Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

«Dižais gaišreģis» no Maskavas forštates

"Reinkarnējusies" kādreiz slavenā "burve Esmeralda"

Jūnija beigās rīdziniece Marija Bērziņa kādā iknedēļas sieviešu žurnālā ieraudzīja reklāmu, kurā "viens no pasaulē slavenākajiem medijiem, dižais gaišreģis" Leo Lī Gabors sola palīdzēt tiem, kurus piemeklējušas naudas problēmas. Sekojot gaišreģa ieteikumiem, 734 neveiksminieki varēja tikt pie negaidītā naudas laimesta. Viņu skaitā steidzās būt arī Marija. Taču, lai arī cik apzinīgi viņa pildīja visas Dienvidvjetnamas burvja instrukcijas, lielākais laimētājs tomēr izrādījās pats gaišreģis.

Tiesa, lētticīgā Marija Bērziņa šoreiz bija nevis reāla persona, bet gan laikraksta Diena korespondente. Pēc tam, kad presē parādījās kārtējā eksotiskā brīnumdara reklāmas kampaņa, nolēmām izmēģināt, cik tad īsti izmaksā šādi laimes meklējumi tiem, kuri uz šādiem solījumiem uzķeras.

Visuma elpa

Vispirms Marijai bija jānosūta gaišreģim no žurnāla izgrieztais kupons, kur ar ķeksīti bija jāapliecina, ka viņai dzīvē neveicas. Pēc divām trim nedēļām atnāca atbilde. Aploksnē bija ieliktas trīs solītās "laimes monētas", kurām "piemīt spēja piesaistīt bagātību". Taču no klāt pievienotās vēstules izriet, ka tikai ar "brīnumdarošām monētām" tomēr ir par maz, jo, veicot īpašu "rituālu darbību", gaišreģis konstatēja, ka "Marijas problēma ir ļoti nopietna". Lai to atrisinātu, nepieciešams, lai viņas dzīvē ienāktu "fen šui Visuma elpa", kas nes "panākumus, materiālu un finansiālu labklājību, kā arī veiksmi personīgajā dzīvē". Sūtījums beidzās ar solījumu, ka līdz 25.septembrim Marija loterijā laimēs 30 tūkstošus latu — ja vien pasūtīs grāmatu Fen šui izmantošanas noslēpumi par "nieka" 16,80 latiem.

Likteņa smaids


Visuma elpa Marijas dzīvē ienāca jau pēc dažām dienām, kad Leo Lī Gabors viņai atsūtīja šo tik svarīgo grāmatu. Par grāmatu gan šo sūtījumu nosaukt grūti — pārdesmit uz parastā printera izdrukātu lapu ar skolas referātam raksturīgu vāku. Tagad Marijai līdz 25.septembrim atlika vien uzspēlēt loterijā. Taču Visuma elpa šoreiz nebija pietiekama spēcīga, jo "tukšas" izrādījās gan Marijas nopirktās divas momentloterijas biļetes, gan Superbingo biļete. Visuma elpai upurēti līdz ar to bija vēl četri lati.

Taču Leo Lī Gabors, kā jau gaišreģim pienākas, acīmredzot šādu iznākumu paredzēja, jo dienu pirms laimes termiņa beigām atsūtīja mūsu varonei vēl vienu vēstuli. Tajā viņš informē, ka "pirms dažām dienām notika liela gaišreģu un pareģotāju sanāksme", kur Leo saticis savu "labāko draudzeni", arī "dižo gaišreģi" Esmeraldu. Viņa Marijai sola "neaptverami lielu laimi un bagātību", ja vien viņa ļausies "Likteņa smaidam" un par tiem pašiem 16,80 latiem pasūtīs "Likteņa smaidu" pa pastu. Taču šoreiz Marija ir gudrāka. Pat tik ļoti, ka nolemj kādu no dižajiem gaišreģiem sameklēt un prasīt atpakaļ par "laimes grāmatām" samaksāto naudu.

Birojs Dagdas ielā

Pirmām kārtām Marija dodas uz Rīgu, Dagdas ielu 3, kur, kā liecina Lursoft dati, ir reģistrēta firma Fast Mail Service — tieši šim uzņēmumam pieder abonentu kastīte, caur kuru Marija ar burvi sazinājās. Taču vizīte sagādā vilšanos: tipiskā Maskavas forštates daudzdzīvokļu namā nav ne miņas no šādas kompānijas, bet vajadzīgajā dzīvoklī durvis neviens never. Tālāk Marija dodas uz Purvciemu, kur, spriežot pēc uzņēmumu reģistra, dzīvo Fast Mail Service vienīgā amatpersona Svetlana Gavrilko. Starp citu, šeit pat bija reģistrēta arī kompānija Direct Office, kur pirms dažiem gadiem "strādāja" tā pati slavenā Esmeralda.

Svetlanu Marija nesatiek, bet dabū viņas mobilā telefona numuru. Zvana un sūdzas, ka loterijā neko nav laimējusi, un prasa, vai var dabūt atpakaļ samaksāto naudu. "Protams!" apliecina Svetlana. Uz to pašu abonentu kastīti tikai esot jānosūta atpakaļ grāmata par fen šui. Jautāta, kāpēc laimests tomēr izpalika, Svetlana negribīgi saka: "Saprotiet, tā ir ezotērika... Un tas cilvēks neatrodas šeit. Kur? Francijā... Tas ir grūti — no attāluma strādāt."

Paši vainīgi


Gaišreģes Esmeraldas aktīvo reklāmas kampaņu Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aizliedza jau 2007.gadā, tas pats notika ar viņas "labāko draugu" Leo Lī Gaboru šā gada augustā. PTAC pārstāve Sanita Gertmane uzsver: krīzes laikā visādu brīnumu solītāji aktivizējas, taču, ja cilvēki šādām reklāmām notic, tā ir viņu pašu atbildība. Tie, kas uzķeras, parasti jūtas neērti, tādēļ ar sūdzībām nevēršas, stāsta S.Gertmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas