Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Deflācija pērn - 1,2%; izteiktāku cenu kritumu paredz vēl gada pirmajā pusē

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Muļķu zemes pavalstnieks
M
Tirgus ekonomikā voluntārai cenu celšanai pretdarbojas brīvais lata kurss - cena voluntāri tiek celta - lata kurss krīt,un rezultātā cena skaitliski gan lielāka,bet tā izteikta mazvērtīgākā valūtā. Vērtību sistēma,šajā gadījumā paliek stabila,bet lata kurss mainīgs. 'To monetāro politiku.ko realizē LB ,citādi kā par monetāro barbarismu nosaukt nevar. Pasludinot latu par stabilu ,tirgus ekonomikai, valsts ietvaros, tiek pārvilkts trekns krusts. Veidojas savdabīgs kokteilis - preču,pakalpojumu un darbaspēka tirgos darbojas brīvās cenas,bet finanšu tirgū finanšu resursam - latam administratīvi voluntāra cena. Ko tas nozīmē ? Tas nozīmē to,ka tagad pie mainīgās tirgus cenas tiek nekustīgi piestiprināta arī lietas vērtība, attiecībā viens pret vienu. Tātad ,līdz ar tirgus ažiotāžas cenu kopā svārstās arī vērtība. Šo nejēdzību darbībā,mēs ļoti labi redzējām laikā,kad valdība "aktualizēja"kadastrālās vērtības ,balstoties uz tirgus cenu burbuļa pieaugumu. Secinājumi ir ļoti bēdīgi - kamēr daudzināsim stabilo latu,normāla tautsaimniecības attīstība ,pat teorētiskā līmenī, nav iespējama.
Paija
P
Kādas muļķības. Pērkot veikalā preces, PREČU SVARS IR SAMAZINĀTS , PALIEKOT TAI PAŠAI PRECES CENAI. Vai arī zemāka cena PIE DAUDZ MAZĀKA PRECES SVARA. Vai arī kvalitāte ir daudz sliktāka , paliekot tai pašai iepriekšējai preces cenai ! Derdzas pārdevēju klajie meli par cenu kritumu.
ANDRIS RIKA
A
Jus cienitie kaut ko jaucat ! Nejau par inflaciju vai deflaciju ir runa , bet gan par devalvaciju !!! "Stiprais" lats tacu jus velk vel lielaka bedre !
labvēlis
l
Deflācija radās pārmērīgas gāzēšanas grīdā rezultātā. Rika gribētu gāzēt vēl trakāk, lai būtu inflācija, kas visus izpostītu, bet viņu barotu kā auglīf=gs pavasara lietutiņš.
labvēlis
l
Neuztraucieties, jo medicīna iet strauji uz augšu un tā sasildīs ekonomiku gluži kā NĪ bums!
anonīmais šakālis
a
Ļoti labi, ka ir spiesti samazināt cenas, ja apstākļi nespiestu, tad turpinātos divciparu inflācija! Visus šos inflācijas gadus cenas pieaugums vairāk ir bijis uzņēmēju fantāzijas augglis, nevis reālo apstākļu diktēts. Burbulis bija ne tikai NĪ tirgū, bet arī visās citās nozarēs, kur cenas pārsniedza Vācijas cenas, tāpēc deflācija ir tikai atgriešanās uz zemes. Ja kāds bankrotē, pats vainīgs, ka nevar brīvajā tirgū izdzīvot - neefektīva uzņēmējdarbība. Man vēl joprojām, ar visu deflāciju, ir izdevīgāk preces pasūtīt no U.K., nekā pirkt vietējās lavočkās!
ANDRIS RIKA
A
Tu gan esi stulbs ! Deflacija radas tadel ka razotaji ir spiesti samazinat cenas pateretaju zemas pirktspejas del ! Tas novedis pie darbinieku atlaisanas un pirktspejas krituma un tev MUDAK nebus kabata nekadu santimu !!!
xw
x
personīgi man uzspļaut tādai ekonomikai, kur preces un pakalpojumi ir bez konkurences uzvilkti bagātāko valstu līmenī. Tā nav laba ekonomika, lai nestāsta pasaciņas. Pārtikušās valstīs vienmēr ir bagātīga izvēle visiem ienākumu līmeņiem, kamēr pie mums mazā tirgus vai uzņēmēju, pārpirceju, spekulantu alkatības dēļ katrs sūds maksā miljonus. Tagad degviela tāpat ir paaugstinājusies. Līdz ar to kārtējais iemesls pacelt visam citam cenas kur vien varēs. Kāpēc, piemēram, ASV benzīns maksā 35 - 45 santīmu litrā, kamēr pie mums 2x dārgāk. Pie mums algas vidusšķirai ir 2x lielākas? Kamēr šī neloģiskā nejēdzība nebeigsies, tikmēr arī krīze nebeigsies. Labi vien būs. Protams, visvairāk cietīsim mēs vienkāršā tauta. Taču dakšas, cirvji var tikt likti lietā, ja bagātnieku un varas vīru bezkaunība nebeigsies. Visam ir savs mērs un pacietība.
anonīmais šakālis
a
Un vēl, ja pieņem, ka naudas daudzums apgrozībā nepieaug, no kurienes var rasties inflācija?
anonīmais šakālis
a
Pārmaksājot par precēm un pakalpojumiem (inflācija), ekonomikai tiek nodarīts daudz lielāks kaitējums, nekā pie deflācijas, jo cilvēks savu sūri, grūti pelnīto naudu lietderīgāk izmanto, jo vairāk preču/ pakalpojumu viņš var nopirkt un vairāk cilvēkiem dot darbu. Piemēram,ja man kabatā ir 50 santīmu, es nopērku 0,5l kokakolu un esmu tukšā. Bet ja kokakola maksātu 25 santīmus, es varētu vēl nopirkt maizi un dot darbu zemniekam, miltu malējam, maizes cepējam. Inflācija ir izdeviga tikai kupi prodai spekulantiem, nevis godīgiem darba darītājiem.
Tad jau vajadzētu tik skrūvēt cenas atkal augšā un teikt, ka mums uzkarsusi ekonomika? Pareizi, ka pircēji gaida, jo cenām vēl ir kur krist un krist. Apģērbi, apavi varētu -50-70%
standzinieks
s
Patēriņa cenas pagājušajā gadā ir samazinājušās par 1,2%, bet 2008.gadā patēriņa cenas pieauga par 10,5%. ...................... Ekonomika atgriežas normālās sliedēs.
ANDRIS RIKA
A
Tautai ir ieborets , ka janotur stabils Ls. un tadel deflacijas strupcels tiek pasniegts ka pareizais , bet devalvacija kura varetu nedaudz uzlabot situaciju "protams" ir izdeviga tikai MAN !!!
māris
m
Ekonomika iet uz leju, deflācija ir daudzreidz sliktāka par inflāciju! Deflācija ir cenu vispārējā līmeņa pazemināšanās. Deflācija izraisa ekonomikas kritumu, jo cenu krituma dēļ cilvēki izvēlas nevis ieguldīt naudu (neinvestēt un nepirkt), bet gan to krāt, lai pēc kāda laika (pēc dažiem gadiem) iztērētu šo naudu izdevīgāk tāpēc ka tad cenas būs jau krietni zemākas. Rezultātā stipri samazinās pieprasījums, kas vēl vairāk stimulē cenu kritumu uz precēm un arī preču ražošanas samazināšanos tāpēc, ka pieprasījums ir pārāk mazs. Tādā veidā notiek ekonomikas lejupslīde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CENU IZMAIŅAS GADA LAIKĀ

Kopā -1.2

Pārtika -6.3

Alkohols, tabaka 19.8

Apģērbs, apavi -8.2

Mājoklis -9.1

Mājokļa iekārta -3.2

Veselība 16.6

Transports 3

Sakari -2.9

Atpūta, kultūra -0.1

Izglītība 10.2

Viesnīcas, restorāni -6.5

Pārējie 0.0

* 2009.gada decembrī, salīdzinot ar 2009.gada novembri

LASI VĒL

Kā eksperti vērtē patēriņa cenu izmaiņas 2009.gadā?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas