Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Būvfirma: “Gaismas pils” būvniecības tāmē ir iekļautas infrastruktūras izmaksas

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības līgumā, ko par 135 miljoniem latu aģentūra Jaunie Trīs brāļi (J3B) plāno slēgt ar Nacionālo būvkompāniju apvienību, ir iekļautas praktiski visas infrastruktūras izmaksas. To _Dienai _apstiprināja apvienības vadītājs, būvkompānijas _RBSSKALS _valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns.


Raidījumā Kas notiek Latvijā? 16. aprīlī Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (JL) pauda viedokli, ka par minētajiem līdzekļiem paredzēts uzcelt vien LNB karkasu.

M.Saukāns pauž neizpratni, kur deputāts ieguvis šādus datus. Pēc viņa teiktā, aprēķinātajās būvdarbu izmaksās ietilpst šādas infrastruktūras izbūve: telekomunikācijas, videonovērošana, telefonu un datu tīkli, apsardzes un piekļuves sistēma, jumta apkalpe un tīrīšanas aksesuāri, kā arī dzesēšanas sistēma bez gala agregātiem. Savukārt A.Latkovska minētā autostāvvietas izbūve neesot bijusi līguma priekšmets.

To apstiprina arī aģentūras J3B. Pirmdien izplatītajā paziņojumā izskaidrots, ka līgums, ko slēgs ar būvniekiem no inženiertehniskā viedokļa pilnībā paredzēs pabeigtu ēku un “mēģinājumi iztēlot, ka tiks uzbūvēts tikai bibliotēkas ēkas "karkass" ir maldinoši un neprofesionāli,” norāda aģentūras darbinieki.

Taču līgums ar būvdarbu veicējiem – Nacionālo būvkompāniju apvienību – neparedz datortehnikas, drukas iekārtu vai specifisku bibliotēkas mēbeļu iegādi. “Salīdzinot ar kapitālieguldījumiem būvniecībā, te būs runa par salīdzinoši nelielām izmaksām,” norāda valsts aģentūra.

Aģentūras pārstāve Elīna Bīviņa iepriekš apstiprināja, ka budžetā LNB būvniecībai kopumā paredzēti 153 miljoni latu, tātad, bez 135 miljoniem par ēkas karkasu, infrastruktūrai paredzēti vēl gandrīz 20 miljoni.

Autostāvvietas finansēšanai ir plānots izmantot valsts un privātās partnerības modeli, kas ļaus izvairīties no papildu izmaksām, pirmdien Dienai paziņoja J3B pārstāve Ieva Karkovska. Pēc viņas sacītā, jaunu siltumapgādes un elektrības jaudu piegāde ēkas ekspluatācijas vajadzībām tiks īstenota par šīs enerģijas piegādātāju līdzekļiem, par ko jau notikušas sarunas ar Latvenergo, Rīgas siltumu un citiem uzņēmumiem.

Aģentūra LETA vēsta, ka pirmdien tiesa par kukuļošanu piespriedusi septiņu mēnešu cietumsodu Andrim Treijam, kurš pēc Lursoft datiem joprojām ir RBSSKALS valdes loceklis. Viņš tiesāts bijušā Rīgas ceļu policijas šefa Guntara Levicka krimināllietas ietvaros.

Šī fakta dēļ, JL atkārtoti aicinājis kultūras ministri anulēt Gaismas pils konkursa rezultātus, kurā tika izvēlēts ēkas būvnieks.

J3B pieprasījusi informāciju par šo gadījumu, bet RBSSKALS esot apliecinājusi aģentūrai, ka "šai personai nav nekādas saistības ar uzņēmumu", ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas