Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Doma par ministru vietniekiem vēl aizvien nesajūsmina

Uz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa piedāvājumu reorganizēt parlamentāro sekretāru institūciju un radīt tā vietā ministru vietnieku amatus ar pilnvarām pārstāvēt ministru valdības sēdēs politiķi raugās rezervēti. Kvoruma problēmai Ministru kabineta sēdēs vairāku ministru prombūtnes laikā esot iespējams meklēt arī citus risinājumus.

Valsts prezidents plāno vērsties Saeimā ar savu iniciatīvu tad, kad deputāti sāks diskutēt par parlamentā jau iesniegtajiem priekšlikumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz stiprināt izpildvaru, atbildot uz Dienas jautājumu, informēja prezidenta pārstāvis Gusts Kikusts.

Ar priekšlikumiem par plašākām izmaiņām vairākos likumos Saeimā vērsās iepriekšējais prezidents Andris Bērziņš. Ierosmes, par kurām koalīcija vienojās, tika nodotas komisijām. Taču izpildvaras lomas palielināšanu valdošās partijas neatbalstīja, un šāda diskusija neesot plānota. Prezidents Bērziņš nebija piedāvājis veidot ministrijā jaunu amatu, bet gan palielināt parlamentāro sekretāru lomu. 

Parlamentārais sekretārs ir otra augstākā politiskā amatpersona ministrijā, bet ārvalstīs šī amata nozīme ir sveša, Dienai atzina konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars. Viņaprāt, arī pašu mājās parlamentārā sekretāra amats diemžēl ir noplicināts līdz ministra padomnieka līmenim, izņemot atsevišķus gadījumus, kad šajā postenī ir Saeimas deputāts. Tajā pašā laikā problēma patiešām pastāv, jo valdības locekļi bieži dodas komandējumos. "Lai krīzes situācijās nodrošinātu kvorumu valdības sēdēs, rezerves spēlētājs būtu vajadzīgs," atzīst Pastars. Taču viņš uzsver, ka tādā gadījumā šai personai, kas tiklab var būt arī parlamentārais sekretārs, ir jābūt apstiprinātai Saeimā. Ja tas ir ministra vietnieks, tad ir jāsaprot, kas būs šī cilvēka kompetencē. Uz to Dienai norādīja arī bijusī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība), pēc kuras domām likumā tad būtu skaidri jānosaka vietnieka funkcijas un var paredzēt, ka "sāksies kari par to dalīšanu". Ja atsakās no parlamentārā sekretāra, esot jāsaprot, kas uzturēs saikni ar parlamentu, sacīja juriste, kura ir pret šādām izmaiņām likumā.  

Lielā daļā ministriju parlamentāro sekretāru amatā ir aicināti Saeimas deputāti, kuri pēc izvēles saņem algu valdībā vai Saeimā. Parlamentārajiem sekretāriem, tāpat kā ministriem, ir tiesības uzstāties Saeimas sēdēs, bet viņi nevar ministra vietā piedalīties valdības sēdēs un iesaistīties lēmumu pieņemšanā. Likums paredz, ka valdībā var aicināt premjera biedru, kas parasti ir kāds no ministriem. 

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) būtu priecīgs, ja Vējoņa piedāvājums tiktu īstenots, jo parlamentārie sekretāri bieži starptautiskajos pasākumos aizvieto ministru, bet viņi netiek uztverti tādā līmenī kā pilntiesīgi ministra aizstājēji – ministra vietniekam būtu cits svars. Tikai tādā gadījumā vajadzētu izvairīties "no tās sērgas, ka ministrus aplipina ar citu partiju uzraugiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas