Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Daudze brīdina un biedē. Vai piemērots savam amatam?

Ar izteikumiem, ka referenduma rezultātā varam iegūt divkopienu valsti un "pamodīsimies pavisam citā Latvijā" un zvanu publicistei, kura izteica savu viedokli par viņa apsvērumiem pirms tautas nobalsošanas, pozicionējās Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS). Kā vērtēt Saeimas priekšsēdētāja izteikumus un vai viņš ir piemērots savam amatam? Gundars Daudze (ZZS), Saeimas priekšsēdētājs

Pirms referenduma Saeimas spīkers biedēja:

"Vislielākais elektorāts šobrīd ir kreisajiem spēkiem, un arī vislielākā aktivitāte ir nelatviešiem. Tas savukārt nozīmē, ka mēs ļoti riskējam nākošajā parlamentā vairākumā ieraudzīt kreisos spēkus. Tas, pirmkārt, nozīmē, ka varētu mainīties mūsu valsts politiskais kurss, otrkārt - mēs reāli iegūsim divvalodību un reālu divkopienu valsti. Ja šajā sestdienā vairāk nekā puse no balsstiesīgajiem nobalso par šiem Satversmes grozījumiem, tādā gadījumā nākošajā rītā mēs pamodīsimies pavisam citā Latvijā." Kad publiciste un Latvijas radio žurnāliste Marina Kosteņecka LTV izteica viedokli par politiķa izteikumiem, viņa saņēma telefona zvanu no Saeimas priekšsēdētāja. "Es no jums to negaidīju," sašutis bijis G.Daudze, mēģinot ieskaidrot, ka tie, kuri aicina piedalīties referendumā, ir pret Latviju, tāpēc viņš ir pārsteigts, ka M.Kosteņecka, kura cīnījusies par neatkarību, arī to atbalsta.

Rita Ruduša, portāla politika.lv galvenā redaktore

Daudzem ir jāatkāpjas

Augsta ranga amatvīri ir sabiedrības līderi, kuriem būtu jābūt valstiskas domāšanas un iekļaujošas retorikas paraugiem. Gundars Daudze, kuram algu maksā dažādu tautību nodokļu maksātāji, ne tikai parādījis nespēju domāt un rīkoties valstiski, bet pienācis bīstami tuvu naida kurināšanai. Vienas sabiedrības grupas dēmonizācija ir valsts otrajai amatpersonai neatbilstoša rīcība. Daudzem ir jāatkāpjas. Viņš ir demonstrējis Latvijas politiskajai elitei raksturīgo nespēju saprast, ka augoša pilsoniskā aktivitāte ir veselīga, valstij nepieciešama parādība, nevis drauds.

Pēteris Viņķelis, politologs

Pārbaudīta vēlētāju ietekmēšanas metode

Grūti iedomāties, ka vienā Eiropas valstī otra augstākā amatpersona biedētu vienu sabiedrības daļu ar citu. Katrā ziņā tā nav labas, nobriedušas demokrātijas prakse. Drīzāk tā ir raksturīga krīzes situācijā esošām valstīm. Tāpēc, protams, ir grūti saprast, kāpēc Saeimas priekšsēdētājs nostāda sevi pāri kādai pilsoņu daļai. Tas nav labi. Vai deputāti to akceptē - tas paliks uz viņu sirdsapziņas. Baidīšana ir pārbaudīta vēlētāju ietekmēšanas metode. Es pieļauju, ka tas nostrādāja arī šoreiz. Referenduma rezultāti arī parāda, ka aktīvākās nebija krieviskās pilsētas, bet turīgākās, izglītotākās un politiski aktīvākās apdzīvotās vietas. Tur aktivitāte bija lielāka nekā nabadzīgākajās, vairāk bezdarba un sociālās apātijas skartajās vietās. Daudze un pārējie politiķi ar saviem izteikumiem vismaz daļēji ietekmēja domājošo sabiedrības daļu.

Ivars Ījabs, politologs

Kā zvans no partijas komitejas

Pirms izsakām spriedumus par to, ko vajadzētu runāt priekšsēdētājam, mums vajadzētu bruņoties ar adekvātāku realitātes izpratni attiecībā uz Daudzes kungu un citiem deputātiem. Viņš savas izpratnes robežās bija sajutis, ka būs uguns pakulās. Tādēļ viņš izmantoja nacionālo populismu, pasakot, ka tūlīt būs klāt krievi un nokļūsim Maskavas varā. Taču ir grūti iedomāties vēl prokrieviskāku koalīciju par to, pie kuras viņš pieder. Ne jau Daudze viens pats, par to līdzīgās toņkārtās runāja arī [TP biedrs] Gundars Bērziņš un [ZZS Saeimas frakcijas vadītājs] Augusts Brigmanis. Referenduma rezultāts ir pozitīva zīme tam, ka cilvēki īsti neuzķeras uz tik prastu nacionālistisku populismu. Viņi nav gatavi noticēt apgalvojumiem, ka tad, ja nebalsosiet par mums, tad tūlīt būs krievi klāt. Šis ir bijis viens no labēji orientēto politiķu pīlāriem kopš neatkarības atjaunošanas. Viņš iedomājas, ka būs autoritāte un zvanīs Marinai Kostaņeckai un teiks, ko var un ko nevar runāt. Ņemot vērā, ka viņa pagātne saistīta ar Ventspili, tas izskatās aizdomīgi. Tas līdzinās zvaniem no partijas komitejas. Es pieņemu, ka viņš, tāpat kā citi valdošās koalīcijas flagmaņi, uzskata sevi par stabilitātes garantu un absolūtu morāles iemiesojumu. Lai nonāktu Saeimas deputāta amatā no partijas Latvijai un Venstpilij, galvenajai mākai jābūt attiecīgajā mirklī nostāties un pateikt yes sir! Tādēļ nekādu nožēlu no viņa nesagaidīsim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas