Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Daudze: jāatjauno ticība Latvijas valstij

Ekonomisko krīzi un vajadzību Latvijai aizņemties naudu ārvalstīs dēvējot par mācību stundu Saeimai, valdībai, sabiedrībai visai valstij, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) to arī uzskata par atskaites punktu, lai pārskatītu savu vērtībus sistēmu, sabiedrības un varas attiecības. Uzrunā Saeimas svinīgajā sēdē šodien G.Daudze uzsvēra, ka šis ir arī atspēriena punkts, jo valsts ir pateikusi, ka vēlas un ir gatava mainīties.

G.Daudze uzskata, ka sen briedušās pārmaiņas valsts pārvaldē jābalsta nevis uz mehānisku valsts aparāta un tā funkciju samazināšanu, bet gan pamatprincipā, ka valsts pārvaldei jābūt racionālai. Veiksmīgas attīstības nodrošināšanai valstij jārada apstākļi, lai cilvēki būtu ieinteresēti un spējīgi šeit dzīvot, strādāt un pelnīt. Ļoti svarīgas ir valsts varas un pilsoņu savstarpējās attiecības.

G.Daudze atzīst, ka ilgāku laiku ir notikusi varas attālināšanās no sabiedrības, tomēr norāda arī uz sabiedrības līdzatbildību par valsti – rūpēm par līdzcilvēkiem, vidi, godprātīgu nodokļu maksāšanu. Uzsverot valsts un iedzīvotāju dialogu līdzvērtīgā partnerībā, par galveno uzdevumu G.Daudze uzskata ticības Latvijas valstij atjaunošanu – panākt, lai cilvēki būtu patiesi ieinteresēti savas valsts attīstībā, vēlētos strādāt un dzīvot Latvijā. “Ja mums izdosies to panākt, tad arī iedzīvotāji labprāt pildīs savas saistības pret valsti”.

Saeimas spīkers arī uzslavēja Saeimas darbu par spēju konstruktīvi sadarboties valdības veidošanas gaitā, Satversmes grozījumu pieņemšanā un citos jautājumos. Tas liecinot, ka politiskās partijas ir spējīgas mobilizēties sarežģītajā politiski ekonomiskajā situācijā.

G.Daudze atgādināja kolēģiem deputātiem, ka drīz būs jāpieņem “sāpīgi un nopietni” budžeta grozījumi, un tas būs vēl viens eksāmens parlamentam un valdībai. G.Daudze pauda cerību, ka visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki šajā situācijā rīkosies valstiski atbildīgi.

Sakot, ka nevar viennozīmīgi atbildēt, kāpēc Latviju krīze skārusi tik smagi, G.Daudze pauda secinājumu, ka pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienība valsts un sabiedrība ieslīga pašapmierinātībā, ka īsā laikā sasniegsim Rietumeiropas labklājības līmeni. Taču šodien jāatzīst, ka bija nepieciešama stingrāka budžeta disciplīna, sacīja G.Daudze. “Šodien mums jāatzīst, ka bija ne vien nepieciešama valsts attīstības vīzija, bet arī skaidri definēti stratēģiskie virzieni un taktiskie uzdevumi. Tādēļ šodien ir jārisina jautājums, ko darīt tālāk? Jādefinē stratēģiskie mērķi, jāiesaista to izstrādē dažādu nozaru eksperti, Latvijas inteliģence un citi, kas gatavi līdzdarboties, lai valstij būtu gan skaidri mērķi, gan stratēģija, gan taktika. Manuprāt, valsts prioritātēm jābūt sekojošām – eksportspējīgas produkcijas ražošana un valsts eksportspējas veicināšana, inovācijas un uz zināšanām balstīta sabiedrība, eiro ieviešana iespējami īsāka laika posmā, un, protams, valsts enerģētiskā drošība,” sacīja Saeimas spīkers.

Pozitīvi novērtējot arvien aktīvāku sabiedrības līdzdalību politiskajos procesos, G.Daudze aicināja sabiedrību to darīt vēl aktīvāk, iesaistoties politiskajās un nevalstiskajās organizācijās, veidojot jaunas. 

Pēc mēneša gaidāmās vēlēšanas parādīs uzticību politiskajiem spēkiem un gatavību pārmaiņām, sacīja spīkers, aicinot pilsoņus būt aktīviem vēlēšanās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Runas pilns teksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas