Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Deviņu ES valstu iedzīvotāji izstrādā priekšlikumus par Eiropas nākotni

Nedēļas nogalē notikušajās Eiropas pilsoņu debatēs deviņu Eiropas Savienības valstu iedzīvotāji izstrādāja priekšlikumus ES politiķiem par to, ko ES vajadzētu darīt, lai nodrošinātu iedzīvotāju sociālo un ekonomisko nākotni, informē Daces Akule, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS Eiropas politikas pētniece.

To vidū ir Somijas iedzīvotāju ierosinājums, ka ES pašai sevi jānodrošina ar enerģētiku un pārtiku, jāizveido Eiropas krīzes aizkavēšanas centrs, kā arī jāievieš ekoloģijas mācīšana skolās. Rumānijas iedzīvotāji ierosina zemniekus vairāk iesaistīt viņiem paredzētā ES finansējuma plānošanā, kā arī aicina izveidot ārēju uzraudzības sistēmu, lai vērtētu ES fondu izlietojumu infrastruktūras projektiem. Savukārt, Spānijas iedzīvotāji ierosina ES kontrolēt algas publiskajā sektorā un garantēt cilvēka cienīgas pensijas, bet Polijas iedzīvotāji vēlas, ka ES līdzfinansē pieeju internetam gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem.

Pagājušajā nedēļas nogalē Eiropas pilsoņu debatēs Grieķijā, Polijā, Beļģijā, Luksemburgā, Igaunijā, Rumānijā, Somijā, Spānijā un Čehijā piedalījās 529 iedzīvotāji – pēc nejaušās atlases principiem uzaicināti dažādu vecumu un profesiju pārstāvji. Kopumā debatēs visās 27 dalībvalstīs piedalīsies 1500 iedzīvotāji. Eiropas pilsoņu debates Latvijā notiks 28.-29.martā.

Arī plašākam Latvijas iedzīvotāju lokam vēl 7 dienas ir iespējas izteikt savas idejas par Eiropas nākotni www.eiropas-pilsonu-debates.eu, jo visās ES dalībvalstīs oficiālajās ES valodās pirms diskusijām tiešajā vidē notiek diskusijas tiešsaistē. Populārākie priekšlikumi no interneta forumiem tiek apspriesti Eiropas pilsoņu debatēs tiešajā vidē, un – ja tie gūs citu ES iedzīvotāju atbalstu – tiks iesniegti ES politikas veidotājiem: Eiropas Komisijas prezidentam un Eiropas Parlamenta prezidentam Eiropas pilsoņu samitā 10.-11.maijā Briselē.

Eiropas pilsoņu debates pirmo reizi notika 2007.gadā, kad nevalstiskās organizācijas no visām ES dalībvalstīm aicināja iedzīvotājus diskutēt par enerģētiku un vidi, sociālo aizsardzību un ģimeni, ES lomu pasaulē un imigrāciju. ES institūcijas debašu rezultātus izmantoja, izstrādājot likumdošanas priekšlikumus par klimata izmaiņu ierobežošanu un migrācijas pārraudzību. Tāpat debašu rezultāti apliecināja, ka ES iedzīvotāji atbalsta aktīvāku un nozīmīgāku ES lomu pasaulē, kā arī vēlas, lai ES pievērš vairāk uzmanības sociālajai politikai Eiropas Savienībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas