Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Brigmanis neies “izniekot balsi”

Valdošo partiju pārstāvji neplāno doties uz tautas nobalsošanu 2.augustā un šo dienu pavadīs vai nu kopā ar mazbērniem, pilsētas svētkos vai pavadīs sestdienu kā parasti, Diena noskaidroja aptaujājot Saeimas frakciju vadītājus. Viens no varas partiju Saeimas deputātiem izteicās, ka “neies jau izniekot savu balsi”.

Apvienības Latvijas Pirmā partija/Latvijas Ceļš Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš sestdien, 2.augustā, būs mājās kopā ar mazbērniem, Zaļo un zemieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis strādās laukos, bet Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Mārim Kučinskim un apvienības Tēvzemei un brīvības/LNNK Māris Grīnblatam nav īpašu plānu, kā pavadīt dienu, kad Latvijas pilsoņi dosies teikt savu jā vai nē - vārdu referendumā par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un TP Saeimas deputātam Aigaram Kalvītim referenduma dienā ieplānota aktīva atpūta.

A.Bērziņš Dienai pauda uzskatu, ka 2.augusta referendumam sagatavotais projekts maina Latvijas politisko iekārtu un ir pretrunā ar demokrātijas principiem. Viņš arī pauda bažas par iespējamo negatīvo referenduma iznākumu, kas kļūtu par “ierobežojumu Saeimai izdarīt tos grozījumus, ar kuriem nācis klajā prezidents”.

Jautāts, vai piedalīsies tautas nobalsošanā, A.Brigmanis Dienai sacīja: “Es neiešu savu balsi izniekot.” Viņaprāt, tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts nav pārdomāts.

M.Kučinskis Dienai atzina, ka nebūtu pret tautas iespēju atlaist Saeimu, taču tieši šim referendumam nodotie grozījumi ir bīstami un “nākotnē atsauksies pavisam citādā gaismā, nekā tagad to reklamē atbalstītāji”.

Savukārt M.Grīnblats aģentūrai BNS iepriekš pauda viedokli, ka “šādi grozījumi nebūs līdzeklis krīžu risināšanai, bet gan ierosme dažādu rezultātu pārskatīšanai – ja Saeima ilgāku brīdi nespēs izveidot valdību vai arī nepatiks vēlēšanu rezultāti".

Savukārt Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze sestdien plāno piedalīties Ventspils pilsētas svētkos. Viņš uzskata, ka piedalīties referendumā ar “nē” nav jēgas, jo referenduma iznākumam būs svarīgs “par” nobalsojušo skaits. Pēc G.Daudzes vārdiem, “ideja par vēlētāju tiesībām atcelt parlamentu ir ļoti netradicionāla Eiropas demokrātijā”. Saeimas priekšsēdētājs arī uzskata, ka pati ideja ir diskusijas vērta, taču šim referendumam piedāvātie grozījumi, viņaprāt, kaitē Latvijas valstij.

TP pārstāvis A.Kalvītis sestdien piedalīsies Liepājas olimpiskā centra atklāšanā. Tautas nobalsošanu viņš nodēvēja par “politisku izrādi, kuras rezultātā tiek grauti valsts konstitucionālie pamati”.

Lai vēlētāju rosinātais Satversmes grozījumu projekts iegūtu  likuma spēku, tautas nobalsošanā tas jāatbalsta vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem – aptuveni 757 tūkstoši cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ererer

“Ja iedibinām sistēmu ar referendumu, tad, piemēram, es esmu nobalsojis un tā nu ir gadījies, ka viņi ir koalīcijā. Jūsu atdotā balss nav koalīcijā, tāpēc sekundi vēlāk jūs kopā ar opozīciju sākat nodarboties ar referenduma procedūru. Parādās viena problēma, kas mani satrauc visvairāk - mana aktivitāte piedalīties vēlēšanās varētu būt stipri zemāka."

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC). Lasiet plašāk 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas