Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

CVK: Interese par referendumu trīsreiz lielāka nekā pērn

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars piektdien informēja, ka uz informatīvo tālruni, kurš no 18.jūlija diennakts režīmā darbojas CVK, saņemti 2562 zvani. Pēc A.Cimdara teiktā, tas ir aptuveni trīsreiz vairāk, nekā zvanīts pērn, lai interesētos par referendumu saistībā ar drošības likuma grozījumiem. 2.augustā notiek tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē.

Īpašu uzmanību CVK vērš uz to, ka referendumā var piedalīties arī ar vecā parauga Latvijas pilsoņu pasēm, kas kopš 1.jūlija nav derīgas ceļošanai. “Svarīgi, lai pasēm nebūtu beidzies derīguma termiņš,” tā A.Cimdars.

Pēc viņa vārdiem, pirmie provizoriskie rezultāti būs zināmi referenduma dienā plkst.23, tad A.Cimdars informēs arī par nobalsošanas dienas aktualitātēm, savukārt ap plkst.1 naktī tiks ziņots par galīgiem referenduma provizoriskiem rezultātiem. Pēc CVK priekšsēdētāja teiktā, dažu attālāko iecirkņu rezultāti ārvalstīs noskaidrosies uz rīta pusi svētdien. Oficiālie tautas nobalsošanas rezultāti tiks apkopoti divu nedēļu laikā.

A.Cimdaram nav precīzas informācijas, cik Latvijas pilsoņi šobrīd uzturas Lielbritānijā un Īrijā, bet aptuveni nepieciešamais balsošanas zīmju skaits tika sagatavots pēc Ārlietu ministrijas priekšlikuma, ņemot vērā tur dzīvojošo latviešu aktivitāti iepriekšējā referendumā un Saeimas vēlēšanās.

Pēc A.Cimdara sniegtās informācijas, ja uz ārzemēm balsošanas zīmes tika sūtītas “ar rezervi”, tad Latvijas iecirkņos to ir par kādiem 15 tūkstošiem mazāk, nekā pieprasa vēlētāju skaits – 1 500 000 balsošanas zīmes uz 1 515 562 balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. CVK priekšsēdētājs skaidroja, ka tas tiekot darīts “ar aprēķinu, ka daudzi neatnāks”. Pēc viņa vārdiem, “ap 25% Latvijas vēlētāju nav pierunājami aiziet uz nobalsošanu ne par kādu cenu”.

CVK priekšsēdētājs stāstīja, ka tautas nobalsošanā piedalīsies 25 starptautiskie novērotāji no astoņām valstīm – Ukrainas, Gruzijas, Azerbaidžānas, Turkmenistānas, kā arī Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas. Balsošanas norisi var novērot arī Latvijas plašsaziņas līdzekļu un politisko organizāciju pārstāvji. A.Cimdars vēlreiz uzsvēra, ka “vēlētājus ietekmēt aizliegts”. Tomēr politiskā aģitācija referenduma dienā ir atļauta, aģitēt nedrīkst balsošanas telpās un 50 metrus no vēlēšanu iecirkņa.

Tautas nobalsošanas norise

Tautas nobalsošanas dienā, 2.augustā, no plkst.7 līdz plkst.22 Latvijā darbosies 954 vēlēšanu iecirkņi, un vēlētāji drīkstēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī neatkarīgi no dzīvesvietas, uzrādot pasi.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī un šo vēlētāju aprūpētāji, kā arī personas, kuras atrodas apcietinājumā, var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, pašam vēlētājam vai viņa pilnvarotai personai uzrakstot attiecīgu iesniegumu un nogādājot to tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Pieteikt šādu balsošanu varēs arī tautas nobalsošanas dienā, 2.augustā. Obligāti izpildāmi ir tie iesniegumi, ko vēlēšanu komisija ir saņēmusi līdz plkst.12. Savukārt iesniegumi, kas saņemti pēc šī laika, jāizpilda, ja vēlēšanu iecirkņa komisijas darbiniekiem ir iespējams ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz vēlēšanu iecirkņa slēgšanai plkst.22.

Ārvalstīs darbosies 47 vēlēšanu iecirkņi, kas pārsvarā atrodas Latvijas pārstāvniecībās un konsulātos. Ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi referendumā var arī piedalīties, savu balsojumu nosūtot pa pastu.

Tautas nobalsošanā iesaistīti ap 10 000 vēlēšanu komisiju locekļi un darbinieki. Referenduma dienā sekot līdzi vēlētāju līdzdalībai un provizoriskajiem rezultātiem varēs šim nolūkam spēciāli izveidotajā interneta mājas lapā: www.tn2008.cvk.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

CVK FAKTU LAPA. VISS PAR REFERENDUMA KĀRTĪBU

sdsd

VĒLĒŠANU IECIRKŅU SARAKSTS

dffdf

CVK VIDEO: Kā jābalso 2.augusta referendumā

dsd

Grozījumi Satversmē radīs iespēju kontrolēt Saeimas darbu. Lasiet Dienas rakstu par Satversmes grozījumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas