Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Darbu zaudējušie ministri neatteiksies no kompensācijām

Kopš oktobra Saeimas gaiteņos nostāvējušies tā arī nepieņemtie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas būtu noteikuši, ka kompensācijas maksā tikai vienas mēnešalgas apmērā, trīskāršojuši Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības atkāpšanās cenu.

Tās maksimālais lielums, pēc Dienas provizoriskajām aplēsēm, var sasniegt gandrīz 180 tūkstošus latu. To veido kompensācijas, kas trīs mēnešalgu apmērā pienākas valdībā darbu zaudējušo ministru biroju darbiniekiem, parlamentārajiem sekretāriem, premjera biroja darbiniekiem un četriem ministriem, kuri palikuši bez darba un nav arī deputāti.

Trim eksministriem — Atim Slakterim (TP), Aināram Šleseram, Ainaram Baštikam (abi LPP/LC) — un I.?Godmanim kompensācijas par darba zaudēšanu trīs mēnešalgu apmērā nepienākas, jo viņi turpinās strādāt Saeimā, atjaunojot deputāta mandātu.

Tiesa, no valsts budžeta kompensācijām tērējamā summa var būt arī mazāka, jo, aplēšot tās lielumu, Diena pieņēma, ka kompensācijas saņem visi to septiņu ministru biroju darbinieki un parlamentārie sekretāri, kuri neturpina darbu jaunajā valdībā. Ja, piemēram, kāds no viņiem atgriezīsies darbā valsts pārvaldē pie cita ministra, tad kompensāciju varēs saņemt tikai par tām dienām, kuras bijis bez darba. Tad nodokļu maksātāju izmaksas par valdības krišanu būs mazākas. Pagaidām vēl nav skaidrības par eksministru biroju darbinieku un parlamentāro sekretāru rotāciju.

Dienas aptauja vedina spriest, ka no kompensācijām ne darbu zaudējušie ministri — Vinets Veldre (TP), Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), Iveta Purne (ZZS), Signe Bāliņa (izvirzīja ZZS) —, ne ministru biroju darbinieki atteikties negrasās. Izņēmums ir G.Bērziņš, kurš savu kompensāciju ziedošot politiski represētajiem. Katram no ministriem kompensācijā kopumā pienākas 6441 lats pirms nodokļu nomaksas. Pēc Valsts kancelejā (VK) iepriekš teiktā, kompensācijas netiks maksātas vienā maksājumā, bet gan trīs mēnešus pēc kārtas algas lielumā, jo VK neesot brīvas naudas. Kopā četru ministru kompensācijām VK vajadzēs atvēlēt 25,7 tūkstošus latu, savukārt kompensācijām vēl sešiem darbu zaudējušo ministru parlamentārajiem sekretāriem — ap 25 tūkstošiem latu.

Visi četri bijušie ministri Dienai piektdien atzina, ka tagad pāris dienu atpūtīsies, jo darbs I.Godmaņa valdība bijis saspringts. I.?Purne pēc atpūtas meklēs jaunus izaicinājumus sev tuvajā sociālā darba jomā. S.Bāliņa teica, ka turpinās darbu Latvijas Universitātē, G.Bērziņš pieļāva, ka atjaunos advokāta praksi. Savukārt V.Veldre par saviem plāniem nevēlējās runāt un sacīja: "Tas, lai paliek manā ziņā."

Visdārgāk nodokļu maksātājiem izmaksā ekspremjera biroja darbinieku atbrīvošana. Pavisam I.Godmaņa birojā strādāja septiņi darbinieki, kompensācijas pienākas pieciem. Tām kopā būs jāiztērē ap 26,8 tūkstošiem latu.

Otrus lielākos tēriņus prasa A.Slaktera birojs, tajā strādāja sešas personas, kurām kopā kompensācijās pienāktos maksāt ap 22,8 tūkstošiem latu. Septiņu bijušā tieslietu ministra biroja darbinieku kompensācijām jātērē gandrīz 20 tūkstoši latu, bet A.Šlesera biroja (4 personas) — ap 16,5 tūkstoši latu.

Visu septiņu darbu zaudējušo ministru un premjera biroja darbinieku kompensācijām, pēc provizoriskiem aprēķiniem, pieņemot, ka viņi visi kompensācijas saņems trīs mēnešus, no budžeta būtu nepieciešami 126 tūkstoši latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas