Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

CVK: pēdējās dienās savākti vairāk nekā 3 tūkstoši parakstu

“Ja Jūs man jautājat, vai ir savākti 3 tūkstoši nepieciešamo balsu par ko prese rakstīja iepriekš, es varu pateikt - savākts ir krietni vairāk,” tā Dienai sacīja Centrālās Vēlēšanu Komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars. CVK sākusi saņemt informāciju no parakstu vākšanas iecirkņiem, kas liecina, ka pēdējo dienu laikā varētu būt savākti trešā daļa no iepriekš savākto parakstu skaita. Turklāt pagaidām nav saņemta informācija no Rīgas iecirkņiem, kas strādāja līdz ceturtdienas astoņiem vakarā.

Provizoriskais savākto parakstu skaits, lai rosinātu grozījumus Satversmē, tiks paziņots piektdien. Tikmēr Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības līderis Pēteris Krīgers paziņojis, ka viņam esot "simtprocentīga pārliecība" par to, ka nepieciešamais parakstu skaits ir savākts, ziņo LETA.

Ceturtdienas vakars bija pēdējais, kad varēja parakstīties par arodbiedrību rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz vēlētāju tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Likumprojekts par Satversmes grozīšanu nonāks Saeimā, ja tiks savākti 149 tūkstoši balsu.

Provizoriskie dati no CVK liecina, ka līdz otrdienai Latvijā bija parakstījušies tuvu 135 tūkstošiem pilsoņu. LBAS iepriekš bija savākusi 11 tūkstošus, tādējādi, lai likumprojekts nonāktu Saeimā, divās dienās bija nepieciešams savākt 3 tūkstošus parakstu.

Diena jau rakstīja, ka LBAS priekšlikums paredz grozīt Satversmes 78.un 79.pantu, kas pašlaik nosaka tautas likumdošanas iniciatīvas tiesības. Ja grozījumi stātos spēkā, desmitajai daļai vēlētāju būtu tiesības Valsts prezidentam iesniegt lēmuma projektu par Saeimas atlaišanu. Ja Saeima šo projektu noraidītu vai pieņemtu ar izmaiņām, tas nododams tautas nobalsošanai. Lēmums par Saeimas atlaišanu būtu pieņemts, ja balsotāju skaits referendumā (kvorums) būtu vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums balsojis par Saeimas atlaišanu.

Pašreiz mazākumā esošie politiskie spēki pauduši vienotu atbalstu LBAS priekšlikumam, kā arī būtu gatavi par to balsot, ja Satversmes grozījumi sasniegtu Saeimu. Valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC) turpretī vairāk sliecas domāt, ka pašlaik Satversmē noteiktā proporcija starp likumdevēja, izpildvaras un Valsts prezidenta pilnvarām ir samērīga. Premjera uzdevumā Tieslietu ministrijas paspārnē izveidota darba grupa, kas izvērtē visus priekšlikumus mainīt pamatlikumu. Savukārt Tautas partijas pārstāvji līdz šim kritiski izteikušies par LBAS grozījumiem, jo tie valstī radīšot haosu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas