Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

De facto: VID noplūdusi datu bāze

Latvijas televīzijas raidījuma _De facto _rīcībā nonākusi informācija par milzīgu personas datu noplūdi Valsts Ieņēmumu dienestā (VID). Noplūdusi ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un citām privātpersonām. Dokumentos atrodami dati par ienākumiem, nomaksātajiem nodokļiem, personas kodu un vēl citiem datiem.

Noplūduši ir dati no elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS). Trīs mēnešu laikā no sistēmas nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā un, iespējams, ka tā ir lielākā datu noplūde Latvijā, minēja De facto. Iespēju iegūt datus VID esot likvidējis 3. vai 4.februārī.

Žurnālistu rīcībā pieejams saraksts ar aptuveni tūkstoš uzņēmumu nosaukumiem, kuru dati varētu būt noplūduši. Visticamāk, ka šis saraksts nav pilnīgs, stāstīja raidījumā. LTV mājas lapā ir publicēti dokumenti, kas nonākuši medija rīcībā.

Par informācijas noplūdi raidījumam pavēstīja cilvēki, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Šo cilvēku rīcībā 2009.gada pavasarī nonāca informācija, ka EDS sistēmā ir caurums, pa kuru var iegūt visus EDS datu failus. No 4ATA sarunas ar cilvēku, kurš strādājis pie EDS izveides, esot noprotams, ka caurums ticis izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma.

Izrādījies, ka jebkuru EDS dokumentu pat anonīms interneta lietotājs varējis lejupielādēt bez autorizācijas, ierakstot noteiktu adresi un norādot dokumenta numuru.

Cilvēku grupa, kas ieguvusi šos datus, esot radīta ar mērķi organizēties vienotai cīņai par labāku Latvijas nākotni. Pašlaik 4ATA galvenā mītne atrodas Lielbritānijā, lai neradītu priekšlaicīgu interesi no Latvijas specdienestu puses. 4ATA kodolu veidojot Īrijas un Lielbitānijas brigādes, ar atbalstītājiem un aģentiem Latvijā. Viens no grupas mērķiem esot valsts izzadzēju saukšanu pie atbildības un tāpēc armijas darba grupa strādā pie iegūto datu automātiskas apstrādes un analīzes sistēmas izveides. Tas liek domāt, ka daļa iegūtās informācijas kaut kad var tik publiskota, lai atklātu datus par nodokļu nemaksātājiem, dīvainiem darījumiem, lielām algām vai prēmijām valsts pārvaldes darbiniekiem.

De facto tikuši atsūtīti daži no VID iegūtie faili, lai varētu pārliecināties par informācijas patiesumu. Starp šiem failiem bija arī Latvijas Televīzijas darbinieku algu saraksts ar personas kodiem, kas atbilst patiesībai. Saņemti arī VID darbinieku algu saraksts ar personas kodiem. VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova apstiprina, ka noplūdušie dati visticamāk ir patiesi.

Starp noplūdušajiem datiem ir ziņas arī par vairāku lielu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem. Ir arī Valsts prezidenta Valda Zatlera personas kods. Prezidenta kanceleja datu patiesumu gan nevēlējās apstiprināt, ziņoja raidījums.

Noplūdušas ziņas arī par Datu valsts inspekciju, kas uzrauga datu glabāšanas noteikumu ievērošanu - inspekcijas darbinieku vārdi, personas kodi, arī nomaksātie nodokļi un saņemtie ienākumi. Inspekcijā atzīst - noplūdusī informācija visticamāk esot patiesa.

Inspekcija par notikušo datu noplūdi sola veikt pārbaudi. Iespējams, ka policijā par datu noplūdi jau ierosināts kriminālprocess.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas