Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Četrkāršota prezidenta rezidences īre (pievienots precizējums)

Aizbildinoties ar rezidencē veikto remontu, uzņēmums Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pērn četrkāršojis Valsts prezidenta Jūrmalas rezidences īres maksu. Tas secināms no Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma par Prezidenta kancelejas izdevumiem pērn. Ziņojumā atrodama arī virkne citu nepilnību Prezidenta kancelejas finanšu izlietojumā.

Izrādās, ka telefona rēķini samaksāti arī prezidenta kundzei, nav precīzi noteiktas automašīnu nobraukuma normas un mainīta iepirkumu tehniskā specifikācija, lai, piemēram, būtu iespējams iegādāties pledu. "Es nesaprotu, kā īres maksa var būt tik milzīga un ka samaksāts par atpakaļejošu gadu," Dienai saka valsts kontroliere Inguna Sudraba. Saskaņā ar 2002.gadā noslēgto līgumu Prezidenta kancelejai par rezidences īri mēnesī valsts a/s VNĪ bija jāmaksā 2592 lati. Taču pērn novembrī tika noslēgta jauna vienošanās, ka īres maksa, sākot no 2008.gada janvāra, ir Ls 11 379 mēnesī. VNĪ iesniedza pārrēķinu, un prezidenta kanceleja to samaksāja. I.?Sudraba uzskata, ka šādu līgumu nav bijis iespējams slēgt ar atpakaļejošu datumu. Turklāt tobrīd spēkā esošajā līgumā noteikts, ka īres maksu nevar celt vairāk kā par 15%. "Kad VNĪ pabeidza rezidences remontu, tika paziņots, ka līgums ir jāpārskata atbilstoši tam, kāds bija remonts. Sākumā viņi prasīja vēl vairāk," saka Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols. VNĪ uzsver, ka īpašumos, kuros tā veic kapitālieguldījumus, tā pieprasa nomniekiem ieguldītos līdzekļus atdot kā nomas maksu. VNĪ remontdarbos ieguldījis apjomīgus finanšu līdzekļus, kā arī no Prezidenta kancelejas pārņem pilnu nekustamā īpašuma apsaimniekošanas funkciju, stāsta uzņēmuma pārstāve Daiga Laukšteina. "Mēs sapratām, ka agrāk vai vēlāk īres maksas veidā tāpat būs jāatmaksā šī nauda, tādēļ, zinot, ka šogad būs ierobežots budžets, piekritām pērn samaksāt vairāk," piebilda Ē.?Ozols. Ņemot vērā ekonomikas krīzes saasināšanos, kancelejai izdevies vienoties par to, ka šogad un nākamgad šī summa būs Ls 8786. Prezidenta rezidences iekštelpu izmaksas bija vairāk nekā miljons latu, un, kā Diena jau vēstīja, prezidents tika pie dārga vīna skapja, pazīstamā franču dizainera Filipa Starka spoguļa un grila. VK ziņojums atklāj arī citas nepilnības prezidenta finanšu uzskaitē. Piemēram, konstatēts, ka 100% avansā samaksāta mēbeļu skicēšana — tā, pēc I.Sudrabas vārdiem, nav ierasta prakse. Konstatēti arī gadījumi, ka noslēgta vienošanās un izstrādātas specifikācijas par vienu pakalpojumu, bet atskaitē redzams cits veikums. Piemēram, sākotnēji uzrādīti plāni iegādāties mīkstās mēbeles, bet beigās tām klāt piepirkts arī pleds. Nepilnības konstatētas arī automašīnu izīrēšanā — VK secinājusi, ka kancelejā netika pietiekami izvērtētas iespējas samazināt izmaksas. Arī netiek noteiktas automašīnu nobraukuma normas. Revīzijā atklājies, ka mobilo telefonu sarunas tiek samaksātas personai, kas nav kancelejas darbinieku sarakstā. Ē.Ozols Dienai apstiprināja, ka tā ir Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere, taču nevarēja precizēt, cik lieli ir viņas telefona rēķini.

Precizējums - rakstā neprecīzi norādīts, ka Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā atklātas nepilnības - Valsts prezidenta kundzei samaksāti telefona rēķini. Lai arī ziņojumā šis fakts nav minēts, gan VK, gan Valsts prezidenta kancelejā Dienai atzina, ka VK revīzijas ietvaros ir radušies jautājumi par to, cik pamatota ir prezidenta kundzes telefonsarunu apmaksāšana no valsts budžeta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas