Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Daudzu amatpersonu deklarācijās īpašumi bez skaidras izcelsmes

Smtiem amatpersonu slēpušas darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, bet kontroles iestādes neko nav darījušas, lai rupjos likumpārkāpumus novērstu. Pie šādiem secinājumiem nonācis kāds anonīms pētnieks vai pētnieki, kuri pārskatījuši simtiem publiski pieejamo Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Valsts kontroles (VK), tiesu, prokuratūras un dažu citu institūciju amatpersonu deklarācijas.

Salīdzinot saņemto informāciju ar atsevišķu amatpersonu deklarācijās uzrādīto, _Diena _atklāja — virkne darījumu tik tiešām nav norādīti, tiesa, ne vienmēr tas arī bijis jādara. Par amatpersonu ienākumu kontroli atbildīgās iestādes VID un KNAB sola pārbaudīt sarakstā uzskaitītos pašu darbiniekus, taču, kad runa ir par pārējām amatpersonām, atbildību veļ cita uz citu.

"Par kontroli atbildīgās amatpersonas pašas visu šo informāciju jau kopš 2002.gada būtu varējušas ieraudzīt un pārliecināties par tās atbilstību pašu amatpersonu deklarētajam, vienkārši atverot VID mājaslapu," sīkiem burtiņiem uz četrām lappusēm apdrukātajā vēstījumā pauž tā autori, kuri nav ne parakstījušies, ne norādījuši atpakaļadresi.

Nami, dzīvokļi, zeme, auto


Piemēram, bijušā Satversmes tiesas (ST) tiesneša, tagad tiesībsarga Romāna Apsīša deklarācijā par 2004.gadu kā īpašums norādīta zeme un mežaudze Staiceles lauku teritorijā, taču iepriekšējā gada deklarācijā neparādās neviens darījums, kas viestu skaidrību, kā mežs un zeme nonākuši R.Apsīša rīcībā. "Lieta ir vienkārša," skaidro R.Apsītis un pastāsta, ka šī teritorija ar jaunu kadastra numuru atdalīta no viņam jau pirms tam piederējuša īpašuma — kādam radiniekam, kurš mežu apsaimniekojis uz pilnvaras pamata, radusies interese to iegādāties. R.Apsītis mežu nav pārdevis, turpmāk deklarācijās atdalītais īpašums parādījies kā jauns, taču "šādu komentāru deklarācija neprasa". Sarakstā figurē arī pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Alvja Vilka vārds: deklarācijā par 2002.gadu viņš norāda īpašumā esošu dzīvokli Rīgā, bet gadu iepriekš parādās dzīvoklis A.Vilka valdījumā. "Tas, visticamāk, būs ticis iegādāts, bet tādas ziņas jau deklarācija neprasa precīzi atspoguļot," bilst A.Vilks. Pētnieki konstatējuši neatbilstību arī pašreizējā Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska (TP) deklarācijā par 2006.gadu — tajā kā īpašums norādīts dzīvoklis Ogrē, kura pirms gada amatpersonai vēl nav bijis. Deklarācijā gan atspoguļoti arī divi lielāki pirkumi un divi prāvi aizņēmumi (nav precizēts, vai tas saistīts ar Ogres dzīvokli). Par viņa darījumiem ne VID, ne KNAB neesot interesējies, tāpēc M.Bičevskis secina — ar deklarāciju visam vajadzētu būt kārtībā. Neskaidru izcelsmi deklarāciju pētnieki saskatījuši arī bijušā Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Andra Guļāna norādītajam īpašumam — zemei Jūrmalā, kas kā kopīpašums ar sievu norādīta 2003.gada deklarācijā. Pirms tam deklarācijās darījumi, kas parādītu zemes iegādi, nav atrodami. Tā kā A.Guļāns devies atvaļinājumā, viņa komentārus Dienai neizdevās saņemt.

Kopumā sarakstā ir simtiem uzvārdu — dažāda ranga VID institūciju amatpersonas (arī muitas), KNAB izmeklētāji, Valsts kontroles darbinieki, ST, AT un citu tiesu tiesneši, prokurori, policijas amatpersonas, zvērināti tiesu izpildītāji, Tieslietu ministrijas, Valsts zemes dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Tiesu administrācijas amatpersonas, kā arī trīs Tautas partijas pārstāvji Aigars Kalvītis, Vineta Muižniece un Mareks Segliņš. Visu šo cilvēku deklarācijās atrasts kāds nams, dzīvoklis, zeme, dārzs vai auto, par kura iegādi nav skaidrības, taču tie esot tikai "deklarāciju audita pirmās kārtas rezultāti", uzsver anonīmie auditori.

Pārbaudīs paši sevi


VID pārstāve Agnese Grīnberga aizrāda, ka darījumi, kas lielāki par 20 minimālajām mēnešalgām, deklarācijās jānorāda tikai kopš 2002.gada maija, kad stājās spēkā likums par amatpersonu interešu konflikta novēršanu — tātad īpašumu izcelsme būtu jāatšifrē deklarācijās, kas iesniegtas 2003.gada pavasarī un vēlāk. Kopš likuma spēkā stāšanās valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaude neesot VID kompetencē — tas esot jādara KNAB. Tādēļ VID nepārbaudīs visu uzskaitīto amatpersonu sniegto ziņu atbilstību, bet gan tikai VID amatpersonas. "Ja pie mums nonāk iesniegums, mēs apkopojam un pārsūtām VID, jo VID drīkst piemērot administratīvos sodus, nemaz nerunājot par fizisko personu auditu — tā ir tīrākā VID funkcija," ko gluži pretēju saka KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājs A.?Vilks, arī izteikdams gatavību pārbaudīt vien KNAB amatpersonu deklarācijas. "Mēs pārbaudām, ir vai nav interešu konflikts, nepatiesu ziņu norādīšana pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa ir viņiem piekritīgs pants." Abu iestāžu pārstāvji piekrīt, ka strīds par VID un KNAB pilnvarām amatpersonu ienākumu pārbaudē ieildzis, risinājums esot "kaut kur iestrēdzis". Iekšēju pārbaudi gatava veikt arī Ģenerālprokuratūra, darīja zināmu tās pārstāve Dzintra Vītoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas