Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Demakova un Koķe seko ārlietu ministram komandējumu tēriņu ziņā

Šogad pirmajos desmit mēnešos skaitliski visvairāk komandējumos devies ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, pēc tam seko kultūras ministre Helēna Demakova, izglītības ministre Tatjana Koķe un premjers Ivars Godmanis, liecina ministriju un Valsts kancelejas apkopotā informācija.

Ārlietu ministrs komandējumiem tērējis 26 790 latu, Demakova - 17 837 latus, Koķe - 17 197 latus, bet Godmanis - 8507 latus.

Riekstiņš šogad devies 44 komandējumos, tostarp divās reģionālajās vizītēs. Ministrs ārvalstu komandējumu aviobiļetēm iztērējis 21 390 latu, bet viesnīcas izdevumiem - 5400 latu. Savukārt iepriekšējais ārlietu ministrs Artis Pabriks pērn šajā laika posmā iztērējis par 15 280 latu vairāk, par aviobiļetēm maksājot nepilnus 35 tūkstošus latu, bet par nakšņošanu viesnīcā - 7,5 tūkstošus latu. Iespējams, Pabrika komandējumu izmaksas ir bijušas daudz lielākas, jo viņam līdzi bieži devusies dzīvesbiedre.

Ārlietu ministra preses sekretāre Una Pušpūra aģentūrai BNS skaidroja, ka vismaz reizi mēnesī Riekstiņš mērojis ceļu uz Briseli, lai piedalītos dažādās Eiropas Savienības (ES) un NATO sanāksmēs. Šos ceļa izdevumus apmaksā ES Padome. Tāpat ministrs šogad piedalījies divās Valsts prezidenta oficiālajā vizītēs uz Ukrainu un Horvātiju.

"Ārlietu ministrs rūpīgi izvērtē katras vizītes lietderību, lai tā būtu saturiski piepildīta un ar konstruktīva dialoga perspektīvu," Pušpūra norādīja.

Riekstiņš apmeklējis tās valstis, kurās ieguldīts Latvijas finansējums (Ukraina, Gruzija, Moldova), lai novērtētu reformu īstenošanu tajās. Ministrs kopīgi ar citu valstu kolēģiem devās arī uz Tbilisi, kad saasinājās konflikts ar Krieviju. Viņš piedalījies arī vairākās nozīmīgās starptautiskās konferencēs, NATO samitā un ANO Ģenerālajā Asamblejā, kā arī devies divās svarīgās vizītēs uz ASV un Krieviju.

Nākamā līdere pēc Riekstiņa ir kultūras ministre, kura devusies 19 komandējumos, tostarp divos - pa Latviju. Demakova komandējumos kopumā iztērējusi 17 837 latus, no tiem 8419 latu - ceļa izdevumiem, bet 9418 latu - viesnīcai.

Kultūras ministre ārzemēs kopumā pavadījusi 69 dienas. Visbiežāk - piecas reizes - viņa devusies uz Vāciju, bet trīs reizes - uz Franciju. Demakova apmeklējusi arī Grieķiju, Sicīliju, Horvātiju, Itāliju, kā arī Krieviju, Beļģiju un Lietuvu.

Savukārt Koķe un Godmanis dala trešo vietu - viņi šogad devušies 17 komandējumos. Taču abām amatpersonām būtiski atšķiras komandējumu izmaksas - ja Koķei darba pienākumu pildīšana ārzemēs izmaksājusi vairāk nekā 17 tūkstošus latu, tad premjeram - vien 8507 latus.

Tas skaidrojams ar to, ka Godmanim viesnīcas izdevumus apmaksā valsts, kas ielūgusi premjeru vizītē, bet Eiropas Savienības (ES) pasākumu izmaksas sedz no ES budžeta. Savukārt komandējumu, kuros premjers devies ar autotransportu (Lietuva, Igaunija), ceļa izdevumus sedz no Iekšlietu ministrijas budžeta, jo tā veic Ministru prezidenta apsardzi.

Godmanis visbiežāk apmeklējis Baltijas un Skandināvijas valstis, Beļģiju, kā arī devies komandējumos uz Gruziju, Ķīnu, Čehiju, Slovēniju, Īriju.

Savukārt izglītības un zinātnes ministres padomniece Agnese Korbe aģentūrai BNS norādīja, ka ministrijas kompetences jomas salīdzinājumā ar citām ministrijām ir vienas no plašākajām, tādēļ arī apmeklējamo pasākumu un komandējumu apjoms ir salīdzinoši lielāks.

Viens no dārgākajiem komandējumiem ir Šveices apmeklējums, kur Koķe viesojusies trīs reizes, no tām divās iztērējot vairāk nekā tūkstoti latu katrā no tām. Šveicē viņa piedalījusies UNESCO sanāksmē, kā arī piedalījusies konferencē un tikusies ar izglītību un zinātni saistītām amatpersonām.

Koķe apmeklējusi vairākas ministru sanāksmes Briselē, kā arī konferences Vācijā, Azerbaidžānā, Ungārijā.

Visdārgākais sanācis komandējums uz ASV, uz kurieni ministre devusies tūlīt pēc vizītes Nīderlandē. Abu komandējumu kopējās izmaksas ir 6170 latu, no tiem ceļa izdevumiem - nepilni 5000 latu. Savukārt vairāk nekā četrus tūkstošus latu izmaksājis komandējums uz Ķīnu, kur Koķe apmeklēja olimpiskās spēles.

Jau vēstīts, ka valdība nolēma ierobežot komandējumus. Lai samazinātu budžeta izdevumus gada beigās, varēs doties tikai tādos komandējumos, kur ir nepieciešama konkrētās iestādes viedokļa paušana vai obligāta līdzdalība saskaņā ar iepriekš pieņemtiem lēmumiem. Savukārt komandējuma braucieni semināru, konferenču, mācību, pieredzes apmaiņas braucienu nodrošināšanai, izņemot gadījumus, ja uzaicinājumu izteikusī puse sedz vismaz 50% no plānotajām komandējuma izmaksām vai izdevumi tiek segti no Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības tehniskās palīdzības līdzekļiem, būs aizliegti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Taupības dēļ Rīgas domnieki uz ārzemēm braukšot mazāk

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas