragā Irākas mocekļu cieņu," teikts Maliki biroja izplatītajā paziņojumā. "Pēc tiesas sprieduma atstāšanas spēkā neviens vairs nevar aizkavēt nāvessoda izpildi Huseinam, un tā netiks ne pārskatīta, ne atlikta."

Tomēr augsta ranga Maliki biroja amatpersona norādīja, ka diezin vai nāvessodu izpildīs islāma svētku "Eid al Adha" laikā, kas sāksies nedēļas nogalē un ilgs vismaz līdz ceturtdienai.

"Tāda ir sabiedriskā un likumā noteiktā kārtība, ka nāvessodu nevar izpildīt nacionālo vai reliģisko brīvdienu laikā," sacīja amatpersona.

Kā jau iepriekš ziņots, Irākas apelāciju tiesa otrdien atstāja spēkā gāztajam prezidentam Huseinam par noziegumiem pret cilvēci piespriesto nāvessodu.

Pēc sprieduma pasludināšanas prāvas prezidējošais tiesnesis Munirs Hadads preses konferencē paziņoja, ka saskaņā ar Irākas likumiem nāvessods jāizpilda 30 dienu laikā.

Pirmās instances tiesa 5.novembrī 69 gadus veco Huseinu un sešus viņa kādreizējos augstākā ranga līdzgaitniekus atzina par vainīgiem pavēles došanā 148 šiītu nogalināšanai Dudžeilas ciematā 1982.gadā pēc neveiksmīgā atentāta pret toreizējo diktatoru.

Nāvessods tika piespriests arī Huseina pusbrālim Barzanam Ibrahimam at Tikrīti un bijušajam Irākas Revolucionārās tiesas galvenajam tiesnesim Avadam Hamadam al Banderam as Sadunam, kas parakstīja nāves spriedumus Dudžeilas iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas