Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Budžeta izdevumi jāmazina vēl par 400 - 500 miljoniem latu

Finanšu ministrija šodien koalīcijas partiju sadarbības padomē nāks klajā ar priekšlikumiem, kas paredz, ka šā gada budžeta deficīts ir jāsamazina par 400 – 500 miljoniem latu. Vienošanos, ka deficīts ir jāierobežo par tik lielu apjomu, premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Einārs Repše panākuši sarunās ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem, Dienai apstiprināja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Koalīcijas sēdē, kas paredzēta 15:30, finanšu ministrs iepazīstinās valdības partnerus ar sarunās panākto un, paredzams, ka nāks klajā ar priekšlikumiem, kā to izdarīt. Sagaidāms, ka pēc koalīcijas sēdes vajadzētu būt skaidram, vai esošā valdošā koalīcija ir spējīga vienoties par tik būtisku budžeta deficīta samazināšanu. Priekšlikumi izdevumu samazināšanai valdība plānojusi sagatavot budžeta grozījumu otrajam lasījumam Saeimā. Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītajos budžeta grozījumos deficīts veidoja gandrīz 1,2 miljardus latu. Gan premjers, gan finanšu ministrs jau iepriekš pieļāva, ka tiks lielu deficītu Latvija atļauties. Taču nebija skaidrs par cik deficītu vajadzēs ierobežot.

Deficīta samazināšana par 400 – 500 miljoniem latu var prasīt ļoti smagus un nepopulārus lēmumus, piemēram,  valsts budžeta iestādēs strādājošo algu tālāku samazināšanu, atsevišķu nodokļu celšanu, administratīvo un citu izevumu ierobežošana. Netiek izslēgta arī ministriju skaita samazināšana. Deficīta apjoms par kuru koalīcijai ir jāvienojas ir lielāks nekā izdevumu apjoms par kuru samazināšanu valdība spēja vienoties divus mēnešus ilgajā grozījumu sagatavošanā.

Budžeta grozījumu izskatīšanu otrajā lasījumā Saeimas deputāti plāno sākt 12.jūnijā, bet budžetu Saeimas sēdē plānots skatīt 17.jūnijā, lai tas stātos spēkā 1.jūlijā. Ja valdība un Saeima nespēs vienoties par budžeta pieņemšanu, Latvijai var draudēt maksātnespēja, jo āravalstu donori nākamo aizdevuma daļu – 1,19 miljardu latu apmērā sola piešķirt tikai pēc budžeta grozījumu pieņemšanas.

Pēc finanšu ministra E.Repšes teiktā, "neskatoties uz varonīgo Ivara Godmaņa un Valda Dombrovska valdību darbu", līdz šim neesot izdarīts "pilnīgi nekas", lai reaģētu uz ekonomikas krīzi, un Latvijas budžeta izdevumi joprojām esot aptuveni 5 miljardu latu apmērā, par ministra teikto vēsta LETA.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas