Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Demisijas rakstu Roze iesniegs trešdien, Godmanis izvairīgs

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) trešdien iesniegs demisijas rakstu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC), kuru šodien informējis jau mutiski valdības sēdes laikā par savu nodomu atkāpties no ministra amata, M.Roze sacīja LTV raidījumā “100.pants” otrdien vakarā. “Šis ir mans lēmums,” ministrs sacīja par demisiju.

Kā iemeslus demisijai M.Roze minēja to, ka, ir izpildīts tas darbs, ko ministrs solījis – Zemkopības ministrijas iesniegtā programma ir apstiprināta šodien valdībā, piensaimniekiem un lauksaimniekiem būs papildus līdzekļi. Otrkārt, prasības, kas bijušas “it kā ekonomiskas” pāraugušas politiskās, būtiski politiskās, norādīja M.Roze. Tāpēc kardināli esot mainījusies dažu sadarbības partneru, cilvēku nostāja, un tas ministram neesot pieļaujamas, ka “savas politiskās vēlmes tiek risinātas šādā veidā”. Uz raidījuma vadītājas jautājumu, vai ar to būtu domāta Tautas partija, ministrs atbildēja noliedzoši.

Kā trešo iemeslu M.Roze minēja Rīgas pieredzi ar to, kas notiekot tad, kad iestājas tumsa un normālam, miermīlīgam piketam sāk piebiedroties neapzinīgi elementi, kuri jau to esot sākuši darīt, un līdz ar to tas varētu pāraugt ļoti nopietnās problēmās. Ministrs secinājis arī, ka šādā situācijā Zemkopības ministrija nevar funkcionēt normāli, jo šodien pieņemtais valdības lēmums ir jārealizē. Ja tiek pilnīgi paralizēts ZM darbs, tad neviens no zemniekiem nevarētu saņemt arī atbalstu, par ko otrdien lēma valdība. M.Roze esot nobažījies arī par sev tuviem cilvēkiem un viņu drošību. Uz jautājumu, vai kāds jums izteicis draudus, ministrs atbildēja: “Jā, ir izteicis”. Redzot 13.janvāra grautiņus, ministrs uzskata, ka tie varētu arī realizēties.

Pēc premjera I.Godmaņa teiktā M.Roze viņu par savu lēmumu atkāpties informējis kaut kad valdības sēdes laikā, tā valdības vadītājs informēja žurnālistus pēc valdības sēdes. Precīzu atbildi viņš nesniedza, sakot - ko jums minūtes svarīgas. Viņš nevēlējās komentēt demisiju un teica, lai žurnālisti skatās raidījumu “100.pants”.  Uz žurnālistu norādi, ka to nevar izdarīt valdības nama preses konferenču telpā, viņš negribīgi vērtēja, ka M.Roze nonācis “ugunsgrēka” situācijā, ka uz viņu ir spiediens un tāpēc viņš tādu lēmumu pieņēmis. To, vai premjers pieņems ministra demisijas rakstu, I.Godmanis atteicās apspriest, sakot: “Sagaidīšu iesniegumu, neskriešu pa priekšu”.

Jautāts, vai valdībā varētu būt vēl citas izmaiņas, premjers teica, “kā redzat, mēs paliekam mazāk, mūs pa vienam atšauj”, bet kopumā uzsvēra, ka viss atkarīgs no trešdienas Saeimas balsojuma par neuzticību valdībai. Ja tas būs pozitīvs, tad pēc sēdes speciālā preses konferencē viņš informēšot par piedāvāto valsts pārvaldes reorganizāciju, ministriem un valdību. No viņa teiktā bija noprotams, ka viņš neatkāpsies no ministriju skaita samazināšanas. Jautāts, kā pildīs Valsts prezidenta Valda Zatlera uzstādījumu par profesionālu ministru aicināšanu valdībā, kā galveno neņemot partiju piederību, I.Godmanis bija skeptisks, ļaujot saprast, ka loģiska ir izvēle pēc partiju piederības. 

Vēl pirms dalības TV raidījumā M.Roze izskrēja no valdības sēžu zāles, pagrūžot malā tur sapulcējušoes žurnālistus, un aizskrēja pa trepēm, nesniedzot nekādus komentārus un neatbildot uz jautājumiem, vai ir izlēmis atkāpties. Skrienot lejā pa trepēm un pametot valdības ēku, M.Roze tikai attrauca, ka dodas uz sabiedrisko televīziju, kur arī sniegs informāciju.  

Kā jau ziņots, zemkopības ministrs zemniekiem solījis atkāpties no amata, Dienai apstiprināja Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. To viņš esot teicis vairākiem lauksaimniekiem, un šāda informācija nākusi arī no Zemkopības ministrijas pārstāvju puses.

Pats M.Roze to Dienai neapstiprināja, bet arī nenoliedza, ar īsziņas starpniecību norādot, ka viedokli par situāciju paudīs vēlāk šovakar.

Lauksaimnieku organizācija iesaka protesta akcijas dalībniekiem lēnām atstāt galvaspilsētu un doties uz mājām.

Premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis, iznācis no valdības slēgtās sēdes, stāstīja, ka nav iesnieguma par zemkopības ministra M.Rozes demisiju. Viņš teica: “Premjers nesērfo internetā un nav saņēmis iesniegumu par demisiju.” Līdz ar to pagaidām, kamēr vēl notiek valdības sēde, nekādi komentāri par to nebūs. Viņš norādīja, ka zemkopības ministrs vēl aizvien sēž savā krēslā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Zārks ar govju galvām ceļo uz valdības māju un ZM

Policija: Zemnieku tehnika nobloķē Maskavas ielu

Zemnieki daļēji apmierināti ar valdības lemto; turpina prasīt Rozes demisiju

ZZS neatsauks ministrus, Roze pagaidām paliek amatā


SKATIES VĒL

VIDEO: Zemnieki simboliski atvadās no Rozes

FOTO: Zemnieki pie Rozes logiem

VIDEO: Zemnieki Rīgā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas