Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dalbiņš: 13.janvāris policijai ir "smaga mācībstunda"

Negribētu tās saukt par kļūdām, bet par smagām un nopietnām mācībstundām, tā saka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP), vērtējot policijas darbību 13.janvāra vakarā, nespējot novērst grautiņus Vecrīgā. Saeimas komisija uzklausījusi iekšlietu ministra Mareka Segliņa un policijas vadības skaidrojumus par notikumu attīstību.

Komisijas deputāti uzskata, ka policijai šai akcijai vajadzējis gatavoties nopietnāk, ņemot vērā iepriekš pieejamo informāciju. Viss esot izvērties citādi nekā sākumā izskatījies, atzīts komisijas sēdē. Saeimas deputāti konstatējuši, ka policijai bija visa informācija, lai saplānotu operāciju, taču tas netika izdarīts. Pēc J.Dalbiņa stāstītā, tam piekritusi policijas vadība, ka “neviens nebija spējis paredzēt tādu agresivitātes līmeni”.

“Es negribētu tās saukt par kļūdām, tās ir mācībstundas - smagas un nopietnas. Galvenā mācība, ja ir pazīmes, ka gatavojas masu nekārtībām, tas ir jāņem nopietni un jāpieliek vēl 20% klāt, bet viņi domāja, ka atnāks, palamāsies un pavicināsies ar dūrēm. Ar prevenciju varbūt varēja izbēgt no nekārtībām. Tā ir mācība, par kuru, paldies dievam, nesamaksājām augstu cenu,” viedokli par amatpersonu lēmumiem pauž J.Dalbiņš. Saeimas iekšlietu komisijas deputāti atzinuši, ka policija ir ievērojusi samērību un rīkojās pareizi, pielietojot spēku.

Saeimas deputāti uzskata, ka ir jāgroza noteikumi, kas nosaka Militārās policijas iespējas iesaistīties grautiņu novēršanā Vecrīgas teritorijā. Šobrīd Militārā policija nedrīkst darboties uz ielas, bet iekšpagalmā, slēgtās teritorijās, kas ir viņu apsardzē, stāsta J.Dalbiņš. Tādējādi radusies situācija, kad Saeimas apsardzes darbinieki likumīgi neesot varējuši nākt palīgā policistiem, kas centās atturēt nemierniekus no Saeimas ieņemšanas. Šobrīd policijas un Militārās policijas sadarbība ir neskaidra, teic deputāts.

J.Dalbiņš arī rosinās diskusiju “kur un ko varam atļaut”. Runa ir par piketiem, kurus šobrīd var “atļaut rīkot līdz pat Saeimas durvīm, bet domāju, ka tas nav pareizs lēmums.” Viņš uzskata, ka piketiem ir jāatrod un jānosaka citas vietas.

Saeimas iekšlietu komisijas sēdē piedalījās iekšlietu ministrs M.Segliņš, Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis, Rīgas policijas priekšnieks Andris Dzenis, Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Valdis Voins, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Intervijā laikrakstā Diena ceturtdien iekšlietu ministrs M.Segliņš saka: “Es esmu sev secinājis, kas notika un kādēļ viss tā izvērtās. Bet kamēr šie secinājumi nav noformulēti dienesta izmeklēšanas gala slēdzienā.... Man pašam ir skaidrs, kur ir galvenā kļūda.”

Dienesta izmeklēšana policijā vēl nav pabeigta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Segliņš: zinu "galveno kļūdu” policijas darbā 13.janvārī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas