Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Deputāti par palīgiem nodarbina savas partijas cilvēkus un ģimenes locekļus

Lai arī deputāta palīga alga nav salīdzinoši liela — 670 latu pirms nodokļu nomaksas, šī nauda joprojām tiek izmantota, lai rastu papildu finansējumu partijas cilvēkiem, jauniešu organizāciju aktīvistiem, pāri 5% barjerai netikušajiem biedriem un ģimenes locekļiem. Tā vairāki deputāti, par spīti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzliktajiem sodiem un atkārtotajiem brīdinājumiem, turpina nodarbināt savus ģimenes locekļus, izpētījis laikraksts Diena.

Tā, piemēram, Tautas partija (TP) izmanto valsts naudu, lai uzturētu "ģimeni" jeb partiju nodaļas laukos. "Mēs ar to lepojamies," saka TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, komentējot šādu deputātu palīgu izvēles kārtību. Šie esot TP cilvēki, kas reģionos dara "melno darbu". Viņu galvenais uzdevums esot nodrošināt saikni ar iedzīvotājiem, kas izpaužoties, rīkojot tikšanās ar vēlētājiem un vietējo cilvēku iztaujāšanā, kā arī pārzināt situāciju rajonos. "Tas nav neētiski," viņš noraida jebkādus pārmetumus par šādu rīcību.

Deputāta palīgi sagatavo analītiskus materiālus un aprēķinus, atbildes uz vēlētāju vēstulēm, veic telefonaptaujas un rīko tikšanās ar vēlētājiem - šādas saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli ir deputāta palīgu pamatfunkcijas. Deputāta palīga uzdevums ir kārtot visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos, konsultatīvos un citus jautājumus. Tāpat šiem cilvēkiem ir tiesības būt klāt Saeimas komisiju atklātajās sēdēs, viņiem jāpalīdz parlamentāriešiem sagatavoties plenārsēdēm.

Piemēru no TP ir ņēmuši arī kādreizējie šīs partijas biedri Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks. Par viņu palīdzēm strādā abu izveidotās partijas Sabiedrība citai politikai (SCP) biroja darbinieces Zanda Frīdenberga un Evija Klaiše (arī SCP biedres).

"Es sodu samaksāju, un viss," tāda ir deputāta Imanta Kalniņa (TB/LNNK) atbilde uz jautājumu par to, kādēļ viņa palīdze joprojām ir dzīvesbiedre Agra. KNAB, kas jau pērn mudināja Saeimu novērst šādu deputātu rīcību, atzīst, ka teorētiski ir iespējams vērsties pret šādiem tautas priekšstāvjiem atkārtoti. Pagaidām šī iespēja nav apsvērta. Ja birojs gūtu apstiprinājumu, ka deputāts nav atteicies no radinieka pakalpojumiem, varētu uzskatīt, ka interešu konflikta situācija nav izbeigta, sacīja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Spītīgi pie meitas Daces pakalpojumiem turas Visvaldis Lācis, kurš neuzskata, ka pārkāpj likumu. "Ļoti daudz intīmu jautājumu Saeimas deputātam ir jārisina, un ar meitu es to varu izrunāt vislabāk," viņš uzsver. Meita arī pagatavojot viņam vakariņas un sagatavojot tīru kreklu. V.Lācis, tāpat kā Dzintars Rasnačs (TB/LNKK) un V.Stepaņenko, ir vērsušies administratīvajā tiesā, jo neuzskata KNAB spriedumu par likumīgu. Lietu izskatīšana gaidāma gada otrajā pusē

Vairāki deputāti no dažādām frakcijām Dienai kā vienu no cītīgākajiem deputāta palīgiem minēja Jāni Līpaci, kuru nodarbina Andis Kāposts (ZZS). Viņš palīdz deputātam gatavoties sēdēm, regulāri apmeklē komisiju sēdes. Rakstīt runas, paziņojumus un veikt citus pienākumus Pilsoniskās savienības deputātam Kārlim Šadurskim cītīgi palīdzot arī viņa palīgs Didzis Šēnbergs, kurš iepriekš bija konsultants JL.


(Žurnālistes Guntas Slogas rakstu "Saeimas neredzamie darboņi" lasi laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas