Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Brīdina par stipru salu naktī un pirmdienas rītā

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka naktī uz pirmdienu, 14.februāri, kā arī pirmdien no rīta gaisa temperatūra vietām var pazemināties līdz - 25 grādiem.

Temperatūras pazemināšanās līdz -25 grādiem iespējama Latgalē, Kurzemes centrālajos rajonos un Vidzemē, izņemot piekrastes rajonus.

Saskaņā ar Profesionālās izglītības likumu skolēni vecumā līdz 12 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, savukārt skolēni, kuriem ir 13 un vairāk gadu, - ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 25 grādiem.

Ņemot vērā prognozējamo lielo salu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) atgādina, ka atdzišana jeb hipotermija var iestāties, ja būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā ārā vai aukstā ūdenī. Atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk, nekā spēj to atjaunot.

Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.

NMPD uzsver, ka alkohola lietošana palielina nosalšanas risku. Alkohola ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo.

Hipotermijas attīstību var veicināt arī dažādas saslimšanas - cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas, un citas slimības. Zema ķermeņa temperatūra negatīvi ietekmē smadzeņu darbību un cilvēks var nejust hipotermijas iestāšanos.

Lai sevi pasargātu no aukstuma ietekmes, NMPD atgādina, ka, dodoties ārā, gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus, kas nav cieši pieguloši, un vilnas vai kokvilnas zeķes, kā arī neaizmirst cepuri un šalli.

NMPD iesaka valkāt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi, izvēlēties mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes. Tāpat būtu vēlams uzvilkt vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, tādējādi ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt. Vairākas apģērba kārtas ļaus novilkt lieko apģērbu gadījumā, ja kļūs karsti. Vilnas, zīda vai polipropilēna audumi ķermeņa siltumu saglabās labāk nekā kokvilna. Nav ieteicams vilkt kustības ierobežojošu apģērbu.

NMPD uzsver, ka drebuļi ir pirmā pazīmē, kas liecina par to, ka ķermenis zaudē siltumu. Šo pazīmi nedrīkst ignorēt un ir jādodas iekštelpās sasildīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas