Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Būdams parādos, Repše vēl aizdod

Gandrīz pusmiljona dolāru aizdevumam esot izmantota no ASV akciju tirgus izņemtā nauda.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL), kura žonglēšana ASV akciju tirgos un pirms vairākiem gadiem arī mešanās nekustamo īpašumu spekulācijās vienmēr izraisījusi pastiprinātu interesi par viņa finanšu stāvokli un maksātspēju, arvien ir dziļos parādos. Viņa parādsaistības pērnā gada beigās bija tuvu miljonam - Ls 965 159. Tomēr E.Repše varējis kādam aizdot 493 128 ASV dolārus (Ls 261 357) un ieguldīt 124 849 eiro (Ls 87 394) viņa kopā ar baņķieri Valēriju Belokoņu nodibinātās ieguldījumu sabiedrības ieguldījumu fondos, liecina ministra pērnā gada ienākumu deklarācija. Kopā E.Repše vairākos gados aizdevis 550 354 latus.

Sabiedrībai pieejamajā deklarācijas daļā amatpersonām nav jāuzrāda, kam aizdevuši, bet to redz Valsts ieņēmumu dienests (VID). Tādēļ nav iespējams secināt, vai aizdevums nav izsniegts, piemēram, kādam no ministra un dzīvesbiedres biznesa atzariem. Viņiem pieder gan firma Sirocco ar zaudējumus nesušo jahtu, gan Sirocco Logistic tūrisma un atpūtas ceļveža 4 debespuses izdošanai. Viņš pērn noslēdzis galvojuma līgumu par 103 870 eiro, lai uzņēmums varētu iegūt kredītu.

E.Repše Dienai skaidroja, ka pērn Latvijā atgriezis atpakaļ lielu daļu no agrāk ASV akciju tirgū ieguldītās naudas un tas bijis kā aizdevumu avots. Deklarācijā minēts, ka uz Latviju pārvesti apmēram 800 000 ASV dolāru (Ls 424 000). "Vienkārši pārvietoju no vieniem ieguldījumiem citos," saka politiķis. "Tas novirzīts saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī ieguldījumos Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrībā." Iepriekš vēstīts, ka E.Repšes kreditors ir V.Belokoņam piederošā banka.

E.Repše jau vairākus gadus deklarācijā vairs nenorāda, kuru firmu akcijas iepircis ASV vērtspapīru tirgos. Taču viņš Dienai apgalvoja, ka privātos līdzekļus no turienes izņēmis - gan bez plānotās peļņas. ASV akcijās gan esot izvietota lielākā daļa viņa ieguldījumu no fondiem, kas E.Repšem pieder kopā ar V.Belokoņu.

Kā nodrošinājums visām E.Repšes saistībām esot viss viņam piederošais īpašums, kā arī nākotnes ienākumi. Viņa ienākumi pērn bija Ls 31 049, no kuriem Ls 8745 bijusi apdrošināšanas atlīdzība.

Saskaņā ar deklarāciju politiķim arvien pieder zeme un ēkas Ikšķilē un Barkavā, kā arī divi zemes gabali - viens Kaunatas, otrs - Barkavas pagastā. Nevienu jaunu nekustamo īpašumu viņš nav pircis.

Nav mainījies arī viņa transporta līdzekļu parks - 2006.gadā ražotā lidmašīna Flightstar 2SC, divi motocikli, traktors un vieglais auto.

Finanšu ministram pieder puse no Sirocco un Sirocco Logistic, kurās saimnieko viņa sieva Rūta, un 90 000 kapitāldaļu Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrībā Ls 90 000 vērtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas