Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Brūvers: pamudinājums dziļākam dialogam nāk no Vatikāna

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
vella kalpi
v
lai dzivo ekumenisms - nav divu domu tur! bet vai nav interesanti, ka gan Vanaga parstavis Bruvers, gan Pujats norada uz atskirigiem pasreizejas sumesanas iniciatoriem? Bruvers saka, ka vatikans so procesu virza uz prieksu, Pujats atkal ieprieksejos publicetos materialos norada, ka luterani braukusi uz romu... kadel gan tagad abas puses grib izlikties, ka nav so lietu parak entuziastiski virzijusas? un par vienibu ar anglikaniem - aha, un kur tad palika latvijas baznickungu alergija pret Porvoo dokumentu? un ka ari sieviesu ordinaciju anglikanu baznica? nav tacu istas kanceles un altara vienibas pat ar Latviesu ev. lut. Baznicu arpus Latvijas, kur nu vel ar anglikaniem vai citiem luteraniem, kas ordine sievietes, Zviedrija, Vacija, ASV utt. Kaut gan arh. Vanags un vina oficialie emisari parasti piedalas kopejos dievkalpojumos ar arpus Latvijas baznicas augstako garidzniecibu kuras vidu nu jau ir vairakas sievietes, par kadu isti vienibu ir runa, ja sieviesu ordinacija top noliegta? sis jautajums ir visai spocigs visiem latviesu luteraniem.
Šri Šri Ravi Šankars
Š
Varbūt dzīve apsteidz institūcijas. Varbūt dzīve ir kas vairāk kā institūcijas. Varbūt dzīvi virza Dievs. Latvija tiešām nav sliktākais variants, bet... Šri Šri Ravi Šankars: "Reliģijas dižums nav tajā, ka tā ir manējā, dižums ir pašā reliģijā. Kad to sapratīs visi garīdznieki, sludinātāji un tie, kas vada ļaudis pa garīguma un reliģijas ceļu, tad tiks pielikts beigu punkts fanātismam un fundamentālismam, kas vēl turpinās šajā skaistajā pasaulē. ... Bez šaubām, katrs iedziļināti attīstīsies savā reliģijā, bet pašlaik ir ļoti svarīgi gūt priekšstatu par visām reliģijām. Mums visiem vajag strādāt pie tā. Mēs lūdzam un redzam dievišķo sevī. Bez lūgsnas un apceres, kas ir dzīves garīgā puse, reliģijas ir tikai sausa miza. Es bieži stāstu, ka reliģija ir banāna miza, bet garīgums ir pats banāns. Nelaime pasaulē pastāv tādēļ, ka mēs izmetam banānu un TURAMIES PIE IZKALTUŠAS MIZAS. Tāpēc mums vajag spēcināt mūsu dzīves garīgo pusi. Pamaniet sevī mīlestību - un tā ir apcere (meditācija); pamaniet Dievu cilvēkā, kas stāv blakus - un tā ir kalpošana."
PILNAI LAIMEI
P
Nu tas ir tik glupi, ko saki, ka nevar pat aptvert. Jo nekur neesmu teicis, ka zinu, esmu teicis tikai to, ko nezinu, un redzu, ka daži citi lemeši arī nezina, bet izgudrēm izliekas zinām, tāpēc ka...
Madrileña
M
Nu, protams, neviens tachu nevar ar Tevi gudriibaa meeroties. Kur nu! Es uz to pat nepretendeeju. Skaidrs, ka Tava gudriiba paarsniedz visus priesterus kopa njemtus.
PILNAI LAIMEI
P
Vai viens no šiem cilvēkiem būtu Pujāts? Ko varētu teikt par viņa vienotības jautājumu risinājumiem? Nu tā, lai būtu droši...
Alfa un Omega
A
Pirmkārt, vienotība jāiedibina latviešu luterāņu starpā. Kur bijušas teoloģiskas diskusijas starp luterāņiem Latvijā un pasaulē? Tenkošanās, - jā, bet ne auglīgas diskusijas, kas kliedētu neziņu, aizdomas un atšķirības. Lasot komentārus, kuros atklājas kliedzošs analfabētisms kristietības pamatjautājumos, - vai nebūtu auglīgāk Vanagam, Brūveram un ārpuslatvijas latviešu luterāņiem izvirzīt mērķi- kopīgiem spēkiem izglītot reliģiskā analfabētismā iegrimušo latviešu tautu?Un vismaz dažus no miljoniem, kuri iegūti, iztirgojot luter. bazn. īpašumus, veltīt izglītības programmai.Gan jau Romas Katoliskā Baznīcā atradīsies erudītāki cilvēki, kuri risinās vienotības jautājumus, par to variet būt droši."Kas augstu lec, tas zemu krīt..."
PILNAI LAIMEI
P
"Vinji tachu tikai seezh maajaas, lasa Biibeli un Dievs vinjiem pa taisno visu pasaka tieshi ausii, bez kaadiem starpniekiem. Tiirais briinums, ka ar taadu domaashanas veidu veel ir luteraanji, kas slimiibas gadiijumaa veershas pie aarsta." ----------------- Traki gan, taču sena, ne tik sena un pavisam svaiga katoļu baznīcas vēsture liecina, ka neskaitāmi augsti un pat visaugstākie katoļu priesteri nav apbalvoti ar kaut centimetru garāku izpratni kā luterāņu mājās sēdētāji par to kaut ko, ko paši mēdz saukt par Dievu. Tas veicina priekšstatu, ka šitā starpniecība varētu būt arī pavisam nekompetenta hipotētiskās abolūtās superpersonas dabas un nodomu skaidrojumā.
Mooz
M
Who cares? Pilnīgi noteikti tie kristieši - luterāņi un katoļi - kuri ir aktīvi savu baznīcu dalībnieki, regulāri apmeklē dievkalpojumus, piedalās draudžu dzīvē utt.
Dienas Dzens
D
Var jau strīdēties, vai Santaklausam bija trešā vai ceturtā izmēra deguns, vai viņa pajūgā ir iejūgti suņu vai ziemeļbrieži utt., un runāt, ka vieni var apvienoties ar otriem, bet who cares?
Madrileña
M
Nemesi, atvaino, bet Tavs jautaajums liecina, ka vispaar neesi izlasiijis, par ko ir runa. Nevienam nesaap sirds par Spaanijas luteraanjiem, jo te taadu nav. Runa ir par to, ka, ja kaads luteraanis no Latvijas vai no kaadas citas protestantu zemes ierastos Spaanijaa kaut vai uz laiku, tad vinjsh teoreetiski vareetu luugt gariigo apruupi katolju Bazniicaa. Es gan domaaju, ka tik taalu netiks, bet nu doma taada ir. Ja es buutu, piemeeram, Zviedrijaa vai Somijaa, es uz luteraanju bazniicu neietu, pat ja tas noziimeetu vispaar bez bazniicas palikt. Tas luteraanju dievkalpojums katolim taada pantomiima vien ir. Un arii pashiem luteraanjiem tas nav tik svariigs, lai uzliktu par pienaakumu visiem ticiigajiem obligaati to apmekleet kaut vai sveetdienaas. Vinji tachu tikai seezh maajaas, lasa Biibeli un Dievs vinjiem pa taisno visu pasaka tieshi ausii, bez kaadiem starpniekiem. Tiirais briinums, ka ar taadu domaashanas veidu veel ir luteraanji, kas slimiibas gadiijumaa veershas pie aarsta. Vareetu tachu principaa nopirkt mediciinas enciklopeediju un aarsteet sevi pashi, bez aarsta starpnieciibas. Mooz, Tavs citaats ir labs, tikai es domaaju, luteraanjiem daudz vairaak vajadzeetu paskaidrot, ka paavests nav Dieva vietnieks zemes virsuu, ka katolji nepieluudz Mariju un ka arii Dievmaate nav starpnieks starp Dievu un katoljiem , ka greekus piedod priesteris un visaadas tamliidziigas aplamiibas, ko es izlasiiju komentaaros peec raksta par iespeejamo Bazniicu apvienoshanos.
Altin Yildiz
A
Blēdigs ģīmis tam čekas kalpam.
Āpsis
Ā
Nez kādēļ neviens te nerunā par Pujātu, kurš baznīcu pārvērtis par "pareizās" partijas aģitpunktu. Vai tad citi ir sliktāki?
Mooz
M
Skaidrībai nedaudz pacitēšu paša Vanaga rakstīto Svētdienas Rītā par viņa vizīti uz Romu un tikšanos ar Kardinālu Kasperu: ".... Uz jautājumu, kāds varētu būt dialoga mērķis, kardināls Kaspers atbildēja, ka, pirmkārt, vajadzētu kliedēt pārpratumus. Ir daudz folkloras un leģendu, ko viens par otru stāstām, bet kas neatbilst mūsu baznīcu mācībai. Piemēram, izplatītais uzskats, ka luterāņiem svētais vakarēdiens ir tikai piemiņas mielasts vai ka misē katoļi ik reizes atkārto Kristus upuri. Tā vietā, lai savā starpā bez gala pārstāstītu paši savus priekšstatus, labāk būtu dzirdēt no mūsu sarunu partneriem, ko viņi īstenībā māca un kam tic. Otrkārt, vajadzētu pārrunāt jautājumus, par kuriem mūsu baznīcām uzskati tiešām atšķiras. Pasaules Baznīcu padomes rīkotajā 3. ekumeniskajā asamblejā Sibiu kardināls Kaspers sacīja, ka konverģences ekumenisms ir sevi izsmēlis. Ilgus gadus mēs esam runājuši galvenokārt par to, kas mums ir kopīgs. Tam bija sava nozīme un tas mūs ir vadījis līdz šejienei. Taču jārunā arī par lietām, kas mūs šķir. Apustulis Pāvils māca runāt patiesību mīlestībā. V.Kaspers ierosināja apspriest Augsburgas ticības apliecību, kas savā būtībā ir ekumenisks dokuments ar mērķi saglabāt baznīcas vienību. "Šādam dialogam mēdz pārmest, ka tas nedod konkrētu ekleziālu rezultātu", kardināls sacīja, "taču tas, ka tiek novērsti pārpratumi un aug uzticēšanās, jau ir ļoti labs rezultāts. .. ""
ABC
A
Neredzu, ar ko šī ziņa būtu svarīgāka par, teiksim, kinologu biedrības vēlmi apvienoties ar kaķkopju biedrību vai tamborēšanas pulciņa vēlmi apvienoties ar adīšanas pulciņu.
protestante
p
Vanags var droši vākties prom pie katoļiem. Bet viens pats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Arhibīskaps: luterāņi negatavojas „pievienoties katoļiem“

Raidījums: Luterāņu baznīcai interese par apvienošanos ar katoļiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas