Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

"Delna" apkopo 9.Saeimas skandālus: Emša portfelis, Lemberga stipendiāti,"Tiesāšanās kā ķēķis"

Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" otrdien tīmeklī publicējusi apskatu par 50 dažādiem notikumiem 9.Saeimas laikā, kas bijuši saistīti ar korupciju, tiesiskuma apdraudēšanu, sabiedrībā raisījuši neizpratni, mazinājuši uzticību vai liecinājuši par amatpersonu neētisku rīcību.

Šāds kopsavilkums izvietots pirmsvēlēšanu mājaslapā www.kandidatiuzdelnas.lv, izveidojot jaunu sadaļu "Notikumi 2006-2010", kurā rekonstruēti aptuveni 50 notikumi - "lielākie korupcijas skandāli, sīkās amatpersonu blēdības, pretrunīgi grozījumi likumos, augstāko amatpersonu ievēlēšana vai atbrīvošana no amata, sabiedrības protesti un politiķu reakcija uz tiem, partiju finanšu pārkāpumi, politiķu izteikumi un daudz kas cits".

Zem lielākajiem korupcijas skandāliem rindojas desmit nosaukumu, tādējādi norādot uz šajos četros gados pat kopumā desmit, pēc portāla veidotāju domām, visbūtiskākajiem notikumiem.

Šādu notikumu vidū minēts "Induļa Emša (Zaļo un zemnieku savienība) portfelis, un viņa nozušana no politiskās skatuves", "Lemberga stipendiāti", žurnālista Lato Lapsas grāmata "Tiesāšanās kā ķēķis", Dienvidu tilta būvniecība, akciju sabiedrības "Latvenergo" korupcijas lieta, "Daimler" korupcijas lieta, korupcijas skandāls Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, "Digitālgeita", Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas un Ventspils mēra Aivara Lemberga slepenā vienošanās, kā arī tā dēvētās Jūrmalgeitas iztiesāšana.

Par katru no šīm lietām portāla veidotāji ir uzrakstījuši nelielu notikuma atstāstu, dažos teikumos aprakstot gan katru pavērsienu, gan arī nedaudz pārstāstot iesaistīto pušu publiskotos viedokļus.

Tāpat vairākas lietas iekļautas sadaļā "Sīkas blēdības" - tajā interesenti var sev atgādināt visu saistībā ar oranžā krāsā iecerētajiem skolu autobusiem, "Zemeņu kūku", "Pūku priedītēm", "Kombuļu lāzeršovu", kā arī par "Deputātu palīgiem, pabalstiem un piemaksām jeb naudai jāpaliek ģimenē".

Pie aizdomīgiem un neskaidriem grozījumiem likumos pieminēti grozījumi Kriminālprocesa likumā jeb tā dēvētie antimafijas grozījumi, drošības iestāžu likumu grozījumi (2007.gads), "lielajiem īpašniekiem labvēlīgie grozījumi zemes privatizācijā" (2010.gads), "Mutatis mutandis", kā arī 2008.gadā aktualizētais, bet tālāk nevirzītais Amnestijas likumprojekts.

Attiecībā uz amatpersonu ievēlēšanu vai atcelšanu no amata "Delna" izcēlusi kopumā pat 11 gadījumu - uzmanība vērsta uz pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera ievēlēšanu, Romāna Apsīša ievēlēšanu par tiesībsargu un bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata 2007.gadā, uz Ivara Bičkoviča apstiprināšanu Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā un valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas atkārtotu ievēlēšanu 2008.gadā, Māra Vīganta neapstiprināšanu par AT tiesnesi, Normunda Vilnīša ievēlēšanu par KNAB priekšnieku 2009.gadā, kā arī šogad pieredzēto Jāņa Maizīša noraidīšanu ģenerālprokurora amatam, jaunā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera apstiprināšanu un Dzintara Jakāna atstādināšanu no Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amata. Tāpat pieminētas izmaiņas Satversmes tiesas tiesnešu sastāvā visas 9.Saeimas pilnvaru laikā.

Pie sabiedrības protestiem un aktivitātēm senākie ir 2007.gada oktobrī notikušie protesti pret Loskutova atstādināšanu. Pieminēti arī 2008.gada vasarā notikušie referendumi - gan par tautas tiesībām atlaist Saeimu, gan par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām". Tāpat izcelti pērnā gada 13.janvāra grautiņi Doma laukumā un pie Saeimas nama, vasaras nogalē notikušais Bauskas iedzīvotāju protests pret slimnīcas reorganizāciju, kā arī šogad aktuālā "Neo lieta" jeb VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā pieļautā datu noplūde un valsts pārvaldes iestāžu darbinieku algu publiskošana līdz ar to.

Pievēršoties partiju pārkāpumiem un vēlēšanu apstrīdēšanai, "Delna" atskatījusies uz partijas LPP/LC pārkāpumiem 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas laikā, uz pozitīvisma kampaņu par Tautas partiju pirms šīm pašām vēlēšanām, kā arī uz Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Jaunais laiks" un apvienības "Saskaņas centrs" pārkāpumiem pirms šīm pašām vēlēšanām. Vēl atgādināts par 9.Saeimas vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu.

Savukārt sadaļā "Politiķu izteicieni" atgādinātas septiņas spilgtākās amatpersonu atziņas vai apzīmējumi, tostarp deputāta Ingmāra Līdakas "Aizver muti!", bijušā finanšu ministra Ata Slaktera "Nothing special", ekspremjera Aigara Kalvīša "Septiņi treknie gadi" un apzīmējums par "kvaukšķiem", eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas "Damokla zobens", kā arī parlamentārieša Jāņa Lagzdiņa žests un pašreizējā prezidenta Valda Zatlera jautājums "Kas es esmu?".

Mājas lapas apmeklētājiem ir iespēja ierosināt arī citus notikumus, kuri, pēc vēlētāju domām, ir iespaidojušo pēdējo četru gadu politiku, varas un sabiedrības uzticēšanos.

Pirmsvēlēšanu mājaslapā ir iecerēta vēl viena jauna sadaļa, kura savukārt tiks atvērta tikai septembra sākumā. Tā būs deputātu kandidātu datubāze, kurā tiks publicēti lielāko partiju sarakstu līderu dosjē - viņu darbības vēsture, kas saistīta ar neētisku rīcību, iesaisti aizdomīgos darījumos vai konkrētām apsūdzībām.

"Delna" skaidro, ka ar www.kandidatiuzdelnas.lv izveidi iecerēts atsvaidzināt vēlētāju atmiņu, piedāvājot alternatīvu informāciju par svarīgākajiem ar korupciju saistītajiem notikumiem.

""Delna" vēlas veicināt gan politiķu, gan vēlētāju atbildīgumu. Partiju un to kandidātu iepriekšējā darbība, metodes, principi sniedz priekšstatu par to, ko no partijām var sagaidīt pēc vēlēšanām," norāda biedrības pārstāvji, apliecinot, ka šī mājaslapa ir bezpartejiska, tajā visas partijas tiekot vērtētas pēc vienas mērauklas, kā arī atgādinot par iespēju tajā izteikt savus komentārus, viedokļus un ierosinājumus.

Šo projektu īsteno ar "Sorosa fonda - Latvija" un privātpersonu ziedojumu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Publicēto notikumu saraksts:

I Lielākie korupcijas skandāli:
- I.Emša (ZZS) portfelis un nozušana no politiskās skatuves
- LSDSP un Ventspils uzņēmēju vienošanās
- Jūrmalgeitas iztiesāšana
- Tiesāšanās kā ķēķis
- Dienvidu tilta būvniecība
- Daimler korupcijas skandāls
- Digitālās TV ieviešanas iztiesāšana
- Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas korupcijas skandāls
- Lemberga stipendiāti
- Latvenergo korupcijas skandāls

II Sīkas amatpersonu blēdības:
- I.Gudeles (ZZS) zemeņu kūka
- Satiksmes ministrijas darbinieku svinības Pūku priedītēs
- Lāzeršovs Kombuļos
- Saeimas deputātu radinieku algošana par palīgiem, kompensāciju apgūšana;
- Oranžie skolu autobusi.

III Aizdomīgi, neskaidri grozījumi likumos
- Drošības iestāžu likuma grozījumiem
- “Antimafijas” likums
- Amnestijas likuma grozījumiem
- Mutatis mutandis
- Zemes privatizācijas noteikumu grozījumi

IV Amatpersonu vēlēšana, iecelšana, atbrīvošana:

- V.Zatlera ievēlēšana par Valsts prezidentu
- R.Apsīša ievēlēšana par Tiesībsargu
- I.Sudrabas ievēlēšana par Valsts kontrolieri
- I.Bičkoviča apstiprināšana par Augstākās tiesas priekšsēdētāju
- A.Loskutova atbrīvošana no KNAB priekšnieka amata
- N.Vilnīša ievēlēšana KNAB priekšnieka amatā
- M.Vīganta noraidīšana Augstākās tiesas tiesneša amatam
- J.Maizīša neievēlēšana ģenerālprokurora amatā
- Ē.Kalmeiera ievēlēšana ģenerālprokurora amatā
- Dz.Jakāna, VID ģenerāldirektora pārcelšana amatā
- Satversmes tiesnešu vēlēšana

V Sabiedrības protesti, aktivitātes:
- Protesti pret A.Loskutova atbrīvošanu no KNAB priekšnieka amata, Tautas sapulce
- Referendums par tautas tiesībām atlaist Saeimu
- Referendums par grozījumiem Pensiju likumā
- 13.janvāra grautiņš Vecrīgā
- Protesti uz Bauskas tilta
- NEO lieta

VI Zatlera ultimāts

VII Partijas pārkāpumi
- Tautas partijas pozitīvisma kampaņa
- LPP/LC pozitīvisma kampaņa
- Vēlēšanu rezultātu apstrīdēšana
- JL, SC, ZZS pārkāpumi 9.Saeimas vēlēšanu kampaņā

VIII Parex bankas pārņemšana

IX Pretrunīgie lēmumi enerģētikas politikā

X Politiķu folklora

Avots: "Delna"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas