Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dānijā ķīmisko kastrāciju atzīst par dārgu metodi

Cilvēkiem, kas veikuši dzimumnoziegumus, ir jāveic ķīmiskā kastrācija, lai šādus noziegumus vairs nebūtu iespējams izdarīt, — uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Komisijas priekšlikumi nosūtīti uz Tieslietu ministriju (TM). Ķīmiskās kastrācijas metodi dzimumnoziegumu recidīva samazināšanai izmanto neliels pasaules valstu skaits, tā tiek izmantota atsevišķos ASV štatos, kā arī Dānijā un Zviedrijā. Speciālisti norāda — šī metode parasti tiek piemērota tikai, ja notiesātais tai brīvprātīgi piekrīt, turklāt tā ne visos gadījumos ir efektīva.

Līdztekus saistībā ar Dienas trešdienas publikāciju, kur iztirzāta problēma — atšķirībā no mazgadīgu meiteņu (līdz 14 gadiem) izvarošanas gadījumiem par zēnu seksuālu izmantošanu, to skaitā izvarošanai pielīdzināmām darbībām, varmākam kā maksimālais sods mūža ieslodzījums nedraud — Cilvēktiesību komisija trešdien sagatavoja TM priekšlikumu nešķirot cietušos pēc dzimuma un par visu bērnu izvarošanu kā maksimālo sodu piemērot mūža ieslodzījumu, Dienai sacīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC).

"Dzimumnoziedznieki nav ārstējami, sabiedrībai ir jāizdomā mehānisms, kādā veidā pasargāt līdzcilvēkus no šiem cilvēkiem. Rietumvalstīs šāda prakse tiek piekopta, arī dažos ASV štatos un dažās Eiropas Savienības valstīs," viņš skaidro. Tiesa, ja cilvēks dzimumnoziegumu veicis pirmo reizi, pēc J.Šmita domām, viņam varētu arī piemērot mūža ieslodzījumu.

Savukārt komisijas locekle Ingrīda Circene (JL) pagaidām atturas vērtēt, vai Latvijā būtu ieviešama ķīmiskā kastrācija, tomēr uzskata, ka šobrīd ar īstenotajām valsts programmām ir par maz. Viņa stāstīja, ka ir dzirdējusi par ķīmiskās kastrācijas pielietošanu citās valstīs, kad par seksuālajiem noziegumiem notiesātajai personai dod iespēju izvēlēties ķīmisko kastrāciju, lai samazinātu sodu.

"Ķīmiskā kastrācija nozīmē iejaukšanos hormonālā līmenī ar medikamentiem — vīrišķo dzimumhormonu ietekmēšanu," skaidro Valsts probācijas dienesta pārstāvis Anvars Zavackis, kurš 2004.gadā iepazinies ar Dānijas pieredzi. "Dāņi šo metodi izmanto tikai gadījumos, kad pieņemts lēmums, ka psihoterapeitiskā iejaukšanās ir nepietiekama," viņš skaidro. Dānijā šo metodi (kā brīvprātīgu notiesāto izvēli) sāka izmantot 1989.gadā, taču zināms, ka kopš tā laika līdz 2004.gada vidum šo programmu bija pabeiguši 18 dzimumnoziedznieku, savukārt 14 — piedalījās programmā. "Laikā, kamēr notiesātās personas piedalījās programmā, neviens neizdarīja jaunus noziegumus, savukārt no tām 18 personām, kuras programmu bija izgājušas, — divi dzimumnoziedznieki bija paveikuši jaunus dzimumnoziegumus," norāda A.Zavackis. Dāņi ķīmisko kastrāciju atzinuši arī par ļoti dārgu metodi — regulāri jāveic hormonu līmeņa mērīšanas analīzes. "Manuprāt, ir nopietni jāizvērtē, vai tomēr nav lietderīgāk ieguldīt resursus resocializācijas programmās, kas arī dod būtisku ieguldījumu recidīva samazināšanā," norāda A.Zavackis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas