Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Budžetu sola maija beigās, samazinās pabalstus vecākiem

Lai arī lēmuma aizvien nav, visticamāk, tieši tā sauktās māmiņu algas un piemaksas par bērnu piedzimšanu būs lielākie sociālo tēriņu apcirpšanas upuri. Skaidru atbildi valdība sola otrdien, kad Labklājības ministrijai (LM) uzdots iesniegt priekšlikumus sociālo pabalstu izdevumu samazināšanai par 31 miljonu latu. Kopā ar veselības aprūpes jomu sociālie izdevumi ir smagākie jautājumi, par kuriem, veidojot šā gada budžeta grozījumus, valdība vēl nav vienojusies, lai arī vienošanās par kopējo budžeta izdevumu rāmi, pēc finanšu ministra Einara Repšes (JL) teiktā, jau ir panākta.

Ar grozījumiem paredzēts, ka budžeta izdevumi šogad būs 4,96 miljardi latu, bet deficīts, kuru finansēs ar ārvalstu aizdevumu līdzekļiem, sasniegs 7% no iekšzemes kopprodukta jeb gandrīz 850 miljonus latu. Lielākais samazinājums salīdzinājumā ar pērn decembrī jau apstiprināto valsts budžetu skāris pamatbudžeta izdevumus, kuri apcirpti par 310 miljoniem latu. E.Repše par budžeta grozījumu pieņemšanu valdībā un virzīšanu uz Saeimu piektdien bija optimistiski noskaņots. Viņa skatījumā valdība grozījumus pieņems maija beigās un parlamentā tie tiks iesniegti vēl jūnija sākumā pirms pašvaldību vēlēšanām.

Vienošanos par sociālo izdevumu cirpšanu valdība plāno panākt otrdien — piektdien izskatītie priekšlikumi liecina, ka lielākie upuri būs jānes valsts sociālajiem pabalstiem, kas saistīti ar bērnu kopšanu. LM piedāvā no 1.septembra uz pusi samazināt māmiņu algu strādājošajiem vecākiem, pilnībā atteikties no piemaksas pie bērna piedzimšanas pabalsta (100 latu par pirmo bērnu, Ls 150 — par otro, Ls 200 — par trešo un katru nākamo bērnu), kā arī atteikties no valsts ģimenes pabalsta (astoņi lati) maksāšanas par bērniem, kuri vecāki par 18 gadiem, bet turpina mācīties. Valdība uzskatīja, ka ar šo samazinājumu nepietiek. Viens no risinājumiem premjera Valda Dombrovska (JL) skatījumā ir noteikt, ka izmaiņas pabalstos ir spēkā no 1.jūlija.

Budžeta grozījumi tiek veidoti, ņemot vērā prognozes, ka IK kritums būs 12%. Ekspertu vērtējumi par ekonomikas lejupslīdi gan ir pesimistiskāki. Latvijas Banka pēc jaunākajām prognozēm lēš, ka IK kritums šogad sasniegs 16%. Tas var nozīmēt, ka valdībai ap rudeni var nākties lemt par vēl lielāku tēriņu samazināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas