Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

CSP par zaglīgiem viltus tautas skaitītājiem ziņos policijai

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) uzsver, ka tautas skaitītāji uz mājsaimniecībām dosies tikai no 17.marta, turklāt viņi būs atpazīstami ar speciālu apliecību un somu ar individuālu tautas skaitītāja numuru.

Visi citi, kuri uzdosies par tautas skaitītāju, bet nevarēs uzrādīt šos atribūtus, ir blēži. Par šādiem gadījumiem jāziņo pa tautas skaitīšanas bezmaksas informatīvo tālruni 80000777. Saņemot šādas ziņas, CSP rīkosies atbilstoši katra gadījuma nopietnībai, iespējams, par viltvāržiem ziņojot arī Valsts policijai, otrdien žurnālistiem sacīja CSP vadītāja Aija Žīgure.

Viņa arī norādīja, ka jau pirmdien fiksēti konkrēti krāpšanas gadījumi, kad atsevišķi cilvēki uzdevušies par tautas skaitītājiem un prasījuši par to naudu.

Līdz 10.martam iedzīvotāji var izpildīt tautas skaitīšanas anketu internetā, turklāt izdarīt to par visiem ģimenes locekļiem, vien jāzina viņu personas kodi. Lai to izdarītu, jāielogojas sistēmā www.tautasskaitisana.lv, izmantojot pases vai internetbankas datus vai e-parakstu. Visos gadījumos šo datu lietošana ir droša, CSP šiem datiem nepiekļūst.

Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība") atkārtoti aicināja iedzīvotājus piedalīties tautas skaitīšanā, kas notiek vien reizi desmit gados. Šo datu iegūšana nav formalitāte, jo tieši šie dati ļaus prognozēt valsts reģionu attīstību, investīciju piesaisti biznesam un citus būtiskus datus.

Latvijā tautas skaitīšanas izmaksas būšot viszemākās Baltijas valstīs - Igaunijā tā izmaksājot apmēram desmit latu uz vienu iedzīvotāju, Lietuvā - nedaudz virs trīs latiem, bet Latvijā - zem trīs latiem, pastāstīja ministrs un piebilda, ka precīzu tautas skaitīšanas rezultātu apkopošanai jāparedz visi līdzekļi, cik nepieciešams.

Jau vēstīts, ka CSP nodrošinās tautas skaitīšanas laikā iegūto personas datu aizsardzību. Skaitīšanas laikā iegūtie individuālie dati par katru iedzīvotāju un viņa mājokli būs konfidenciāli. Šī informācija netiks nodota nevienai organizācijai vai iestādei ārpus CSP. Iegūtos datus izmantos tikai statistiskiem nolūkiem - kopsavilkumu veidošanai, datu grupēšanai un procesu analīzei.

2011.gada tautas skaitīšanā tiks iegūta sīka informācija par Latvijas iedzīvotājiem un mājokļiem. Personas anketa ietver jautājumus par iedzīvotāju ģimenes stāvokli, tautību, valodu, kuru pārsvarā lieto mājās, izglītību, ekonomisko aktivitāti, kā arī par migrāciju. Savukārt Mājokļa anketa ietver jautājumus par mājsaimniecības locekļu skaitu, kā arī tādiem mājokli raksturojošiem rādītājiem kā ēkas tips, piederība, mājokļa platība, ūdens apgādes sistēma, apkures veids, labiekārtotība un citi.

Iedzīvotāji tiks lūgti sniegt informāciju arī par tiem iedzīvotājiem, kuri devušies uz pastāvīgu dzīvi ārpus Latvijas. Tādējādi tiks iegūta precīzāka informācija par pēdējā desmitgadē uz ārvalstīm emigrējušo Latvijas iedzīvotāju skaitu.

Ja rodas nepieciešamība iegūt vairāk informācijas vai noskaidrot interesējošos jautājumus, iespējams zvanīt pa CSP bezmaksas tālruni 80000777 no 1. līdz 10.martam katru dienu no plkst.8 līdz 20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas