Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Debatēs pauž bažas, vai VDK likumprojekts ļaus sasniegt mērķi par dokumentu laicīgu publiskošanu

Atsevišķi Saeimas deputāti šodien debatēs pauda bažas, vai bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu likumprojekts pašreizējā redakcija ir atbilstoši izstrādāts, lai sasniegtu mērķi par šo materiālu laicīgu publiskošanu.

Debatēs deputāts Ilmārs Latkovskis ( norādīja, ka mēs pieņemam, ka tautai ir apsolīts uz simtgadi uzšaut gaisā "to mēslu salūtu". "Tas konteiners tiks uzšauts ar mēsliem gaisā, un vaļējām mutēm daudzi to tagad arī gaida, kā tas notiks, kā tas būs," sacīja Latkovskis. Viņš skaidroja, ka procesa skaidrības labad darbojas pētnieku komisija, taču neesot skaidrs, kas tajā "notiek".

Latkovskis akcentēja, ka ir nepieciešama skaidrība par to, kas ar jauno likumprojektu tiks panākts, lai dokumentu publiskošana netiek "iemuļļāta" vēl tālāk nākotnē. Viņš norādīja, ka nav izprotams, ko nozīmē likumprojektā minētā dokumentu publicēšana internetā ar zinātniskiem komentāriem līdz 31.decembrim. Politiķis vērsa uzmanību, ka citā likumā jau pašlaik ir noteikts, ka pētniecība noslēdzas maija beigās.

Arī parlamentārietis Ringolds Balodis norādīja, ka atbalsta šos grozījumus, jo sagaida, ka tie vēl tiks uzlaboti. Balodis pauda bažas, ka pētnieku komisijas vadības izteikumi liecinot, ka "nekādi dižie" zinātniskie komentāri var arī nebūt, lai gan likumprojektā uz tiem ir atsauce. Viņš norādīja, ka jāizvairās no situācijas, kad virzība uz lustrāciju beidzas "tikai ar čiku".

"Ja mēs runājam par čekas lietu, tas ir tāds padomju zābaks, kas stāv virs parlamenta un visai ilgu laiku, kopš deviņdesmito gadu sākuma," akcentēja Balodis. Vēlāk deputāte Inese Laizāne (NA) sacīja, ka "šie dokumenti nav tikai zābaks virs Saeimas, tās ir svina kurpes mūsu tautas kājās", kuras nepieciešams "novilkt".

Grozījumu iniciators Ritvars Jansons NA) atbildēja, ka komisijas vadītājs Kārlis Kangeris ir apsolījis, ka pētnieku komisija sniegs zinātniskos komentārus. Politiķis skaidroja, ka publiskojamo dokumentu apjomu noteiks paši zinātnieki. Viņš uzsvēra, ka šajā "izgaismošanā" un publicēšanā akcents netiks likts uz sīkajiem informatoriem VDK, bet uz varas sistēmu kopumā.

Deputāts Jānis Ādamsons (Saskaņa) no savas puses vērsa uzmanību, ka VDK atsevišķās administratīvajās vienībās strādāja cilvēki, kas cīnījās ar organizēto noziedzību un terorismu. Pēc šo personu uzvārdu publicēšanas Saeima un arī attiecīgajai komisijai būs jāuzņemas atbildība par to, ka ar viņiem vai viņu ģimenes locekļiem var arī fiziski izrēķināties.

Deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) pauda atbalstu likumprojektam, lai ar tā palīdzību izgaismotu tos spēkus, "kas slēpjas aiz visiem šiem čekas maisiem".

Kā ziņots, Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz Satversmes aizsardzības birojā (SAB) esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz šā gada 1.jūnijam.

Likumprojekts arī nosaka, ka minētos dokumentus ar zinātniskajiem komentāriem jāpublicē līdz 2018.gada beigām.

Iepriekš debates Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ļāva secināt, ka likumprojektā iekļautais priekšlikums ir juridiski pretrunīgs. Tāpēc pie likumprojekta pilnveidošanas strādās darba grupa, kuras uzdevums būs analizēt un piedāvāt labākos risinājumus mērķa sasniegšanai, izvairoties no juridiskām kolīzijām. Paredzēts, ka komisiju vadīs deputāts Jansons.

Top komentāri

Poļitičeskijs
P
Nost ar čeku, nost ar čekistiem un stukačiem.
Lacplesis
L
J aka kadi idioti,debiliki, iespejams, ka cekistn sulaini Latvioajs parlamenta saunas par cenas miau atversanu tad Latviajs pilsoniem nav sauve, k acekas maisi ir jatver lidz pavasarim, lai mes visi zinam ar ko lidzas svinet Latviajs 100. gadda un par ko velet naosajas Saeimas velesanas. Kapec Latvija kaut kadi idioti, debiliki, zagli, banditi ir tiesigi noteikt vai to vai atverte vai neatvert cekas maisus? Kapec tad mes atjaunojam Latvijas valsts neatkaribu? Vai ne tadel lai uzzinatu patiesibu par okupacijas noziegumiem un nakotne Latviju veidotu par brivu, demokratisku, cilvecigu un taisnigu valsti? Pedejso 27. gads kaut kadi idiotie ka Godma, Skele, Lembergs, Lesinskis, Vikene...dara visi, lai piesgtu cekistus un vinu rokaspuisus, lai sleptu patiesibu, lai piesegtu tos noziedziniekus, kuri ir spidzinajusi, iznicinajusi latvieus tautu 50. gadu garaja okupacijas laika.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas