Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

CSDD pirks ierīci šofera noguruma noteikšanai

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) informatīvā kampaņā vēlas pievērsties nogurušu šoferu problēmai, un tuvākajā laikā plānots iegādāt īpašu ierīci, kas varēs noteikt šofera kondīciju pie braucamā stūres.

".. mēs savās akcijās gribam sākt runāt par tādu problēmu kā nogurums pie stūres, kurai līdz šim nav pievērsta pietiekami liela uzmanība. Ārzemēs šī problēma ir sen aktualizēta, jo negadījumu, kas izraisīti noguruma dēļ, ir daudz vairāk nekā dzērumā izraisīto," intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) direktors Andris Lukstiņš.

Viņš pastāstīja, ka ir izstrādāti speciāli aparāti, ar kuriem precīzi iespējams izmērīt vadītāja noguruma pakāpi, un paredzams, ka šādu aparātu drīzumā sāks izmantot arī CSDD.

"Vadītājs tiks nosēdināts un pieslēgts speciālai ierīcei. Viņa galvā tiks uzliktas īpašas brilles, kas noteiktā laikā pārbauda viņa zīlīšu reakcijas ātrumu, savukārt ierīces dators sasummēs visus organisma datus un precīzi noteiks vadītāja noguruma pakāpi," klāstīja Lukstiņš.

"Vadītājiem ir jāsaprot - ja viņi ir noguruši, viņi vairs nedrīkst braukt ar mašīnu. Cik daudz ir vadītāju, kuri negadījumus izraisījuši noguruma dēļ, grūti pateikt. Taču mēs to varam spriest pēc protokolos ierakstītās trafaretās frāzes "vadītājs negadījumu izraisījis, neizvēloties pareizo braukšanas ātrumu atkarībā no ceļa stāvokļa un laika apstākļiem". Šī frāze vairākumā gadījumu tiek rakstīta arī tad, ja vadītājs negadījumu izraisījis noguruma dēļ," norādīja CSDD šefs.

Iespējams, šoferu noguruma pakāpes kontrolē varētu iesaistīt arī policiju. "Iespējams, taču, pirms mēs ķeramies pie šādām pārbaudēm, mums no sākuma ir jāizpēta attiecīgā mērierīce. Par nogurumu vieglo automašīnu šoferiem nav plānots ieviest soda punktus. Šīs pārbaudes būs brīvprātīgas - vadītājs varēs vai nu piekrist šādai pārbaudei, vai no tās atteikties."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas